Bästa design
Solstickan Brandsläckare 2 kg, vit

En stilren och effektiv pulversläckare.

Produktegenskaper

 • Effektiv pulversläckare 2 kg
 • Väggfäste och instruktioner följer med
 • Brandklass ABC

Produktöversikt

Solstickans brandsläckare är en pulversläckare med mycket hög släckeffekt och kan släcka de flesta material. Den har dessutom en stilren och snygg design som gör att den också är snygg att ha framme. Det är en smidig brandsläckare på två kilo som är ett bra alternativ till husbil som husvagn. Det följer med väggfäste och instruktioner. Brandsläckaren går att fylla på hos behörig servicetekniker. Samma brandsläckare finns med emblem i äkta läder och i en större storlek. Solstickan Design är ett svenskt företag som erbjuder ett stort utbud av designade produkter med motivet av Solstickan, som brandsläckare, brandfilt och tändsticksaskar.

Brandklass: ABC

Effektivitetsklass: 13A 89B C

Kapacitet: 2 kilo

Vikt: 4 kilo


Bästa lilla
Housegard Brandsläckare Design Edition med pulver 2 kg

En snygg och populär pulversläckare som brandsäkrar din husbil.

Produktegenskaper

 • Bra pulversläckare 2 kilo
 • Liten, effektiv och stilren
 • Brandklass ABC

Produktöversikt

Housegard Brandsläckare är en liten och smidig pulversläckare på två kilo och ett bra alternativ till din husbil eller husvagn. Den har en stilren design och finns i svart och vitt. Brandsläckaren kan släcka de flesta material som trä, bensin och gas och är mycket effektiv. Brandsläckaren kommer med väggfäste så att du enkelt kan sätta upp den på lämplig plats i husbilen. Housegard är ett svenskt företag som sedan 1992 utvecklat produkter inom brandsäkerhet och som säljer brandsläckare, brandfiltar och brandvarnare.

Brandklass: ABC

Effektivitetsklass: 13A89BC

Kapacitet: 2 kilo

Vikt: 4 kilo


Bästa stora
Nexa Fire and Safety Brandsläckare maskros 6 kg 43A

En vit pulverbrandsläckare med 6 kilo pulver.

Produktegenskaper

 • Effektiv pulverbrandsläckare 6 kilo
 • Snygg design
 • Brandklass ABC

Produktöversikt

Nexa Fire and Safety Brandsläckare maskros är en vit brandsläckare med motiv av maskroser. Pulversläckaren rymmer sex kilo och passar dig som har en lite större husbil och som vill ha en snygg brandsläckare. Den kväver all sorts eld mycket effektivt. När du köper brandsläckaren kommer ett väggfäste med så att du enkelt kan hänga upp den. Brandsläckaren går även att fylla på hos behörig servicetekniker. Nexa är ett svenskt företag som i över tio år har utvecklat brandskydd och trådlös styrning för smarta hem.

Brandklass: ABC

Effektivitetsklass: 43A 233BC

Kapacitet: 6 kilo

Vikt: 9,8 kilo


Bästa släcksprayen
Housegard Firestopper AD6-C 600 ml

En liten brandsläckare i form av släckspray.

Produktegenskaper

 • Brandsläckare i sprayformat
 • Liten och lättanvänd sprayflaska
 • Brandklass ABF

Produktöversikt

Housegard Firestopper är en smart släckspray som släcker A-, B- och F-bränder. Det är en liten och behändig sprayflaska som är lätt att använda om olyckan skulle vara framme. Släcksprayen ligger nära brandsläckarens egenskaper och kan kväva en mindre eld. Housegard är ett svenskt företag som sedan 1992 utvecklat produkter inom brandsäkerhet och som säljer brandsläckare, brandfiltar och brandvarnare.

Brandklass: ABF

Effektivitetsklass: 5A 21B 5F

Kapacitet: 600 ml


Köpguide: Så väljer du rätt brandsläckare till husbil

Se till att få en säker semester och köp en brandsläckare till din husbil. En olycka kan lätt hända och husbilar brinner snabbt. Många har gasspis eller andra saker som går på gasol och skulle det ske en gasläcka kan det också börja brinna.

Vilken sorts brandsläckare passar husbil?

