Nyheter Husbil.se

Många fuskar på körkortsprov

Madelene Kristensson 2014-10-07

Många väljer att fuska med teoriprovet som krävs för att få körkort. Trafikverket kan dock inte stoppa den negativa trenden då det ej är olagligt. Det rapporterar Nerikes Allehanda (NA).

Källa: Trafikverket Bild: Ulrika Lindström

Det har under en längre period florerat rykten om att personer filmar, fotograferar och läser in frågorna som ingår i teoriprovet till körkort, för att sedan sälja vidare svaren svart. Ett rykte som nu kan bekräftas av Transportstyrelsen.

- Vi har problem med alla våra prov och fusket har eskalerat de senaste åren, säger Mikael Stenberg, handläggare Tranportstyrelsen till NA.

Ett prov som normalt sett ska ta timmar att utföra klaras av på enstaka minuter. Det tyder på rent fusk, menar myndigheten som ansvarar för Trafikverkets prov. Dock finns det ingenting som säger att fusket är olagligt och därmed kan inga åtgärder, utöver att avvisa personen från lokalen, sättas in.

- Vi har inga sanktionsmöjligheter och det gäller alla våra prov. Det finns inget stöd i lagen för det, säger Mikael Stenberg till NA. Om en student på universitet bli påkommen med att fuska kan han eller hon bli avstängd. Vi kan inte göra någonting mer än att avvisa provtagaren.

För tillfället arbetar Transportstyrelsen på en förändring, skriver Nerikes Allehanda. Dock har det ännu inte presenterats något faktiskt för politikerna.

- Låt oss säga att vi fick möjlighet att stänga av de som fuskar i sex månader. De som stjäl våra prov skulle inte ha någon marknad då, menar Mikael Stenberg.

Fler nyheter

Mest lästa

Tack för din prenumeration!

Du har nu valt att prenumerera på vårt nyhetsbrev.