Nyheter Husbil.se

Förare utan försäkring farligare i trafiken

Madelene Kristensson 2014-10-16

Förare som är oförsäkrade orsakar fler olyckor i trafiken än de med försäkring. Det visar en ny forskningsrapport från Örebro Universitet.

Källa: Wikimedia Commons Bild: Kafziel (CC BY-SA 3.0)

Forskare Sherzod Yarmukhamedow vid Örebro Universitet har i sin doktorsavhandling inom nationalekonomi undersökt sambandet mellan trafikolyckor och oförsäkrade förare. Resultatet visar att förare utan försäkring orsakar 34 procent fler olyckor i trafiken än försäkrade. Yarmukhamedow menar att en regelförändring med dyrare påföljd för oförsäkrade fordon kan vända trenden.

- De ignorerar inte bara den obligatoriska trafikförsäkringen utan är också en risk för säkerheten på våra vägar. Därför skulle reglerna behöva ändras, säger Sherzod Yarmukhamedov i ett pressmeddelande.

- Man hade annars kunnat tro att det är de försäkrade förarna som kör minst försiktigt eftersom de är skyddade av försäkringen. Men det är bara en grupp det gäller. Det är gruppen som har helförsäkring med den lägsta självrisken, konstaterar forskaren.

I och med de förändringar som skedde 2007 och gjorde det betydligt dyrare att försäkra fordon, har det under åren resulterat i att förarna väljer andra försäkringar. Allt fler väljer nu halv- eller trafikförsäkring framför den dyrare helförsäkringen. Dock påverkar det inte ens vett i trafiken.

- Jag kunde slå fast att bytet till ett mindre försäkringsskydd inte påverkar förarnas körbeteende, säger Sherzod Yarmukhamedov.

Fler nyheter