Nyheter Husbil.se

Vinterförvaring av husbil – så gör du

Husbil.se 2023-09-18

När sommarsäsongen närmar sig sitt slut är det dags att planera husbilens vinterförvaring. Om du inte har tänkt använda husbilen alls under vintern är det extra viktigt att sköta om den rätt. Här får du tipsen inför din vinterförvaring. 

När husbilen inte används bör den om möjligt förvaras under tak. Ännu hellre i en ventilerad lokal. Det måste inte vara ett uppvärmt garage, utan en industrilokal eller grannens tomma lada kan fungera utmärkt. Frysskador omfattas ej av garantin och därför är det noga med att tömma vattensystemet. Dessutom vill du undvika fukt och att dålig lukt uppstår i husbilen.

Ska hyra ut husbilen nästa år?

Om du har tänkt att hyra ut din husbil kan det vara en god idé att ta kort på husbilen för att kunna lägga ut på en uthyrningsplattform inför nästa säsong innan du parkererar den för vinterförvaring. Här kan du läsa mer om att registrera din husbil på en uthyrningsplattform. Det är ett smart sätt att tjäna extra pengar när man själv inte använder husbilen. 

Viktigt inför vinteruppställning

Oavsett var husbilen ska förvaras är det en god idé att se över vilka försäkringar som gäller, utifall något skulle hända. Om den står i garage bör även lokalen ha försäkring - ifall oturen skulle vara framme. Dokumentera gärna skicket på husbilen med foton innan du ställer av den för vinterförvaring. Detta underlättar vid kontakt med försäkringsbolaget - om något skulle hända.

Observera att det finns olika typer av batterier i en husbil. Det kan vara AGM, syrabatteri eller gel-batteri och i husbilen sitter en anpassad laddare installerad. Om du bestämmer dig för att ta ur batteriet och ladda det måste du vara mycket försiktig. Läs instruktioner för just ditt batteri och se till att använda rätt sorts laddare – och helst helautomatisk sådan! Vid felaktig hantering kan batteriet brännas sönder och då gäller inte garantin.

Elsystem / batterier

Det är viktigt att se över husbilens batterier. Dessa kostar i regel en slant och genom enkla åtgärder kan du undvika att de blir förstörda. När det gäller motorbatteriet behöver du kontrollera vattennivå (ej för slutna batterier) och laddningsstatus.

Minuspolen ska lyftas av eftersom viss urladdning alltid sker när batteriet är anslutet.Skälet att man tar minuspolen istället för pluspolen är att det finns en risk att man råkar komma i kontakt med bilens chassie om man lossar pluspolen med ett verktyg av metall. Det kan då bli en allvarlig kortslutning mellan pluspol och chassie med allvarliga skador på både batteri och person som följd. Om man istället lossar minuspolen händer ingenting om verktyget kommer i kontakt med chassiet.

Bodelsbatteriet ska också kopplas ifrån, men här slår du istället av huvudströmsbrytaren på elblocket.

Vattensystemet

För att vattensystem och kopplingar inte ska frysa måste de tömmas helt. Ställ kranar mellan kallt och varmt - i öppet mellanläge. Lägg eventuell duschslang på golvet så att vatten kan rinna ur. Öppna tappkranar helt. Rengör färskvattentank, spilltank. Obs! Häll ALDRIG sprit / spolarvätska i vattenlås. Det torkar ut packningarna och bryter ned ABS-plasten, vilket innebär mycket stor risk för läckage i avloppssystemet och spruckna plastinstallationer. Rengör toaletten och tillsätt gärna antibakteriellt medel för att undvika dålig lukt.

Däck

Kontrollera lufttrycket i däcken så behåller de formen och blir inte platta. Med dagens moderna däck behöver du inte rulla husbilen då och då för att däcken ska vara fortsatt rundade - det räcker att kontrollera trycket.

Undvik kondens och fukt

Se till att antingen förvara husbilen i bra värme (20 grader) eller i helt ouppvärmd lokal. Låg värme på 5-10 grader kan tyckas bättre än inget, men så låg temperatur gör mer skada än nytta. Då är nämligen kondensen som högst och följden kan bli fukt och mögel i husbilen – vilket du till varje pris bör undvika. Ställ gärna in torrbollar i husbilen och töm dem när det behövs.

Om bilen står inomhus ska fönstren öppnas och ventilationshålen ska också vara öppna, för att tillåta luftcirkulation. Se också till att kylskåpsdörren står på glänt – ett beprövat knep är att sätta en tidning i öppningen som dörrstopp. Ta gärna ur alla madrasser och dynor alternativt ställ dem på högkant.

Vinterförvara husbil – att tänka på!

  • Dra inte handbromsen – den kan låsa sig. Lägg istället i en växel.
  • Öppna rutorna något så att luften kan cirkulera.
  • Motorns kylsystem ska INTE tömmas.
  • Töm bilen på allt ätbart och städa ur den noga för att undvika problem med möss.
  • Gör gärna service på hösten – på våren är det ofta långa väntetider. Dessutom innehåller gammal olja kondens och fukten kan skada växellåda och motor.

10 tips från experten:

Husbilen klarar sig alldeles utmärkt att stå ute, men det finns en del saker du behöver göra. Vi har intervjuat Tomas Andersson på Fritidscenter Trollhättan och här kommer hans tio bästa tips inför vinterförvaring av husbil.

1. Färskvatten och gråvattensystem, alla kranar, blandare och tömningspunkter ska lämnas i öppet läge. Blandare och kranar lämnas i öppet läge mellan varmt och kallt så att luft kan passera.

2. Häll ett antiköldmedel i avloppsbeslag till kök, handfat, dusch etc. Tänk på att det är förbjudet att använda glykol, spolarvätska eller liknande. Dessa medel innehåller för mycket alkohol och "äter" upp avloppsbeslag. 

3. Färskvattentank och gråvattentank öppnas och lämnas i öppet läge och ska görs också rent efter behov.

4. Har du en toalett ska denna då också tömmas ordentligt vare sig den har egen spoltank eller är kopplad till vattensystemet, så kallad direktvattenspolning.

5. Har du extern utrustning som dusch eller cityvattenintag ska dessa tömmas.

6. Du bör torka av med milt medel på "kladdytor" som rostfria ytor, kylskåp och bordsskivor för att förhindra mögel- och fläckväxt då vädret fram på våren blir varmare och kondens bildas. Sätt kylskåpet i vädringsläge.

7. Står husbilen ute med risk för frost och kyla måste du beakta batterierna, både bodel och bildel i husbil. Du ska underhållsladda och kolla nivåer på icke underhållsfria batterier.

8. Nederbörd som snö och is låter man i första taget ligga. Det skyddar fordonet. Tänk på att aldrig täcka fordonets ventilation som takluckor eller ventiler på taket.

9. Se till att allt som kan locka till sig mindre välkomna gäster plockas ur. Töm och torka ur lådor och skåp som används.

10. Husbilens bränsletank ska tankas helt fullt. Görs inte detta ska en dieselbiocid användas för att motverka eller stoppa bakterier, alger och slem i bränsletanken.


Husbilen är inne på service hos Fritidscenter Trollhättan innan det är dags för vinterförvaring. 

Ska husbilen stå utomhus är det bra att täcka den med ett husbilsöverdrag - här tipsar vi om bra husbilsöverdrag

Fler nyheter

Mest lästa

Tack för din prenumeration!

Du har nu valt att prenumerera på vårt nyhetsbrev.