För 12 volt
Philips FC6149/01 MiniVac handdammsugare, 12 V

En handdammsugare med hög sugförmåga och kraftfulla batterier som kan laddas via 12-voltsuttag.

Produktegenskaper

 • Kan laddas via 12-voltsuttaget
 • Hög sugeffekt
 • Kommer med flera tillbehör
 • Lång laddningstid

Produktöversikt

Philips FC6149/01 är en sladdlös och batteridriven handdammsugare med optimal dammuppsamling. Munstycket är ergonomiskt och låter dig komma åt även de svåraste platserna. Den har hög sugeffekt och ett filtreringssystem i två steg förhindrar att smutsen inte åker ut igen. Du behöver ingen dammsugarpåse. Handdammsugaren har kraftfulla NiMH-batterier och håller i 11 minuter. Du kan ladda dammsugaren via 12-voltsuttaget i din husbil.

Vikt: Cirka 1 kg

Drifttid: 11 minuter

Laddningsstid: 16-18 timmar

Driftspänning: 12 volt


Snabb laddning
Electrolux ZB6114BO handdammsugare

En populär handdammsugare med hög uppsugningsförmåga och snabb laddning.

Produktegenskaper

 • Ergonomisk med mjuka hjul
 • Effektiva litiumbatterier för snabb uppladdning
 • Munstycke för svåråtkomliga utrymmen

Produktöversikt

Electrolux ZB6114BO är en mycket populär sladdlös handdammsugare som ger ett fint resultat. Dammsugaren är utan påse och har dubbel filtrering. Den är smidig när du ska komma åt trånga utrymmen i din husbil. Istället för att byta munstycke kan du reglera det befintliga för att lättare kunna anpassa till utrymmet. Handdammsugaren har repfria hjul som gör det lätt att dammsuga och också gör städningen mer ergonomiskt. Drifttiden är 14 minuter och du laddar dammsugaren i laddstationen på bara 4 timmar.

Vikt: 1,13 kg

Drifttid: 14 minuter

Laddningsstid: 4 timmar

Ljudnivå: 77 dB

Driftspänning: 14,4 volt, Li-ion-batteri


Effektiv
Bosch BHN14N handdammsugare

En snygg och sladdlös handdammsugare som är flexibel att använda och gör din husbil riktigt ren.

Produktegenskaper

 • Lätt och sladdlös handdammsugare
 • Tvättbart filter
 • Hög effekt
 • Lång laddningstid

Produktöversikt

Bosch BHN14N är en lätt och sladdlös handdammsugare som gör din husbil fri från damm och smuts. Dammsugaren har ett högt luftflöde och är mycket effektiv. Du kan använda den i 12 minuter åt gången, sedan behöver den laddas. Den har ett tvättbart filter och dammbehållaren är lätt att tömma på smuts.

Vikt: 1,2 kg

Drifttid: 12 minuter

Laddningsstid: 12-16 timmar

Driftspänning: 14,4 volt, NiMH-batteri


2-i-1-dammsugare
Electrolux Pure Q9 PQ91-40GG dammsugare

En lätt, kraftfull och tyst dammsugare med både skaft och avtagbar handdammsugare.

Produktegenskaper

 • Tyst 2-i-1-dammsugare
 • Kraftfull och hög drifttid
 • LED-belyst och vridbart munstycke

Produktöversikt

Electrolux Pure Q9 PQ91-40GG är en 2-i-1-dammsugare med både skaft och avtagbar handdammsugare. Den är lätt, kraftfull och tyst. Du kan dammsuga i 50 minuter och kan varva mellan handdammsugare och att använda den med skaftet. Munstycket har LED-belysning och du kan vrida det 180 grader. Dammsugaren används utan dammsugarpåse.

Vikt: 2,7 kg

Drifttid: 50 minuter

Laddningsstid: 3,5 timmar

Ljudnivå: 75 dB

Driftspänning: 21,6 volt Li-ion batteri


Köpguide: Så väljer du rätt handdammsugare till husbilen

Det blir lätt smutsigt när du kliver in och ut i husbilen och det är många som bor och äter på liten yta. Köp en handdammsugare till husbil för att lättare hålla rent och snyggt. En bra handdammsugare till husbil suger upp damm, smulor, grus och annan smuts så att du får det skinande rent i husbilen. Den går lika bra att använda för att hålla det snyggt i förtältet. 

