Bästa brandfilten
Nexa brandfilt 120x180 cm röd

En populär och effektiv brandfilt att ha i husbilen.

Produktegenskaper

 • Brandfilt i glasfibrer
 • Klarar upp till 500 grader
 • Står emot gasgenomträngning

Produktöversikt

Nexas brandfilt i storleken 120x180 cm är en brandfilt i glasfiber som kan stå emot temperatur upp till 500 grader. Den är tät och står emot gasgenomträngning. En brandfilt är ett bra komplement till brandsläckaren och ett måste i din husbil. Brandfilten är lämplig att använda om det brinner på vågräta ytor och i kemikalier, om det uppstår en fettbrand eller brinner i till exempel kläder, sängkläder eller möbler. Brandfilten ska placeras lättillgängligt. Det svenska företaget Nexa har i över tio år utvecklat brandskydd och trådlös styrning för smarta hem.


Bra val
Housegard brandfilt 120x180 cm röd

En brandfilt som släcker mindre bränder effektivt och snabbt.

Produktegenskaper

 • Brandfilt av glasfibrer och silikonbeläggning
 • Släcker mindre bränder
 • Är effektiv

Produktöversikt

Housegards brandfilt i storleken 120x180 cm är ett bra komplement till en brandsläckare och ett utmärkt val att sätta in i husbilen. Brandfilten släcker effektivt mindre bränder i till exempel kläder och möbler. Den består av glasfiberväv och silikonbeläggning. Placera brandfilten lättillgänglig och där brand vanligtvis kan uppstå. Housegard är ett svenskt företag som utvecklat produkter inom brandsäkerhet sedan 1992 och som säljer brandsläckare, brandfiltar och brandvarnare.


Bästa design
Solstickan Design brandfilt 120x120 cm

En brandfilt i stilren design som både är snygg och effektiv.

Produktegenskaper

 • Brandfilt av glasfibrer
 • Kommer i snygg stållåda
 • Släcker mindre bränder

Produktöversikt

Solstickan Design brandfilt är en brandfilt i storleken 120x120 cm. Den är förpackad i en stilren stållåda med motiv av Solstickepojken och är en snygg inredningsdetalj i din husbil, samtidigt som den kan rädda liv. Brandfilten är tillverkad av glasfibrer och klarar en temperatur på upp till 500 grader. Den är perfekt att använda om en mindre brand skulle uppstå vid matlagning eller i textil och är ett komplement till en brandsläckare. På baksidan finns tydliga instruktioner på hur du använder den. Solstickan Design är ett svenskt företag som tillverkar designade produkter med motivet av Solstickan, som brandsläckare, brandfilt och tändsticksaskar.


Bästa lilla
Luxorparts brandfilt röd 120x120 cm

En mindre brandfilt som släcker eld effektivt.

Produktegenskaper

 • Brandfilt i glasfibrer
 • Klarar upp till 500 grader
 • Står emot gasgenomträngning

Produktöversikt

Luxorparts brandfilt är i storleken 120x120 cm och är en mindre modell att ha med i husbilen. Det är ett bra komplement till din brandsläckare. Brandfilten är tillverkad i glasfiber, klarar upp till 500 grader och är särskilt bra om det börjar brinna i olja vid till exempel köket. Den är dessutom tät och står emot gasgenomträngning. Du ska placera brandfilten lättillgängligt så att du snabbt kan använda den om olyckan är framme. Brandfilten finns även i storleken 120x180 cm. Luxorparts är hemelektronikkedjan Kjell & Companys egna varumärke.


Köpguide: Så väljer du rätt brandfilt till husbil

Gör din campingsemester riktigt säker och komplettera din brandsläckare med en brandfilt till husbilen. Är olyckan framme kan husbilen snabbt bli övertänd. Med en brandfilt hinner du släcka en mindre eld innan den sprider sig. En brandfilt är ett tryggt val för både dig och dina campinggrannar eftersom eld snabbt sprider sig.

