Tester Husbil.se

Test - Adria Coral XL Plus 670 SL

Stefan Janeld 2018-05-31

Här har vi en alkovbil som lockar med design, flärd och lång utrustningslista snarare än låg prislapp. Ett ovanligt recept på dagens husbilsmarknad där alkovbilar som regel huserar i instegssegmentet.  Men vem har bestämt att alla barnfamiljer saknar pengar och sinne för design?

Test i samarbete med Husbilen Test - Text & Bild Stefan Janeld

För två år sedan premiärvisade Adria denna alkovbil. Men det har dröjt att få igång produktionen, marknaden är som bekant stekhet och det tog tid att ”klämma in” bilen i produktionen. Men nu är produktionen igång och den svenska importören satsar. Till undertecknads stora glädje. Jag tillhör nämligen de som anser att alkovbilar är underskattade.

Man kan få Coral XL med tre olika sänglösningar – våningssäng, tvärbädd och långbäddar som i testbilen.
Testbilen är i det högre utrustningsutförandet Plus. Det finns också en enklare version kallad Axess som byggs på Citroên istället för Fiat och inte är lika välutrustad. Prisskillnaden är ca 100 000 kronor beroende på hur man utrustar.

Pigg
Med 177 hk under huven är det inte någon slö körupplevelse. Tvärtom är bilen lätt på fötterna och har inga som helst bekymmer att hålla lagstadgad maxhastighet på motorvägen.
Men denna blåsiga och regniga vårdag drar jag ned på tempot. I 90 km/h har vindbyarna inte samma effekt på min framfart och vattnet på vägbanan väsnas mindre. Det mesta ljudet tar sig in via bodelsdörren. Ett vanligt problem hos husbilar med invändig trappa.
Inredningen tiger still, inget gnek eller rassel stör färden. En indikation på att snickerierna är välgjorda.

Chassiet är Fiats maxichassi med totalvikt på 4 250 kg. Det gör ett gott jobb. Endast då underlaget brister känner man att bladfjädrarna har svårt att hänga med. De fjädrar mjukt när de trycks ner, men rekylen är odämpad och det ger en känsla av att bakaxeln ”studsar”. Så är det med bladfjädrar, ligger i konceptet och är lika för alla husbilar med detta chassi. Nu ska man minnas att vi testar en olastad bil. Med fulla tankar och semesterpackning kommer det bli en bättre körupplevelse.
Vill man ändå förbättra komforten kan man montera en stödluftfjädring på bakaxeln. Kostar mellan 5 000 och 7 000 kronor att eftermontera beroende på vilket fabrikat och vilken verkstad man väljer.

Adria har inte snålat på utrustningen. Säkerhetskontot är fyllt med: Antisladd, antispinn, start-i-backe-hjälp, ett system som håller låg jämn fart i kraftigt nedförslut (Hill Descent Control), ABS bromsar och dubbla airbags.
Även på komfortsidan är det väl sörjt. Elhissar, elspeglar, farthållare, AC och ett centrallås som inkluderar bodelsdörren. Det enda vi saknar är en stereo och en backkamera. Backkamerans frånvaro kompenseras till viss del av backsensorer som piper för att varna om man är för nära ett föremål.

Hög lastvikt är familjevänligt
Det är ingen särskilt tung husbil för att vara en alkovmodell, i basutförande väger den cirka 3100 kg. Men den är tung nog att tarva en totalvikt över 3 500 kg. Testbilen, som står på ett maxichassi, har en totalvikt på 4 250 kg och har en lastvikt på hela 1 108 kg. Oräknat extrautrustning.
Det är nog för att en familj om fyra, (även fem, det finns fem bältade platser), ska få med sig vad de önskar på semestern. Och plats finns. Garaget är stort, överskåpen många och det finns hela tre garderober ombord.

