Nyheter Husbil.se

Så säljer du husbilen via förmedling

Husbil.se 2022-07-06

Planerar du att sälja din husbil eller plåtis men tycker att det verkar lite krångligt, osäkert eller tidskrävande? Det finns förmedlingar som hjälper dig med detta! Vi ger dig all information om hur det går till när du säljer din begagnade husbil via en förmedling för husbilar.

Förmedling av husbil – så går det till.

En förmedling för husbilar

Om du planerar att sälja din husbil finns det bra hjälp att få via en förmedling för husbil. Idag finns det många förmedlingar med lång erfarenhet av att sälja begagnade husbilar. Genom att ta hjälp av människor med lång erfarenhet får du snabbt till en proffsig affär där både du som säljare och den nya ägaren av husbilen får en trygg och säker affär. Merparten av försäljningarna sker mellan mars och augusti och detta beror mycket på att det flesta som campar gör det på sommaren. 

Så går förmedling av husbil till

När du har bestämt dig för att sälja din husbil tar du kontakt med en förmedling för husbilar. Den hjälper dig med värdering, marknadsföring, sköter visningar och skriver sedan kontrakt med den nya ägaren. Under processen får du löpande information om hur det går.

Varudeklaration och värdering av husbilen

Förmedlingen gör en professionell värdering och varudeklaration av din husbil för att kunna bestämma rätt pris. Under en varudeklaration på deras anläggning går de igenom husbilen och kollar vilket skick den är i, vilken utrustning som finns, provtrycker gasolen och utför fukttest. Försäljningspriset baseras på status på fordonet, önskemål och vad marknadspriset ligger på.

Skriver förmedlingsavtal

I ett förmedlingsavtal ingår saker som villkor för uppdraget, förmedlingsprovision och prissättning. Avtalet skrivs och upprättas i två exemplar.

Sköter marknadsföring

Förmedlingen sköter marknadsföringen av husbilen vilket oftast är synlighet i både egna och externa kanaler som stora annonsplatser. Det innebär också att ta snygga bilder och presentera husbilen med säljande, tydlig och innehållsrik information.

Utställning och visning

Förmedlingen ställer ut husbilen i en utställningslokal och sköter sedan visningen när intresserade kunder vill komma och titta. En stor fördel är att du själv inte behöver ta emot samtal eller mejl med frågor och intresseanmälningar från potentiella kunder.

Skriver kontrakt med ny ägare

När en ny ägare är bestämd hjälper förmedlingen till att skriva ett kontrakt. Affären blir trygg för både säljare och köpare. Det är också vanligt att det ingår garantier vilket gör att inga obehagliga överraskningar kommer att inträffa. Du får betalt när den nya ägaren har betalat och pengarna kommer till ditt bankkonto inom en till två veckor.

Förmedling av husbil är tryggt och enkelt

Genom att anlita en förmedling för husbilar får du en trygg och säker försäljning av din husbil. Du behöver dessutom inte själv hålla kontakten med intresserade eller sköta marknadsföringen.

– Många vet inte ens själva hur husbilen mår och har kanske inte gjort fukttest eller gasoltest. Om man däremot går till oss som förmedling går vi igenom fordonet och kollar och säkrar alla funktioner. Du slipper dessutom all kontakt med köparen och är det några problem efteråt kontaktar dem oss istället, säger Thomas Åberg på Fritidsfordon Trestad AB. De tar emot husbilar både för förmedling och försäljning. 

Fördelar med förmedling: 

  • Tryggt och säkert med en seriös aktör.
  • Förmedlaren går igenom och säkrar alla funktioner och utför fukttest och gasoltest.
  • Du slipper kontakten med köparen.

Fritidsfordon Trestad.Hos Fritidsfordon Trestad hjälper man till att sälja husbilar via förmedling. Att använda en stor och seriös aktör vid förmedling ger trygghet för både köpare och säljare.

Även fördelar för dig som köpare

Ska du köpa en husbil via en förmedlare finns det också många fördelar, jämfört med att köpa en husbil av en privatperson. 

– Köper du en husbil via en förmedling är det en trygghet att veta att fordonet är genomgånget. Det finns protokoll på vad som har gjorts och förhoppningsvis ska det inte dyka upp några oförutsedda problem längre fram, säger Thomas Åberg på Fritidsfordon Trestad AB.

Vad kostar förmedling av husbil?

Vad en förmedling kostar beror på vilket företag du anlitar och det är vanligt att ta runt 8-10 procent av överenskommet försäljningspris. Förmedlingen har ofta ett minimumpris och kan ta viss provision även om husbilen inte blir såld alternativ en lämningsavgift. Det går ofta att skicka en intresseanmälan som inte är bindande.

Prisexempel: 

  • Om förmedlaren har en provision på 8 procent och säljer din husbil för 700 000 kr innebär det en kostnad på 56 000 kronor för dig. 
  • Om förmedlaren har en provision på 10 procent och säljer din husbil för 700 000 kr innebär det en kostnad 70 000 kronor för dig. 

Så här säger Tomas på Fritidsfordon i Uddevalla om deras pris: 

– Vi tar 10 procent av slutsumman och har inga dolda avgifter. Vissa tar betalt för fukt- och gasoltest och annonskostnader, men vi har valt att sätta en fast summa.

Förmedlingen kan även köpa husbilen

Vissa förmedlingar kan även köpa in ditt fordon, vilket gör att du inte behöver vara med i processen att hitta en ny ägare.

Fredrik på Fritidsfordon Trestad.Att se till så att husbilen är i toppskick innan försäljning är Fredriks fokus. Han är kundmottagare i verkstaden hos Fritidsfordon Trestad.

Tre tips för att bevara värdet på husbilen

En husbil sjunker inte i värde på samma sätt som en bil gör, men det finns många saker du kan göra för att bevara värdet på den. Detta tipsar Thomas på Fritidsfordon Trestad AB om.

1. Skydda mot sol, vind och vatten

Husbilen behöver inte stå inomhus men det är bra att skydda den mot sol, vind och vatten. En husbil som stått skyddad i en carport istället för ute i solen håller längre och kan vara jättefin trots att den är 20 år gammal. Dra gärna ner gardinerna i fönstren för att undvika att klädseln blir solblekt.

2. Täck inte för ventilationen

Det är viktigt att husbilen kan andas. Dra därför inte en tätslutande presenning över, som kan förhindra ventilationen.

3. Var noga med fukt- och gasoltest

Många slutar att göra fukttest när garantin har gått ut och du måste betala för detta själv. Men det är viktigt att fortsätta göra fukttester regelbundet för att inte få några onödiga överraskningar. Upptäcker du ett läckage i ett fönster i tidigt skede tar du ur fönstret, torkar ur och gör rent, sätter ny tätning och återmonterar det. Detta kan kosta ett par tusenlappar. Får läckan vara över tid och du upptäcker det efter fem eller tio år blir problemet större och kostnaden kan istället landa på 40 000 kronor. Kom ihåg att när du upptäcker något i tid blir alltid återställningskostnaden mindre!

Fler nyheter

Mest lästa

Tack för din prenumeration!

Du har nu valt att prenumerera på vårt nyhetsbrev.