Bästa brandvarnaren
Housegard Firephant Optisk brandvarnare SA800 vit

En smart, säker och snygg optisk brandvarnare.

Produktegenskaper

 • 5 års livslängd på batteriet
 • Har test- och pausfunktion
 • Batteriskydd, kan inte monteras utan batteri

Produktöversikt

Housegard Firephant Optisk brandvarnare är en smart och säker brandvarnare utvecklad med avancerad teknologi. Den ger hög tillförlitlighet och reagerar på rökbildning snabbt. Det är dessutom en snygg brandvarnare som smälter fint in i din husbils inredning. Den har ett batteriskydd vilket betyder att du inte kan montera brandvarnaren i taket utan att batteriet sitter i. Batteriet håller i fem år vilket är en lång livslängd. Brandvarnaren har en funktion så att du kan pausa den om du skulle behöva det. Brandvarnaren är helvit men finns även i en modell med silverdetaljer. Housegard är ett svenskägt företag som sedan 1992 utvecklat produkter inom brandsäkerhet som brandvarnare och brandsläckare.

Batteri: DC 3 volt litium (följer med)

Larmsignal: 85 dB/3 meter

Typ av brandvarnare: optisk


Bästa prisvärda
Nexa Optisk brandvarnare KD-134A

En prisvärd men pålitlig brandvarnare som larmar snabbt vid rök.

Produktegenskaper

 • Optisk brandvarnare
 • Har testknapp
 • Batteriskydd, kan inte monteras utan batteri

Produktöversikt

Nexa Optisk brandvarnare KD-134A är en standardbrandvarnare med hög känslighet och pålitlighet så att du kan vara trygg under din husbilssemester. Eftersom den är optisk reagerar den snabbt på rök. Brandvarnaren har en snabb och enkel installation och ett batteriskydd som gör att du måste ha ett batteri i för att fästa den. Batteriet håller i ett år och brandvarnaren varnar vid lågt batteri. Den har även en testknapp så att du snabbt kan kontrollera att varnaren fungerar. Nexa är ett svenskt företag och har i över tio år utvecklat brandskydd och trådlös styrning för smarta hem.

Batteri: 9 volt litium (följer med)

Larmsignal: 85 dB/3 meter

Typ av brandvarnare: optisk


Bästa för rök och värme
Housegard Origo brandvarnare SA422WS

En smart brandvarnare som varnar för både rök och värme.

Produktegenskaper

 • Optisk brandvarnare
 • Reagerar på både rök och värme
 • Har pausfunktion

Produktöversikt

Housegard Origo brandvarnare SA422WS är den nya generationens brandvarnare som varnar för både rök och värme. Skulle du behöva ha fler brandvarnare går det att seriekoppla dem. Brandvarnaren har en pausfunktion så att du kan pausa varnaren om ett oönskat larm skulle uppstå. Batteriet håller i upp till 18 månader innan du behöver byta det. Det svenska företaget Housegard har sedan 1992 utvecklat produkter inom brandsäkerhet och säljer bland annat brandvarnare och brandsläckare.

Batteri: 2xAA (följer med)

Larmsignal: 85 dB/ 3 meter

Typ av brandvarnare: optisk


Bästa lilla
Housegard Optisk KD128 minibrandvarnare

En kompakt mindre brandvarnare som reagerar snabbt på rök.

Produktegenskaper

 • Optisk brandvarnare
 • Enkel testfunktion
 • Batteriskydd, kan inte monteras utan batteri

Produktöversikt

Housegard Optisk KD128 är en minibrandvarnare som reagerar snabbt och starkt vid rökbildning och är ett bra val till din husbil. Det är en kompakt brandvarnare i enkel design. Batteriet håller i två år. Housegard är ett svenskägt företag som i snart 30 år har utvecklat produkter inom brandsäkerhet, som brandvarnare och brandsläckare.

Batteri: 3 volt litium (följer med)

Larmsignal: 85 dB/ 3 meter

Typ av brandvarnare: optisk


Köpguide: Så väljer du rätt brandvarnare till husbil

Installera en brandvarnare i din husbil för att få en tryggare campingsemester. Husbilar och husvagnar har ofta gasoldrivna hushållsprodukter som gasolspis, gasolkök eller gasolkylskåp. Skulle det ske ett läckage kan gasen bli antändlig. Det kan fatta eld av fler anledningar, men börjar det att brinna tar det bara några minuter för röken att göra dig medvetslös. Husbilen har ett begränsat utrymme vilket gör att det är viktigt att bli varnad tidigt. Att köpa en brandvarnare är en billig livförsäkring och vi hjälper dig att välja rätt brandvarnare till husbil.