Funkar för alla lov
En husbil för familjen bör kunna göra tjänst såväl på sommarlovet som höst-, vinter- sport- och påsklov. Då ger den mest valuta för slantarna.
Många alkovbilar är rena sommarnöjen. Men Adria utrustar sina husbilar så de klarar nordisk vinter. Isolerad och uppvärmd spillvattentank, värmegolv, 6 kw luftburen värme med elpatron. Luftspalter bakom möblerna, värmeslangar utmed sängarna som jagar väck kallras från rutorna. Man har till och med bemödat sig att dra värmeslang med två utblås upp till alkoven och drar värmeslang runt sängens båda sidor för att slippa kallras.
För att det ska fungera fullt ut att vintercampa bör man dock stå kopplad till 230 volt.
Ett stort plus är värmarens centrala placering. Det ger en jämn spridning av värmen ombord.

Jag tycker
Adria har lyckats göra en riktigt lockande alkovbil. Inte bara är designen lyckad. Man har fyllt den med en hel del kompetens och avstått tillkrånglade finesser.
Testbilen saknade Iso-Fix fästen. Men det finns på tillvalslistan och kommer glädja familjer med små barn.

Den enda stora missen är att det saknas USB uttag för laddning vid sängarna bak, alkoven och dinetten. I en barnfamilj ska mobiler, plattor och handhållna spelkonsoller hållas laddade för att inte familjefriden ska bli lidande. Mitt råd är att be handlaren eftermontera.

Testbilens planlösning lämpar sig bäst för familjer med lite större barn. Eller varför inte som ett mer praktiskt alternativ än en halvintegrerad taksängsbil för ett pensionerat par som vill ha med sig barnbarnen.

Prislappen är inte låg, men motiverad. Man får en mer praktisk och mångsidig husbil än om man köper en halvintegrerad med taksäng för samma prislapp.

Vi gillar Vi önskar
Centralt placerad värmare

Värmesystemets utformning

Sovrummet

Gott om stuvutrymmen

Hög lastvikt

Välutrustad

7 års fuktskadegaranti

Rejäl tryckvattenpump

Ramfönster

USB uttag - många

Golv utan nivåskillnader


Fakta

Modell Adria Coral XL Plus 670 SL

Ursprungsland Slovenien

Chassi Fiat Ducato 40H

Motor 2,3MJ 177 hk

Vridmoment 420 Nm

Växellåda 6 växlad manuell

Totalvikt 3 500 / 3 650 / 4 250 kg

Max last 358 / 508 / 1 108 kg (exklusive extrautrustning)

L x B x H 736 x 230 x 308 centimeter

Bränsletank 90 liter

Vattentank ??? literGråvattentank 85 liter

Toatank 17 liter

Utrustning: Dubbla airbags, ABS bromsar, antispinn, antisladd, hillholder, farthållare, elhissar, klimatanläggning motor, Truma Combi 6kw värmare med elpatron, golvvärme (elektrisk), kyl med frysfack, gasolspis, backsensorer

Antal bältade platser 5

Grundpris 720 700 kr (130 hk, light chassi 3 500 kg)

Pris som testad: 817 500 kr

Hemsida: www.adria.se

Vi lånade bilen av Caravanhallen i Haninge, www.caravanhallen.se

Rivaler
Alkovbilar är inte särskilt vanlig i övre mellanklassen. Adria är den enda importören som satsar på alkovbilar i denna prisklass. Vi hittar faktiskt ingen rival på svenska marknaden.
Närmast kommer Laika som har en alkovbil med tvärbädd i samma prisklass. Den heter Ecovip 9 men lagerförs inte av Laikas handlare utan tas bara hem på beställning.


Visst ser den lite intressantare ut än vi är vana vid när det gäller alkovbilar?
Att den är påkostad signaleras av de ramförsedda rutorna och den lackade stötfångaren.

