Nyheter Husbil.se

Ny orimlig höjd skatt på husbilar – så räknar du ut den

Husbil.se 2019-08-30

WLTP heter förkortningen som ger oss husbilsälskare mardrömmar. Med start den 1:a september 2019 ska husbilar testas enligt den nya mätmetoden WLTP. Den nya skatten kan då landa på 28 000 kronor.

Det är nu nödvändigt för nyregistrerade husbilar att visa upp sina WLTP-värden. Dessa värden ligger sedan till grund för vilken skatt din husbil kommer få. Transportstyrelsen anger i sitt pressmeddelande:

– Husbilsköpare ska vara uppmärksamma på att WLTP-värdet kommer att påverka beskattningen för helt nya husbilar. Därför bör man kolla utsläppsvärdet med sin återförsäljare, säger Jonny Geidne på Transportstyrelsen

Räkna ut skatten på din husbil

Genom att besöka Transportstyrelsens hemsida kan du räkna ut skatten på din husbil. Ange först hur mycket koldioxid husbilen släpper ut vid blandad körning och sedan vilket drivmedel som gäller.

För ett par år sedan låg skatten på runt 5 000 kronor för en nyregistrerad husbil. När Bonus Malus trädde i kraft 1 juli 2018 hamnade skatten på c:a 14?000 kronor per år. Nu är det alltså möjligt att den kan hamna på 28 000 kronor år de tre första åren för en nyregistrerad husbil.

Idag finns det över 100 000 husbilar i Sverige och branschen sysselsätter c:a 5 000 människor. Husvagns- och husbilstillverkaren KABE var först ut med att meddela att 25 personer varslas om uppsägning i direkt anslutning av de nya höjda skatterna som kommer träda i kraft.

En sak är säker, branschen kommer inte ge sig. Husbilskampen, branschinitiativet från den samlade husvagns- och husbilsbranschen i Sverige, kommer anordna en press- och politikerträff den 11 september i samband med mässan på Elmia

Fler nyheter

Mest lästa

Tack för din prenumeration!

Du har nu valt att prenumerera på vårt nyhetsbrev.