Det är viktigt att köpa en brandsläckare som passar till din husbil. Brandskyddsföreningen rekommenderar att du ska köpa en pulverbrandsläckare på minst två kilo med lägst effektivitetsklass 13A 70B C. Brandsläckarens storlek baseras även på brandrisken och ju större husbil desto större brandsläckare behövs. Pulversläckaren är den mest lätthanterliga och effektiva brandsläckaren och kan släcka alla typer av bränder. Alla brandsläckare som är utanför hemmamiljö måste vara röda, men för privat bruk kan de vara vilken färg som helst.

Placering av brandsläckare i husbil

Du ska alltid placera din brandsläckare så lättåtkomligt och synligt som det går. Den ska alltså inte gömmas längst in i en garderob, utan finnas nära till hands om olyckan sker. Det är till exempel bra att ha den nära dörren, så att den kan nås både inifrån och utifrån. Det kan vara bra att ha två stycken placerade på två olika ställen.

Säkerhet och påfyllning

En brandsläckare håller i minst 10 år så livslängden är lång. Däremot måste du kontrollera brandsläckaren minst en gång per år. Är den fortfarande plomberad? Är instruktionen läsbar? Har den fått repor eller bucklor? Du ska även kontrollera manometern, som visar brandsläckarens tryck. Manometern ska aldrig stå på rött. Du ska också vända den upp och ner så att pulvret inte klumpar sig och lägger sig längst ner. Då ska du höra ett susande ljud när pulvret åker ner. Många brandsläckare går att fylla på efter användning, vilket du gör du hos en behörig servicetekniker.

Så kan du också förhindra brand

Det finns fler saker du kan göra för att förhindra att brand uppstår i din husbil.

Släckspray

Ibland uppstår en mindre brand först, ofta i samband med matlagning eller levande ljus. Med en mindre släckspray i en sprayburk som du håller i en hand kan du hinna stoppa elden innan den sprider sig. Detta ska dock aldrig ersätta en brandsläckare.

Brandfilt

En brandfilt är ett bra komplement till din pulverbrandsläckare. Med denna släcker du framförallt mindre bränder på plana ytor, som till exempel spisen eller sängen. En brandfilt kväver effektivt elden och du behöver inte sanera efter branden, som du måste göra efter att ha använt en pulversläckare.

Brandvarnare

En brandvarnare larmar när brand uppstår och är något som alla husbilar och husvagnar måste ha.

Gaslarm och kolmonoxidvarnare

Har du en eller flera produkter som går på gas bör du också ha ett gaslarm som säger till om det skulle ske gasläckage. Vissa gaslarm larmar även för kolmonoxid som är en giftig genomskinlig gas, men det finns också modeller som är enbart för kolmonoxid. Bra att känna till är att en gasvarnare inte ska ersätta en brandvarnare, utan du behöver både och i din husbil.

Kontrollera gasprodukterna

Gasspisar, gasolkök eller gasolkylskåp behöver kontrolleras med jämna mellanrum. Är slangar gamla eller trasiga finns det också risk att gasläckage kan ske. Kontrollera att gasbehållaren är hel, att ventilerna ser bra ut och att sladdar och slangar är hela.

Vattensläckare, skumsläckare eller pulversläckare?

Det finns olika brandsläckare som är bra till olika sorters eldtyper, vilket också syns på brandsläckarens brandklass.

Olika sorters brandsläckare: 

 • Vattensläckare: Klass A
 • Skumsläckare: Klass AB
 • Pulversläckare: Klass ABC eller BC

Brandklasser:

 • A: Brand i porösa material som papper, trä och textil
 • B: Brand i vätskor, bensin och olja
 • C: Gasbrand
 • E: Elektriska bränder
 • F: Brand med fett

Det är även bra ha koll på hur stor kapacitet brandsläckaren och effektivitetsklass. Effektivitetsklassen är gemensam för hela Europa och står för typ av brand släckaren kan släcka och ju effektiv den är.

Köpa brandvarnare till husbil - olika brandsläckare att välja mellan.

Läs också: Köpa brandfilt till husbilen

Läs också: Köp gaslarm till husvagnen och rädda liv

Läs också: Välj rätt brandvarnare till husbil


Redaktionen
Husbil.se