Bäst i test
Arctus Nordic Caravan AC portabel

En bra AC som både kyler och avfuktar luften en varm sommardag.

Produktegenskaper

  • Portabel AC till husbil
  • Tunn slang som förbinder delarna
  • Passar rum som är 12-14 kvadratmeter

Produktöversikt

Den portabla AC:n från Arctus Nordic är en kylanläggning utvecklad till husbilar och husvagnar. Den har en kompakt design och består av en utomhusdel och en inomhusdel. En tunn slang går mellan de olika delarna och placeras i fönstret. AC:n har en kyleffekt på upp till 2 400 BTU och 696 watt och kan sänka temperaturen i ett rum som är 12-14 kvadratmeter. Det finns tre kyleffektlägen att välja mellan, två fläkthastigheter och en inbyggd timer så att du själv kan välja hur länge den ska gå. Samtidigt avfuktar den luften. AC:n har ett handtag för att underlätta transporten. Detta är ett mycket bra val av luftkonditionering de hetaste dagarna du är iväg med husbilen.


AC för 12 volt
Eufab 21005 mini-luftkonditionering 12 volt

En liten AC som kan placeras på bordet i husbilen.

Produktegenskaper

  • AC för 12 volt
  • Liten och kan placeras på bordet
  • En tank håller upp till 8 timmar

Produktöversikt

Eufab 21005 mini-luftkonditionering är en liten och kompakt AC som kan drivas med 12 volt eller 230 volt. Den är ett bra alternativ till en vanlig inbyggd AC till husbil och är lätt att placera på bordet eller annan valfri plats. Den varma luften blåser genom en vattenindränkt absorberingsyta och när vattnet förångas kyls luften ner. En tank håller i upp till åtta timmar.


Bra val
Electrolux EXP26U338CW AC

En portabel AC som går att använda i husbilen eller hemma.

Produktegenskaper

  • Portabel AC med avfuktningsmöjlighet
  • Tystgående
  • Tre fläkthastigheter
  • Stor ventilationsslang

Produktöversikt

Electrolux EXP26U338CW är en portabel AC med hjul och en kyleffekt på 2600 watt. Den har även en avfuktningsmöjlighet på 28,8 liter per dygn. Den kan användas till rum med upp till 40 kvadratmeter. Du placerar ventilationsslangen genom fönstret. AC:n har tre fläkthastigheter så att du själv kan bestämma hur mycket det ska blåsa. Genom en timer kan du ställa in när AC:n ska starta eller hur länge den ska gå. AC:n väger 31 kilo och ljudnivån är max 64 dB. Fönsterkit köps separat. Den här AC:n passar för dig som inte vill montera in luftkonditionering i din husbil, utan som föredrar en portabel modell som du även kan använda hemma.


Köpguide: Så väljer du rätt AC till husbil

Sommaren är en fantastisk tid och också högtid för husbilssemestrarna. Men för den som inte klarar värme kan det vara en plåga att försöka sova en varm sommarnatt, de dagar som är hetast eller om du är utomlands och vinden står helt still. Då kan du köpa en AC till husbil som ger dig kallare och mer behagliga temperaturer.  

Fördelar med en AC till husbil

Det finns många anledningar till att skaffa en AC till din husbil. Du får en mer behaglig temperatur i husbilen, både när du ska sova och under varma dagar. Har du inte nära till ett svalkande hav kan det vara skönt att kunna gömma undan sig i husbilen de varmaste timmarna. Har du hund eller katt med dig så är en AC mycket uppskattad även för dem. 

Köpa AC till husbil - så väljer du rätt.

Så fungerar en AC till husbil

En AC är en klimatanläggning som omvandlar din varma luft till kall och fräsch luft i husbilens bodel. Det finns flera varianter av AC för att passa ditt behov och din husbil. Antingen har du två delar där den ena sitter på insidan och den andra på utsidan, eller så har du en slang utanför fönstret. Är du i behov av en hel AC-anläggning eller räcker det med en portabel modell? Det finns klimatanläggning som både ger kyla, värme och som är luftavfuktare. Välj gärna en AC som går att ställa in med timer så att du kan förinställa den och sedan låta den gå en önskad tid. 

AC för inbyggnad

Du kan välja en AC för inbyggnad till din husbil eller husvagn. Då monterar du den där du själv vill, till exempel under sängen eller i bagageutrymmet. Luften fördelas via slangar som du placerar där du vill att luften ska åka ut.

AC för takmontage

En av de vanligaste modellerna är luftkonditionering för tak. Den här AC:n tar inte onödigt mycket plats eftersom den sitter i taket. Du monterar då din AC där du har takluckan och behöver därför inte göra några fler hål.

AC med takfönster

Väljer du en AC med takfönster använder du också takluckan för montering. Det finns integrerade lösningar som gör att du bevarar fönstret samtidigt som du får luftkonditioneringen.

Portabel AC till husbil

Har du inte någon möjlighet att montera en AC kan du köpa en portabel som går att flytta och placera på valfri plats i husbilen. Detta är ett enklare alternativ som inte kräver någon montering eller installation för att fungera. En ventilationsslang placeras vanligtvis i ett fönster som leder bort värmen och AC:n står inne i husbilen. Du kan antingen välja en AC för 12 volt eller en för ett vanligt vägguttag och använda en omvandlare.

Köpa AC till husbil – tänk på detta

Hur ofta ska du använda din AC? Det är såklart jättesvårt att veta hur varmt det kommer att bli under din semester, men det kan ändå vara bra att fundera över när du tänker använda din AC. Eftersom en AC oftast drivs av el är du beroende av ström. På ställplatser och campingar kan du koppla upp AC:n mot elstolpe och därför också spara på husbilens batteri.

Hur mycket kan du lasta? En inbyggd AC kan väga rätt mycket, så den extra vikten är också bra att ta med när du tänker lastvikten. Planera därför in din AC i vikten på din husbil. Vill du inte belasta husbilen alltför mycket kanske en mindre variant kan vara att rekommendera.

Har du plats för en AC? En AC kan ibland ta stor plats, så fundera på vilken modell som passar dig bäst. Har du ingen större plats ska du välja en som är mindre eller en som monteras i till exempel taket.

Hur mycket låter den? Är du känslig för ljud ska du köpa en AC som är tystgående.

Läs också: Välj rätt gasolvärmare till förtältet


Redaktionen
Husbil.se