Elsystemet för en husbil skiljer sig från det du har hemma. Det vanligaste elnätet i Sverige är 230 volt medan en husbil har en spänning på 12 volt. Därför gäller det att också välja produkter som fungerar i din husbil. Du kan också köpa omvandlare som gör att dina saker ändå går att koppla in i vägguttaget. Vi ger dig en lista över smarta saker du kan ha i din husbil som gör din semester både enklare och trevligare.

12 volts kylskåp

Ett pålitligt kylskåp håller din mat kall och fräsch under din husbilssemester. För att det ska vara kompatibelt med din husbil ska kylskåpet klara 12 volt. Det finns kylskåp som drivs av el, gas eller av både och. Vissa kylskåp kan du också driva med solenergi så att du att du kan vara oberoende av elnätet. Kylskåpen är ofta kompakta med en kapacitet mellan 60 och 150 liter, så välj ett som passar ditt utrymme i husbilen. Vill du även ha en frys men behöver spara plats så finns det kylskåp med inbyggt frysfack. Det finns även husbilskylskåp med 230 volt men då måste du använda dig av en omvandlare eller transformator. Du kan också komplettera med en kylbox om du behöver mer kylförvaring eller för att plocka med dig ut. 

Se utvalda kylskåp och läs stor köpguide

Kaffebryggare 12 volt

Startar du alltid morgonen med en rykande kopp kaffe? Då dricker du garanterat kaffe när du är iväg med husbilen också. Kaffebryggaren måste vara på 12 volt för att passa husbilen och du kopplar in den via cigarettuttaget eller ett vanligt vägguttag. Många kaffekokare har smarta lösningar för att förhindra att kaffet skvätter ut i transporten. Till exempel transportskydd och fastmonterat vridlock. Många 12 volts kaffebryggare är lite mindre och ger 1-8 koppar. Bra att veta är att det tar längre tid att göra kaffe med en kaffebryggare via ett 12 voltsuttag. Du kan också använda vattenkokare om du föredrar pulverkaffe.

Se utvalda kaffebryggare och läs stor köpguide

Vattenkokare 12 volt

Med en vattenkokare är du aldrig lång ifrån en kopp kaffe eller te när du är iväg med husbilen. Vattenkokaren passar också perfekt när du ska koka vatten till gröt, välling eller matlagning. En vattenkokare som ska passa till husbilen måste vara i 12 volt och många kan du koppla in i cigarettuttaget. Vissa kan monteras på köksbänken eller väggen för en säkrare placering när du kör. De flesta vattenkokare stänger av sig när vattnet når kokpunkten och har en säkring mot torrkokning. 

Se utvalda vattenkokare och läs stor köpguide

Elektrisk kylbox 12 volt

En kylbox som drivs av el är bra för dig som vill behålla maten fräsch under transporten. Den är också bra om du behöver ett extra kylutrymme i din husbil, husvagn eller förtältet. Eftersom kylboxen går på el så slipper du lägga i kylklampar som både väger och tar mycket plats. Det finns även smarta kylboxar som håller din uppvärmda mat varm, så slipper du ha tillgång till mikro eller grill när det är dags för mat. Det finns större och mindre varianter beroende på vad du ska fylla boxen med och de flesta kommer med handtag. Eftersom kylboxen är hård är den också tålig och klarar av stötar. Du behöver välja en kylbox som drivs med 12 volt för att den ska passa till husbilen.

Se utvalda kylboxar och läs stor köpguide

12 volts-tv

Dra inte ner på lyxen bara för att du är ute och rullar på semestern. En tv förgyller husbilssemestern för den som vill se nyheterna till morgonkaffet, favoritserierna eller för att underhålla barnen de dagar som utomhusaktiviteter inte känns lika lockande. Det finns många tv-apparater som har stöd för drift på 12 volt, något som är ett måste för att den ska fungera i husbilen. Många tv-modeller är smarta och går att koppla upp mot internet eller har inbyggd DVD-spelare. De är oftast lite mindre för att passa din husbil och många butiker säljer tv-apparater från 19 upp till 40 tum.

