Bäst i test
Nedis växelriktare 2500 watt

En omvandlare som ger en mycket hög effekt.

Produktegenskaper

  • Ger en effekt på 2500 watt
  • Modifierad sinusvåg
  • Två jordade uttag

Produktöversikt

Nedis växelriktare är en omvandlare med modifierad sinusvåg. Effekten är hög och ger 2500 watt och kan därför driva en stor del av dina 230 voltsenheter genom husbilens 12 voltsuttag. Den har två jordade uttag och ett skydd mot kortslutning, överbelastning och för hög spänning. Den larmar även om spänningen är för låg. För att du ska få full effekt är det en fördel att ha två parallellkopplade bilbatterier.

Uteffekt: 2500 watt

Inspänning: 12 volt

Spänning: 230 volt

Mått: 430 mm x 210 mm x 159 mm

Vikt: 8,7 kg


Bästa kompakta
Mastervolt AC Master 500 watt

En snygg, kompakt och energieffektiv omvandlare som ger 500 watt.

Produktegenskaper

  • Kompakt omvandlare med snygg design
  • Ger en effekt på 500 watt
  • Ren sinusvåg

Produktöversikt

Mastervolts kompakta omvandlare AC Master omvandlar dina enheter med 230 volt till 12 volt så att de är kompatibla med din husbils elektricitet. Den passar bra till små och medelstora produkter. Du får en ren sinusvåg med en effekt på 500 watt och en toppeffekt på upp till 800 watt. Verkningsgraden är 93 % och mycket hög. Sinusvågen är jämn utan risk att skada dina enheter. Omvandlaren är dessutom enkel att installera och tyst. Anslutningstypen är universal för att passa alla.

Uteffekt: 500 watt

Inspänning: 12 volt

Spänning: 230 volt

Mått: L 210 mm x B 130 mm x H 60 mm

Vikt: 1,22 kg


Bästa med dubbla uttag
E-ast växelriktare HighPower HPL 1200 watt

Omvandlare som ger hög effekt för alla husbilens hushållsprodukter.

Produktegenskaper

  • Ger en effekt på 1200 watt
  • Modifierade sinusvåg
  • Två jordade uttag

Produktöversikt

Omvandlaren HighPower HPL från E-ast gör alla dina 230 voltsapparater användbara för husbilens 12 voltsbatteri. Den har en modifierad sinusvåg som ger en watt på 1200 med en toppeffekt på 2400 watt. Verkningsgraden är på 90 % och därför mycket hög. Omvandlaren har två jordade uttag och både omvandlaren och spänningskällan är skyddad genom skyddsåtgärder. Du ansluter omvandlaren direkt till batteriet.

Uteffekt: 2400 watt

Inspänning: 12 volt

Spänning: 230 volt

Vikt: 3,4 kg

Mått: L 200 mm x B 330 mm x H 80 mm


Köpguide: Så väljer du rätt omvandlare till husbil

Det finns en hel del produkter att köpa till din husbil som har 12 volt, eftersom det är detta som husbilens batteri klarar av. Allt från kaffebryggare och vattenkokare till elektrisk kylbox och tv. Men vill du kunna använda samma kaffebryggare i husbilen som hemma så måste du göra om strömmen, vilket du kan göra med en spänningsomvandlare.

Läs också: Populära 12 voltsprodukter för campare

Så fungerar en omvandlare för 12 volt

En omvandlare gör så att du kan koppla in dina 230 voltsprodukter i husbilens 12 voltsuttag och täcka behov som annars kanske inte är möjligt. En omvandlare omvandlar batteriets likström (DC) till växelström (AC) från batteriet till vägguttaget. Tanken är att alltid få en så ren sinusvåg som möjligt som gör att du också får ut mer av ditt batteri. En omvandlare kallas också för strömomvandlare, växelriktare, spänningsomvandlare och inverter. De flesta omvandlare ansluts direkt till husbilens batteri. De enklare modellerna sätts i cigarettuttaget.

Detta kan du använda en omvandlare till

Du kan använda en omvandlare till i princip alla dina 230 voltsprodukter. En omvandlare med mindre kraft passar bättre till mindre apparater som lampor, tv-apparater och mobiltelefoner. Har du större saker som kräver mer effekt som till exempel ett kylskåp eller en mikrovågsugn kan du behöva välja en större modell.

Välj en omvandlare efter effekten

För att välja rätt spänningsomvandlare ska du se hur stor effekt – watt – den elektriska produkten har som ska drivas med hjälp av omvandlaren. Ska spänningsomvandlaren driva flera produkter ska du addera ihop effekten på dessa. Välj en omvandlare som har högre effekt än den du behöver ha. En omvandlare kan ge allt från 100 till 2500 watt beroende på modell. Man pratar också ibland om toppeffekt och kontinuerlig effekt. Toppeffekten är till för de produkter som drar lite mer i startögonblicket, som till exempel när du startar en ugn. Effekten pågår oftast bara i någon sekund, för att gå ner till vanlig styrka. Den kontinuerliga effekten är den effekt som produkten sedan använder och som du också ska välja omvandlare efter. 

Ren eller modifierad sinusvåg?

Omvandlaren kan antingen ha en ren sinusvåg eller en modifierad sinusvåg. En ren sinusvåg är stabilare, klarar att driva alla laster, har högre verkningsgrad och du får ut mer av ditt batteri än med en modifierad sinusvåg. En ren sinusvåg är också det vi har i de vanliga vägguttagen. En ren sinusvåg är att föredra vid känslig elektronik som ljudanläggningar. Om du inte ska använda omvandlaren till känslig elektronik fungerar en med modifierad sinusvåg också bra. Dessa är oftast lite mer prisvärda.

Installation av omvandlaren

Det är oftast enkelt att installera en omvandlare. Det är bra att placera den nära batteriet och ju längre från desto grövre kablar behöver du ha. Många har en fläkt och då ska den också placeras så att luften har möjlighet att cirkulera. Den ska inte heller placeras i direkt solljus eller på en fuktig plats.

Använd en omvandlare för att använda samma hushållsprodukter hemma som i husbilen.

Redaktionen
Husbil.se