Därför ska du ha en brandfilt

En olycka tar inte semester så därför bör du säkra husbilen med en brandfilt. Husbilar och husvagnar brinner snabbt och hela förloppet kan vara över på några minuter. Brandröken är också giftig och gör dig medvetslös på bara några minuter. En brandfilt är ett mycket bra komplement till din pulverbrandsläckare. Med brandfilten släcker du effektivt mindre bränder som sker på plana ytor. Det kan till exempel vara en brand på spisen eller i sängen. Dessutom behöver du inte sanera efter branden, något du måste göra när du till exempel använder en pulversläckare. De flesta brandfiltar är dessutom täta och står emot gasgenomträngning. Den ska alltid vara godkänd enligt europeisk standard SS-EN 1869 som fastställer att filten är värmetålig och att brandgas inte tränger igenom.

Välja brandfilt till husbil - vi hjälper dig!

Så använder du en brandfilt

Det är både effektivt och enkelt att släcka en eld med en brandfilt. Brandfiltens syfte är att kväva elden. Du plockar ut brandfilten ur behållaren genom att dra i de två snörena med ett ryck och vecklar ut den. Du täcker det som brinner med den, vilket du måste göra bestämt. Sedan stryker du med händerna över så att filten kväver branden. Är det en människa som brinner ska du få personen att lägga sig ner och sedan börja släckningsarbetet vid huvudet och gå neråt. När brandfilten är använd ska den kasserad.

Storlek och material

Brandskyddsföreningen rekommenderar en brandfilt som är i storleken 120x180 cm. Detta för att kunna täcka merparten av en vuxen person. Men det finns även bra brandfiltar i storleken 120x120 cm. Brandfilten består av ett eller två lager glasfiberduk vilket gör att de klarar mycket höga temperaturer, ofta upp till 500 grader. Den består även av ett tätskiktslager som inte släpper igenom brännbara gaser. Vissa brandfiltar har ett silikonbaserat ytskikt vilket gör de ännu mer beständiga mot brand.

Placering av brandfilt i husbil

Brandfilten ska placeras på väggen, där brand kan uppstå och ska vara lättillgängligt. Hemma i din lägenhet eller hus är köket en bra plats eftersom brand ofta uppstår vid spisen när du lagar mat. Men helst ska du ha en på alla platser där brand kan uppstå. Eftersom husbilen är liten är det bra att montera brandfilten där du tycker att den gör som mest nytta, på en central plats som alla kommer åt.

Så kan du också förhindra brand

Det finns fler saker som du kan göra för att se till att det inte börjar att brinna i din husbil eller som kan stoppa den innan det är för sent.

Brandsläckare

Du måste ha en brandsläckare i din husbil och husvagn som effektivt släcker bränder. Brandskyddsföreningen rekommenderar en pulverbrandsläckare på minst två kilo med lägst effektivitetsklass 13A 70B C.

Brandvarnare

Bränder kan uppstå även om du inte är där och tittar på. Därför är en brandvarnare din bästa vän eftersom den larmar vid brand. Detta är något som alla husbilar och husvagnar måste ha.

Gaslarm och kolmonoxidvarnare

Det är vanligt att ha saker som går på gasol när du campar. Då ska du också ha ett gaslarm som larmar om det skulle ske en gasläcka i din husbil. Vissa modeller varnar även för kolmonoxid som är en giftig genomskinlig gas. Du kan även köpa en kolmonoxidvarnare. Ett gaslarm ska aldrig ersätta en brandvarnare, utan du behöver både och för att få en säker husbilssemester.

Kontrollera dina gastillbehör

Har du gasspis, gasolkök eller gasolkylskåp behöver dessa kontrolleras med jämna mellanrum så att det inte finns risk för en gasläcka. Kontrollera att gasbehållaren är hel, att ventilerna ser bra ut och att slangar är hela.

Läs också: Köpa brandsläckare till husbilen

Läs också: Så väljer du rätt brandvarnare till husbil

Läs också: Köp gaslarm till husvagnen och rädda liv


Redaktionen
Husbil.se