Nyheter Husbil.se

Vinterförvaring av Husbil – Så gör du

Husbil.se 2017-10-03

När säsongen närmar sig sitt slut är det dags att planera husbilens vinterförvaring. Om du inte har tänkt använda bilen alls under vintern är det extra viktigt att sköta om den rätt.

När husbilen inte används bör den om möjligt förvaras under tak. Ännu hellre i en ventilerad lokal. Det måste inte vara ett uppvärmt garage, utan en industrilokal eller grannens tomma lada kan fungera utmärkt. Frysskador omfattas ej av garantin och därför är det noga med att tömma vattensystemet. Dessutom vill du undvika fukt och att dålig lukt uppstår i husbilen.


Ska hyra ut husbilen nästa år?

Om du har tänkt att hyra ut din husbil kan det vara en god idé att ta kort på husbilen för att kunna lägga ut på en uthyrningsplattform inför nästa säsong innan du parkererar den för vinterförvaring. Här kan du läsa mer om att registrera din husbil på en uthyrningsplattform. Det är ett smart sätt att tjäna extra pengar när man själv inte använder husbilen. 

Viktigt inför vinteruppställning

Oavsett var husbilen ska förvaras är det en god idé att se över vilka försäkringar som gäller, utifall något skulle hända. Om den står i garage bör även lokalen ha försäkring - ifall oturen skulle vara framme. Dokumentera gärna skicket på husbilen med foton innan du ställer av den för vinterförvaring. Detta underlättar vid kontakt med försäkringsbolaget - om något skulle hända.

Observera att det finns olika typer av batterier i en husbil. Det kan vara AGM, syrabatteri eller gel-batteri och i husbilen sitter en anpassad laddare installerad. Om du bestämmer dig för att ta ur batteriet och ladda det måste du vara mycket försiktig. Läs instruktioner för just ditt batteri och se till att använda rätt sorts laddare – och helst helautomatisk sådan! Vid felaktig hantering kan batteriet brännas sönder och då gäller inte garantin.

Elsystem / batterier

Det är viktigt att se över husbilens batterier. Dessa kostar i regel en slant och genom enkla åtgärder kan du undvika att de blir förstörda. När det gäller motorbatteriet behöver du kontrollera vattennivå (ej för slutna batterier) och laddningsstatus. Pluspolen ska lyftas av eftersom viss urladdning alltid sker när batteriet är anslutet. Bodelsbatteriet ska också kopplas ifrån, men här slår du istället av huvudströmsbrytaren på elblocket.

Vattensystemet

För att vattensystem och kopplingar inte ska frysa måste de tömmas helt. Ställ kranar mellan kallt och varmt - i öppet mellanläge. Lägg eventuell duschslang på golvet så att vatten kan rinna ur. Öppna tappkranar helt. Rengör färskvattentank, spilltank. Obs! Häll ALDRIG sprit / spolarvätska i vattenlås. Det torkar ut packningarna och bryter ned ABS-plasten, vilket innebär mycket stor risk för läckage i avloppssystemet och spruckna plastinstallationer. Rengör toaletten och tillsätt gärna antibakteriellt medel för att undvika dålig lukt.

Däck

Kontrollera lufttrycket i däcken så behåller de formen och blir inte platta. Med dagens moderna däck behöver du inte rulla husbilen då och då för att däcken ska vara fortsatt rundade - det räcker att kontrollera trycket.

Undvik kondens och fukt

Se till att antingen förvara husbilen i bra värme (20 grader) eller i helt ouppvärmd lokal. Låg värme på 5-10 grader kan tyckas bättre än inget, men så låg temperatur gör mer skada än nytta. Då är nämligen kondensen som högst och följden kan bli fukt och mögel i husbilen – vilket du till varje pris bör undvika. Ställ gärna in torrbollar i husbilen och töm dem när det behövs.

Om bilen står inomhus ska fönstren öppnas och ventilationshålen ska också vara öppna, för att tillåta luftcirkulation. Se också till att kylskåpsdörren står på glänt – ett beprövat knep är att sätta en tidning i öppningen som dörrstopp. Ta gärna ur alla madrasser och dynor alternativt ställ dem på högkant.

Tänk på att
  • Dra inte handbromsen – den kan låsa sig. Lägg istället i en växel.
  • Öppna rutorna något så att luften kan cirkulera.
  • Motorns kylsystem ska INTE tömmas.
  • Töm bilen på allt ätbart och städa ur den noga för att undvika problem med möss.
  • Gör gärna service på hösten – på våren är det ofta långa väntetider. Dessutom innehåller gammal olja kondens och fukten kan skada växellåda och motor.

Fler nyheter