Bäst i test
GSI Outdoors 20 L Water Cube

En vikbar, lätt vattendunk med kran till husbil.

Produktegenskaper

 • Vattendunk med kran
 • Viks ihop när den är tom
 • Integrerat handtag och ergonomisk kran

Produktöversikt

GSI Outdoors vattendunk på 20 liter med kran passar perfekt när du vill ha färskt vatten till husbilen. Det är en hållbar vattendunk som går att vika ihop och tar liten plats när den inte används. Du fyller på och tappar upp vatten på samma ställe och handtaget gör det lätt att hantera dunken. Den finns även som 10 och 15 liter.

Kapacitet: 20 liter

Mått ihopvikt: L 26,5 cm x B 26,5 cm x H 6,3 cm.


Bästa stora
Comet vattenbehållare 35 liter med kran

En kraftig och solid vattenkran till husbil.

Produktegenskaper

 • Solid vattenbehållare
 • Praktisk kran och handtag
 • Hög kapacitet

Produktöversikt

Comets vattenbehållare med kran är på 35 liter och är en kraftig och solid vattenbehållare med handtag. Men den här dunken är det lätt att tappa ut färskt vatten. Den finns även med 20 liter.

Kapacitet: 35 liter

Mått: 415 mm x 248 mm x 537 mm


Bra val
Reliance vattendunk "Buddy" 15 liter

Vattendunk i kantig design och integrerat bärhandtag för 15 liter.

Produktegenskaper

 • Integrerat bärhantag
 • Kantig design – står säkert
 • Integrerad kran ´

Produktöversikt

Reliance vattendunk "Buddy" är en bärbar vattendunk i polyethylen med en kapacitet på 15 liter. Den har ett integrerat handtag som gör den smidig att bära och hantera och den passar perfekt att ta med i husbilen och husvagnen. Den kantiga designen gör att vattendunken står stadigt, även i svängarna. Vattendunken kommer med en integrerat stoppkran och denna kan du vända in i behållaren om du önskar så att det inte läcker när du kör.

Kapacitet: 15 liter
Mått:
L 34,5 x B 26 x H 28 cm'
Vikt:
795 gram


Bästa budget
Special vattendunk med stor öppning

Billig vattendunk med stor öppning som gör den lätt att fylla på.

Produktegenskaper

 • Stor öppning
 • Lätt att fylla på
 • Praktiskt handtag

Produktöversikt

Är du ute efter en billig vattendunk med stor öppning rekommenderar vi Comet Special vattendunk på 15 liter. Det är en hård dunk med stor öppning och plats för vattenslang och kabel till nedsänkt pump. Eftersom öppningen är stor är det också lättare att fylla i vatten och rengöra den.

Kapacitet: 15 liter
Mått:
B 32 x D 17 x H 31/36 cm


Köpguide: Så väljer du rätt vattendunk med kran

Dricka, laga mat eller diska – det finns många anledningar till att ta med eget vatten i husbilen. Köper du en vattendunk med skruvkork och kran är det enkelt att tappa ut vatten. Välj en dunk som är livsmedelsgodkänd och därmed godkänd att använda för dricksvatten. Att ha en portabel vattendunk är ett bra komplement till vattnet som du har i köket eller badrumsdelen i husbilen.

Vattendunk med kran och handtag

För att enkelt kunna tappa vattnet ska du köpa en dunk med avtappningskran, gärna en som är vridbar. Det ska gå lätt att tappa vattnet men den ska också hålla tätt så att det inte läcker. För att lättare fylla på eller hälla ut vattnet ska det gärna vara en större hål med ett bra skruvbart lock. Är hålet stort är det också lättare att diska dunken. Har dunken lite större kapacitet är det också en fördel om den har ett bra handtag. 

Storlek och material

Man brukar säga att varje person använder 10 liter vatten om dagen till dryck och matlagning, men minst 3-5 liter om du använder det allra nödvändigaste. Hur mycket du använder när du är ute och rullar på vägarna är olika. Köper du en vattendunk för 20-30 liter behöver du inte fylla på vatten lika ofta. Men då väger den också mer. Är du inte behov av lika mycket vatten kan en dunk på 10 liter räcka. Vattendunken är ofta gjort i ett hållbart och robust plastmaterial. Ska du förvara vattnet en längre tid brukar en vattendunk som är gjord av hårdare plast vara bättre eftersom de som är mjuka är mer känsliga.

Välj en vikbar vattendunk för att spara plats

Tycker du att en 20 liters vattendunk tar onödigt mycket plats när du inte använder den? Då ska du köpa en modell som går att vika ihop när du inte använder den. Den är i mjukare plast och tar liten plats som hopvikt. 

Ett miljövänligt och ekonomiskt val

Att ta med eget färskvatten på semestern är miljövänligt eftersom du inte köper vatten på flaska. Det är också ett bra sätt att spara pengar.

Vatten i dunk – så länge håller vattnet

Är vattendunken ordentligt rengjord och vattnet också rent och fräscht kan dricksvattnet hålla sig bra, mycket längre än en vecka. Du ska aldrig dricka vatten som luktar eller smakar illa eller som är grumligt. Då är risken att det smakar illa större än att du kan bli sjuk. Det är alltid bättre att förvara vattnet svalt och kallt än i direkt solljus.

Vattendunk med kran till husbil - köpguide.

Läs också: Välj rätt campingdusch till husbil

Läs också: Välj rätt vattenkran till husvagn


Redaktionen
Husbil.se