Höga långbäddar kräver trappa för att ta sig i och ur. De är dock inte högre än att man sitter raklång på sängkanten utan att slå i huvudet.
Lamporna kan riktas mot bokens sidor.
Bäddmåtten är 80 x 188 respektive 80 x 200 cm. Man kan bädda ihop dem över cirka två tredjedelar av längden, då blir det en 199 cm bred binge.
Man kan höja huvudändarna för bekvämare ställning att läsa i.

Alkovbädden mäter 135 x 201 cm. Kan lyftas dagtid för enklare passage till framstolarna. Runt sängen löper värmeslang och i framkant två utblås. Här uppe fryser man inte.
Rutorna är öppningsbara och likaså takluckan. Så sommartid kan man ligga svalt.
Takhöjden är 60 cm.

Sittgruppen är bekväm. Rymmer fem personer. Har ett stabilt pelarbord i väl avvägt format för att fungera som matbord men inte vara allt för mycket i vägen.
Sittdjupet är 48 cm, ger bra lårstöd för långfärd.
Tyvärr saknas fönster bredvid dörren, det begränsar utsikten för baksätespassagerarna.

Kontrasten mellan de vita väggarna och den mörka fanéren känns marin och ger en exklusiv känsla. Tyvärr är det en del nivåskillnader i golvet, men det är ändå enkelt att röra sig ombord. Inga trånga passager.

De vita väggarna är snygga. Men inte särskilt praktiska. Bilen är ny men har redan svarta fläckar efter skor. Jag föreslår att man målar den nedersta decimetern mörk eller sätter dit socklar med matchande fanér.

Köket i testbilen har ugn. Lämpligt tillval i en familjebil. Visserligen stjäl den ett par lådor. Men det är fortfarande nog med plats för utensilier och torrvaror.
Köket är 95 cm högt, byggnormen rekommenderar 90 cm.
Tre brännare i fil frigör bänkyta. Men det är ändå ganska ont om den varan.

Det delade badrummet är funktionellt. Toalettutrymmet fungerar bra. Stolen har bekväm höjd och bra med utrymme runt omkring. Fönstret ger ljus och vädringsmöjlighet.
Duschkabinen är stor nog men inte mer. Hjulhuset tar plats men kan fungera som sittplats för ett barn medan en förälder tvättar av dagens smuts.
Plus i kanten för att duschens dörrar öppnar inåt. Då slipper man vatten på bodelsmattan.

Tyvärr saknar bilen hall. Detta är blott en entré eftersom det saknas klädhängare och skoförvaring. Vi uppskattar det stora fönstret i bodelen.

Tre garderober är generöst. Två under sängarnas fotändor och bredvid duschkabinen en i fullhöjd med två lådor längst ner.

En femte bältad sittplats där man åker baklänges.

Dinetten är bäddbar. Men jag lyckades inte klura ut dynornas placering…

Pappersplisséer mörklägger och insynsskyddar.

En välutrustad cockpit. Det enda som saknas är en stereo.

Teven har sin plats ovanför kylen. Kan ses från såväl dinette och alkov som sovrum.

Det är gott om överskåp ombord. Praktiskt inredda med hyllor eller utan för att husera exempelvis stående böcker. Ovanför överskåpen syns et av två utrymmen som istället för lucka stängs med dragkedja.

Garaget är stort och öppnar lika stort från båda sidor. Inredning får man ordna själv efter behov.

Gasolutrymmet med flaskorna bredvid varandra får godkänt.

Överhänget är inte mycket att orda om. Men man ska ändå vara aktsam på hur mycket man lastar in i garaget. Med totalvikten på 4 250 kg gäller det att fördela lasten noggrant för att inte överbelasta en hjulaxel.

Planskiss

Se alla Adria modeller här!

Uppskattade du läsningen? Prenumerera på tidningen Husbilen Test - Klicka här för priser och alternativ

Fler tester

Mest lästa

Tack för din prenumeration!

Du har nu valt att prenumerera på vårt nyhetsbrev.