Så fungerar en optisk brandvarnare

En brandvarnare är det viktigaste du kan ha för att skydda din husbil eller husvagn mot brand. Den vanligaste varianten av brandvarnare är en optisk brandvarnare som har en avancerad fotocell som reagerar snabbt på pyrande eld. Vissa har pausfunktion så att du kan tysta varnaren om det skulle uppstå ett oönskat larm.

Köpa brandvarnare till husbil - detta ska du tänka på.

Placering av brandvarnare i husbil

När det brinner är varje sekund viktig och därför är det också bra att placera brandvarnaren på rätt sätt så att den kan larma dig i tid. Rök stiger och därför är det bra att placera brandvarnaren i taket för snabbast effekt. Den ska helst inte sitta nära en ventilationsöppning. Ett gaslarm ska däremot placeras lågt eftersom gas är tyngre än luft och sjunker. 

De flesta brandvarnare skruvas fast i taket med ett fäste. Vill du undvika att skruva i husbilens tak kan du välja en modell som du kan köpa till ett magnetfäste istället. Då fäster du brandvarnaren med dubbelhäftande tejp och magnet. 

Eftersom husbilen oftast är rätt liten räcker det med en brandvarnare, men det finns de som väljer att sätta en även i förtältet. Man brukar säga att en brandvarnare ska täcka 60 kvadratmeter. Har du fler än en brandvarnare kan du välja en modell som går att seriekoppla och som larmar även om bara den ena reagerat på rök.

Hur länge håller en brandvarnare?

Hur länge en brandvarnares batteri håller beror på vilken brandvarnare du har köpt och vilka batterier den har. Yttre påfrestningar och smuts kan också påverka hållbarheten. Man brukar säga att batteritiden är på allt från ett år upp till fem år och att du bör byta brandvarnare efter tio år.

Säkerhet – så kontrollerar du brandvarnaren

På de flesta modeller blinkar brandvarnaren en gång per minut för att visa att den fungerar. När batteriet börjar ta slut piper den. Det är bra att kontrollera att brandvarnaren fungerar ordentligt med jämna mellanrum. En bra tumregel är att göra det inför varje säsong och minst en gång per år. Detta gör du genom att hålla inne testknappen i några sekunder vilket gör att den börjar att tjuta. När du släpper knappen slutar den larma. Det finns även en särskild testspray som du kan använda för att simulera rök.

Olika typer av brandvarnare

Det finns flera olika typer av brandvarnare att känna till när du ska göra ditt val av brandvarnare till husbil. Här är de tre vanligaste:

 • Optiska brandvarnare: En optisk brandvarnare har ett avancerat fotocellsystem som larmar när rök bryter ljusstrålen. Den är särskilt effektiv vid pyrande bränder. Detta är ett miljövänligt alternativ då inget radioaktivt avfall förekommer. Att välja en optisk brandvarnare är det vanligaste.
 • Joniska brandvarnare: En jonisk brandvarnare känner av både synlig och osynlig rök eftersom den mäter det elektriska motståndet i luften. De är framförallt bra vid snabbt uppflammande bränder. Eftersom joniserade brandvarnare innehåller en radioaktiv källa ska den alltid källsorteras.
 • Temperaturvarnare: En temperaturvarnare är en brandvarnare som reagerar på värme och varnar när temperaturskillnaden höjs.

Fler sätt att förhindra brandrisk

Det finns fler sätt att förhindra att det uppstår brand eller minskar att den sprider sig om olyckan är framme.

Köp en brandsläckare

Skulle det börja brinna kan du snabbt också få släckt elden. Med en brandsläckare till husbil går det snabbt att förhindra att elden sprider sig. Köp en som är på minst två kilo. 

Köp ett gaslarm

Ett gaslarm till husbil larmar om det skulle ske ett gasläckage från dina hushållsapparater som går på gasol. Den genomskinliga gasen är giftig och kan både göra dig medvetslös och antända.

Kontrollera dina gasolprodukter

Har du någon form av hushållsapparat som går på gasol, som till exempel ett gasolkök, gasolkylskåp eller gasspis är det också viktigt att kontrollera slangar, gasbehållare och ventiler. Är slangen trasig kan det också leda till gasläcka.

Håll avstånd mellan husbilarna

Skulle det börja brinna är det bra att husbilar och husvagnar på campingen är placerade på ett avstånd på minst fyra meter från varandra. Då är även förtält inräknat i samma yta.

Läs också: Köpa brandsläckare till husbilen

Läs också: Köpa brandfilt till husbilen

Läs också: Köp gaslarm till husvagnen och rädda liv


Redaktionen
Husbil.se