Nyheter Husbil.se

Husbilsbranschens nya utmaning

Husbil.se 2017-03-10

Under de två senaste åren har det gjorts närmare 10,000 nyregistreringar av husbilar, en kraftig försäljningsboom mot åren innan. Svenskarna får allt godare ekonomi och många köper idag en husbil utan att ens ta lån berättar Patrik Larsson, grundaren av jämförelsesajten husbil.se. Den stora ökningen av just husbilar skapar dock en utmaning.

En husbilsägare är van att vara flexibel men det finns en gräns, när behovet av ställplatser överstiger vad som erbjuds är det anmärkningsvärt menar Patrik Larsson på husbil.se

Svenskarna får allt godare ekonomi och många köper idag en husbil utan att ens ta lån berättar Patrik Larsson, grundaren av jämförelsesajten Husbil.se.

Den stora ökningen av husbilar skapar dock en utmaning. Lars Jarlerud, agent i Sverige för husbilsmärket Pilote, är en av branschens mest insatta. Han menar att fler kommuner och orter i Sverige borde se den enorma potential som ställplatser ger samhället.

Källa: Pilote Bild:

Trygga ställplatser

Det finns förmodligen många markägare på fina platser i Sverige som tänkt tanken att bygga ställplatser på sin mark, men lagt ned den lika snabbt då man trott att husbilsägare har en allt för stor kravlista. Brist på ställplatser är en stor utmaning för vår bransch, berättar Patrik på Husbil.se.

Kanske kan svaret vara enklare än många tror, Jarlerud på Pilote Sverige menar att det inte behöver vara så komplicerat. En husbilsägare kräver inte massa faciliteter likt unik plats nära havet, asfalterad yta eller dusch. Prio ett är trygghet. Investera hellre i lite belysning och skapa en trygg och vänlig atmosfär. Då kommer besökarna och investeringen betalar sig menar han.

Enligt Jarlerud har 8 av 10 nya husbilsägare alltid samma förhoppning till en början, vi vill inte stå på en camping utan uppleva friheten, inte vara bundna utan enkelt kunna ta oss vidare. Tyvärr blir det dock aldrig så att 8 av 10 husbilsägare använder renodlade ställplatser, eftersom man ibland önskar större trygghet. Därför kan vi idag se hur många campingar bygger ställplatser på sin befintliga mark.

Att våga tänka nytt

Med gedigen erfarenhet från branschen ser Lars möjligheter på kreativa lösningar. Tänk om t.ex. fler marinor i Sverige skulle tänka om. När det är högsäsong för husbilarna ligger ändå alla båtarna från marinan i sjön, varför inte då tjäna pengar på ytan som står tom För den extra inkomstkällan kan man investera i området och både mark-, båt- och husbilsägare blir vinnare.

Vi ser att gruppen som bäst tagit till sig tänket om ställplatser i Sveriges är golfbanor, de är överrepresenterade under vår lista av ställplatser i Sverige 2017, berättar Patrik på Husbil.se. Såklart ger det extra intäkter, man äter på restaurangen, använder rangen och köper greenfee-biljetter.

Källa: Pilote Bild:

Win-win-situation

Varje säsong färdas 10,000-tals husbilar runt om i landet och dem har alla något gemensamt, behov av en trygg plats över natten?. Jarlerud menar vidare att en ställplats ger orten intäkter redan från dag ett - från den lokala uthyraren till den lokala handlaren.

I långa loppet kan det även bli så att besökaren uppskattar orten så mycket att kommunen får en ny invånare. Tänk vilken möjlighet kommunen har  välkommen att prov-bo hos oss!?

Fler stora butikskedjor såsom ICA, COOP, Jula, Mekonomen etc borde även se en win-win situation med att erbjuda ställplatser menar Jarlerud på Pilote. Det räcker med 2-4 platser på parkeringen avsedda för husbilar och med lite extra belysning ger det även en trygghet om natten för butiksägaren. Även hotellkedjor borde tänka om, även om de inte får besök på själva hotellet kan de få inkomster från parkeringen samt restaurangbesök.

Vad tycker du?

Maila oss på redaktionen [email protected] eller kommentera på vår Facebook sida. Tack för din kommentar!

Fler nyheter

Mest lästa

Tack för din prenumeration!

Du har nu valt att prenumerera på vårt nyhetsbrev.