Nyheter Husbil.se

Service av husbilens bodel

Husbil.se 2022-03-30

Det är viktigt att ta hand om sin husbil för att den ska hålla längre. Vi har gjort en intervju med Tomas Andersson på Fritidscenter Trollhättan för att ta reda på vad som ingår när du gör en service på husbilens bodel och hur den går till.

Bodelsservice.

Vi har fått en pratstund med Tomas Andersson på Fritidscenter Trollhättan som förklarar vad som gäller vid service av husbilens bodel. 

Hur ofta ska man serva husbilen?

– Vi rekommenderar alltid att du utför en bodelsservice med täthetskontroll en gång om året. Det blir lättare att sälja eller förmedla husbilen när du kan visa upp en ifylld servicehandling. Det viktigaste är att varje år täthetskontrollera och provtrycka fordonets gasolsystem. Detta oavsett årsmodell och då med eller utan fabriksgaranti. Våra märken Kabe och Adria har sju års täthetsgaranti men då är du obligerad att serva varje år.

Vad ingår när du bodelsservar husbilen?

– Vi har olika typer av servicepaket men den vanligaste är en fullservice som tar cirka fyra timmar.

Externt ingår det trafikbelysning, okulär besiktning av kaross, fogar, lastluckor etc.

Internt ingår det gasol, färskvattensystem, gråvatten, kyl, panna/värme, glykol, belysning, uttag 12/220v, skåpsluckor, dörrar, takluckor mm. Här ingår täthetskontroll och gasoltäthetstest.

Vad kostar en service på en husbil?

– En full bodelsservice hos oss kostar 4495 kronor. Vi utför inte bilservice hos oss, men Mekonomen Verkstad kan hjälpa dig med detta. Servar du en nyare husbil med garanti ska den ovillkorligen servas av en auktoriserad verkstad under hela sin nybilsgaranti. Tänk dock på att det skiljer sig en del mellan Fiat, Mercedes och Renault.

Skiljer servicen åt beroende på olika husbilsmärken?

– Vi servar bodelen på samma sätt oberoende märke. Är arbetet garantirelaterat utför vi bara arbeten på Kabe och Adria.

Vad kan jag som husbilsägare göra själv för service och underhåll?

– Färskvatten- och gråvattensystem och batterier i husbil- och bodel. Se till att hela vattensystemet töms och rengörs, om så krävs, och ställs i ett luftande läge. Kranar och blandare och bottenpluggar ska stå i öppet läge. Du behöver också veta vad du har för batterier i bildel och bodel och ha rätt kunskap för att kunna serva dessa.

Ska du göra en bildelsservice? Läs gärna vår artikel "Service av husbil – detta gäller".

Fler nyheter