Nyheter Husbil.se

Så säljer du husbilen via förmedling

Husbil.se 2022-01-14

Planerar du att sälja din husbil eller plåtis men tycker att det verkar lite krångligt, osäkert eller tidskrävande? Det finns förmedlingar som hjälper dig med detta! Vi ger dig all information om hur det går till när du säljer din begagnade husbil via en förmedling för husbilar.

Förmedling av husbil – så går det till.

En förmedling för husbilar

Om du planerar att sälja din husbil finns det bra hjälp att få via en förmedling för husbil. Idag finns det många förmedlingar med lång erfarenhet av att sälja begagnade husbilar. Genom att ta hjälp av människor med lång erfarenhet får du snabbt till en proffsig affär där både du som säljare och den nya ägaren av husbilen får en trygg och säker affär.

Så går förmedling av husbil till

När du har bestämt dig för att sälja din husbil tar du kontakt med en förmedling för husbilar. Den hjälper dig med värdering, marknadsföring, sköter visningar och skriver sedan kontrakt med den nya ägaren. Under processen får du löpande information om hur det går.

Varudeklaration och värdering av husbilen

Förmedlingen gör en professionell värdering och varudeklaration av din husbil för att kunna bestämma rätt pris. Under en varudeklaration på deras anläggning går de igenom husbilen och kollar vilket skick den är i, vilken utrustning som finns, provtrycker gasolen och utför fukttest. Försäljningspriset baseras på status på fordonet, önskemål och vad marknadspriset ligger på.

Skriver förmedlingsavtal

I ett förmedlingsavtal ingår saker som villkor för uppdraget, förmedlingsprovision och prissättning. Avtalet skrivs och upprättas i två exemplar.

Sköter marknadsföring

Förmedlingen sköter marknadsföringen av husbilen vilket oftast är synlighet i både egna och externa kanaler som stora annonsplatser. Det innebär också att ta snygga bilder och presentera husbilen med säljande, tydlig och innehållsrik information.

Utställning och visning

Förmedlingen ställer ut husbilen i en utställningslokal och sköter sedan visningen när intresserade kunder vill komma och titta. En stor fördel är att du själv inte behöver ta emot samtal eller mejl med frågor och intresseanmälningar från potentiella kunder.

Skriver kontrakt med ny ägare

När en ny ägare är bestämd hjälper förmedlingen till att skriva ett kontrakt. Affären blir trygg för både säljare och köpare. Det är också vanligt att det ingår garantier vilket gör att inga obehagliga överraskningar kommer att inträffa. Du får betalt när den nya ägaren har betalat och pengarna kommer till ditt bankkonto inom en till två veckor.

Förmedling av husbil är tryggt och enkelt

Genom att anlita en förmedling för husbilar får du en trygg och säker försäljning av din husbil. Du behöver dessutom inte själv hålla kontakten med intresserade eller sköta marknadsföringen.

Vad kostar förmedling av husbil?

Vad en förmedling kostar beror på vilket företag du anlitar och det är vanligt att ta runt 8-10 procent av överenskommet försäljningspris. Förmedlingen har ofta ett minimumpris och kan ta viss provision även om husbilen inte blir såld alternativ en lämningsavgift. Det går ofta att skicka en intresseanmälan som inte är bindande.

Prisexempel: 

  • Om förmedlaren har en provision på 8 procent och säljer din husbil för 700 000 kr innebär det en kostnad på 56 000 kronor för dig. 
  • Om förmedlaren har en provision på 10 procent och säljer din husbil för 700 000 kr innebär det en kostnad 70 000 kronor för dig. 

Förmedlingen kan även köpa husbilen

Vissa förmedlingar kan även köpa in ditt fordon, vilket gör att du inte behöver vara med i processen att hitta en ny ägare.

Fler nyheter