Se utvalda tv-apparater och läs stor köpguide

Solceller 12 volt

För att få ett helt uppladdat batteri krävs det lång körning och med solceller kan du producera din egen ström till husbilen. Det är ett miljövänligt och billigt sätt att få tillgång till ström och dessutom får du elektricitet oavsett var du parkerar husbilen. För att solcellerna ska vara kompatibla med din husbil ska du välja de som passar för ett 12 voltsbatteri. De flesta har en aluminiumram med celler som är limmade mot härdat glas. Du placerar oftast panelerna med lim eller kraftig dubbelhäftande tejp på taket. Sedan fångar de upp solljuset som omvandlas till elektricitet, som går via en laddningsregulator till batteriet. Riktigt bra solceller kan producera all den elektricitet som du behöver till husbilen när du campar, men då krävs också att det är en solig dag.

Se utvalda solceller 12 volt och läs stor köpguide

Vattenpump 12 volt

I ett hus eller lägenhet räcker det att öppna kranen för att få tillgång till fräscht vatten. Detta går också att få till i en husbil. Alla husbilar har någon form av vattenpump som är kopplade till vattentanken så att du får vatten till kranen. När du ska köpa vattenpump till husbilen finns det två modeller – välj mellan en dränkbar pump och en tryckpump som har olika egenskaper. En dränkbar sänker du ner i vattentanken. En tryckvattenpump är en pump som sitter på utsidan och styrs av trycket.

Se utvalda vattenpumpar med 12 volt och läs stor köpguide

12 voltsbatteri

Husbilens batteri har oftast en lång livslängd, men har du rullat många mil eller har ett batteri som krånglar behöver du införskaffa ett nytt. Husbilar, husvagnar och båtar har alla batterier på 12 volt och det är också ett sånt du ska välja. Då ska du köpa ett fritidsbatteri som främst används till strömförsörjning. Det vanligaste är att välja ett AGM-batteri och Gel-batteri som är underhållsfria, stöttåliga och klarar ojämna vägar bättre. Behöver du ladda batteriet gör du det utan att ta ur det ur husbilen och då ska du använda en korrekt laddare för att förlänga livstiden.

Se utvalda batterier med 12 volt och läs stor köpguide

Strömbrytare 12 volt

Ska du byta strömbrytare i husbilen ska du köpa en som klarar 12 volt. Det finns både vanliga strömbrytare med en eller två brytare och de med dimfunktion för lite mer dämpad belysning. Butikerna erbjuder ett större utbud av färg, form och storlek så att det ska passa både din smak och husbilens inredning.

Se utvalda strömbrytare med 12 volt och läs stor köpguide

Omvandlare 12 volt 

Det finns en hel del produkter att köpa till din husbil som har 12 volt, eftersom det är detta som husbilens batteri klarar av. Men vill du kunna använda samma kaffekokare i husbilen som hemma så måste du göra om strömmen. En omvandlare gör så att du kan koppla in dina 230 voltsprodukter i ditt 12 voltsuttag och täcka behov som annars kanske inte är möjligt. Kort sagt – du gör om likspänning (DC) till växelspänning (AC). Det finns både större och mindre omvandlare.

Se utvalda omvandlare med 12 volt och läs stor köpguide

Transformator 12 volt

Det finns smarta produkter som förenklar din vardag när du ska upptäcka världen på fyra hjul. En husbil klarar inte spänning på mer än 12 volt och ofta har du saker och utrustning som ska stoppas in i vägguttaget som har en högre volt. Då använder du en transformator för att omvandla växelspänningen till en lägre spänning. För husbilar använder du en transformator för att ladda batterierna i husbilen från vanligt 230 volt till batteriernas 12 volt.


Redaktionen
Husbil.se