Nyheter Husbil.se

Svenska förare håller hårt i mobilen

Madelene Kristensson 2015-06-04

Svenska förare har svårast för att lägga undan mobiltelefonen under bilsemestern. Det framkommer av Stena Lines Bilsemesterrapport.

Fransmännen är de mest laglydiga förarna under sin bilsemester. Det trots att inte många kollar upp trafikreglerna innan avfärd. I stället är det britterna, polackerna och tyskarna som är bäst på att kolla igenom trafikreglerna före en utomlandsresa med bilen.

Rapporten visar även att svenskarna är allra sämst på att lägga undan mobiltelefonen under färden. Så många som var tredje svensk förare har pratat och/eller skickat SMS samtidigt som de suttit vid ratten. Holländarna glänser däremot när det gäller att lägga ifrån sig mobilen, endast åtta procent anger att de pratat eller sms:at under körning.

Norrmännen har samtidigt svårt att hålla sig inom hastighetsbegränsningarna. Våra grannar är de som bryter mot hastighetsgränserna allra mest med hela 70 procent. Av samtliga i rapporten deltagande länder svarar minst 4 av 10 att de kört för fort.

När det kommer till felparkering är tyskar och irländare mästare. Drygt var femte tysk och irländare har någon gång gjort en felparkering. Svenskarna ligger dock hack i häl med 19 procent.

- Det finns onekligen många annorlunda trafikregler runt om i Europa. Just därför är det viktigt att hålla koll på de regler som gäller i de länder man planerar att besöka. Bland annat får man inte prata i mobilen på bensinmacken i Frankrike och i Tyskland är det förbjuder att köra med badtofflor, berättar Jari Virtanen, Group Travel Director vid Stena Line, i ett pressmeddelande.

Fler nyheter