Vad är en handdammsugare?

En handdammsugare är en handhållen mindre dammsugare som är lätt i handen. Den går på batteri och är sladdlös och är ett perfekt val av dammsugare till din husbil. Det finns också 2-i-1-dammsugare som består av ett skaft och en avtagbar handdammsugare. Dammsugaren ska suga bra och vara kompakt. De flesta är sladdlösa och då ska du också kika på laddningstiden och hur länge du kan dammsuga innan du måste docka i den i laddningsstationen.

Handdammsugare till husbil - stor köpguide på husbil.se.

Handdammsugare husbil – så använder du den

En handdammsugare till husbil är lätt att använda. När den har laddat klart är den redo att ta sig an dammråttorna i husbilen. Eftersom den är sladdlös bär du den enkelt runt där du behöver dammsuga. Vissa har olika munstycken som är anpassade till exempel smalare utrymmen som du byter på liknande sätt som en vanlig dammsugare. Till en handdammsugare behöver du inte köpa några dammsugarpåsar och innehållet samlas upp i en uppsamlare. Behållaren har vanligtvis en kapacitet på 0,5 liter och när den är full tömmer du innehållet i soporna. En handdammsugare har en batteritid på runt 10-15 minuter beroende på modellens kapacitet. En husbil har inte så stor golvyta så behovet av att ha en dammsugare som håller längre är kanske inte så stort. Väljer du en bättre 2-i-1-handdammsugare kan batteritiden ligga på upp till 50-60 minuter. Vissa kommer med två batterier så att du kan använda dammsugaren ännu längre.

Fördelar med en handdammsugare

Det finns många anledningar till att lämna den stora klumpiga golvdammsugaren hemma när du åker och campar och istället köpa handdammsugare. De flesta som äger en husbil eller husvagn vill maximera boytan och tar därför bort onödiga prylar. Att istället välja en handdammsugare som är liten, kompakt och utan sladd och slang är ett bra val. Eftersom handdammsugaren är liten kommer du också åt i små skrymslen och vrån – allt från besticklådan till höga skåp. Handdammsugaren är också lätt att plocka fram och praktisk när det är dags att städa eller när behovet uppstår i form av smulor på bordet eller grus innanför dörren. Eftersom handdammsugaren är sladdlös slipper du sladdar som trasslar sig och är i vägen. Det innebär också att du inte är beroende av något uttag och att den är lätt att flytta med sig – till förtältet eller kanske grannen. När du inte använder handdammsugaren i husbilen kan du också använda den som ett komplement till din vanliga dammsugare hemma.

Så laddar du en handdammsugare

En handdammsugare utan sladd laddas i en laddstation som du kopplar in i vägguttaget. Ska du ha en dammsugare som är kompatibel med din husbil ska du välja en modell för 12 volt, annars behöver du ha en omvandlare. Hur länge den behöver laddas beror på batteriets kapacitet och det kan vara allt från 4 timmar till 12-18 timmar. Utbudet är inte lika stort, men det finns även dammsugare med sladd som du ansluter i husbilens 12-voltsuttag.

Köpa handdammsugare – att tänka på!

1. Laddningstid och drifttid: Kontrollera hur längre handdammsugaren behöver laddas och hur länge du kan dammsuga. Har du en större husvagn kan det vara en fördel att välja en som du kan köra längre.

2. Ljudet: Är du känslig för ljud kan det också vara en fördel att kolla på hur mycket dammsugaren låter, vilket mäts i decibel. Ett samtal mellan två personer ligger på runt 60 decibel.

3. Kapacitet: Eftersom handdammsugaren är liten har den inte heller lika stor kapacitet som en vanlig dammsugare. Vill du slippa tömma behållaren under dammsugningen ska du välja en som klarar mer smuts.

4. Tillbehör: Vill du använda handdammsugaren för att komma åt mindre utrymmen kan det vara bra att ha ett munstycke som är anpassat efter detta. Kontrollera vad som ingår om du tycker att det är viktigt.

Läs också: Den bästa handdammsugaren 2020 


Redaktionen
Husbil.se
info@husbil.se