Hög effekt
Solpanel 180 watt

En bra solcellspanel med hög verkningsgrad till din husbil.

Produktegenskaper

 • Monokristallina solceller
 • Hög verkningsgrad
 • Härdat glas

Produktöversikt

Den här solpanelen från Kjell och Company kan anslutas till husbilens 12 voltsbatteri. Det är en monokristallin solpanel med hög verkningsgrad och stabil uteffekt som producerar upp till 180 watt. Du får en hög effekt på en liten yta. Solpanelen är i ett härdat glas med en ram av svarteloxerad aluminium. Du måste köpa till solcellsregulator och andra tillbehör för ett komplett solcellspaket.

Mått: L 1480 mm x B 670 mm x H 35 mm

Vikt: 11,2 kg

Effektivitet: 20 %


Böjbar panel
Flexibel solpanel 80 watt

En böjbar solpanel med hög effekt som passar för ojämna ytor.

Produktegenskaper

 • Monokristallina solceller
 • Hög effekt
 • Bra för ojämna ytor

Produktöversikt

Den här flexibla och lätta solpanelen från Kjell och Company producerar upp till 80 watt och går att använda ihop med husbilens 12 voltsbatteri. Panelen är böjbar upp till 20 grader och passar fint till ojämna ytor, som husbilens tak. Panelen består av 36 monokristallina solceller och ger dig den el du behöver när du är iväg med husbilen. I paketet ingår solcellspanel, anslutningskablar och MC4-kontakt.

Mått: L 1070 mm x B 530 mm x H 2,5 mm

Vikt: 2,5 kg

Effektivitet: 17,4 %

Drifttemperatur: -20 grader till 50 grader.


Flera storlekar
Phaesun Sun-Plus 165 watt

Solcellspanel till din husbil för dig som vill ha egenproducerad el.

Produktegenskaper

 • Polykristallin solpanel
 • Hög kvalitet
 • Härdats glas

Produktöversikt

Phaesun Sun-Plus 165 är en solpanel som ger upp till 165 watt som ansluts till husbilens 12 voltsbatteri. Solcellerna är i järnfattigt kristallglas inneslutna i dubbla lager av en högresistent film som ger ett härdat glas. Panelen har dubbla ramar med reptåligt aluminium.

Mått: L 1475 mm x B 670 mm x H 35 mm

Vikt: 11 kg

Effektivitet: 16,7 %

Drifttemperatur: -40 grader till 85 grader


Exklusiv
Sunset PX 85 Polykristallin solpanel

En exklusiv solpanel för dig som vill ha miljövänlig el på semestern.

Produktegenskaper

 • Polykristallin solpanel
 • Härdat glas
 • Stadig aluminiumram

Produktöversikt

Sunset PX 85 Polykristallin solpanel 85 är en exklusiv solcellspanel som kopplas till bilens 12 voltsbatteri. Den har en effekt på 85 watt. Panelen har 39 solceller i härdat glas som är anslutna till en stadig aluminiumram. Solcellerna är skyddade mot fukt och har hög UV-stabilitet för stark sol. I paketet ingår solceller och kopplingsdosa.

Mått: L 1190 mm x B 520 mm x H 35 mm

Vikt: 7,5 kg

Effektivitet: 19 %


Köpguide: Så väljer du rätt solceller till husbilen

För att få ett helt uppladdat batteri krävs det lång körning och med solceller kan du producera din egen ström till husbilen. För att solcellerna ska vara kompatibla med din husbil ska du välja solceller för 12 volt – som passar till både husbil och husvagn.

Så fungerar solceller 12 volt

Solcellspaneler består av små solceller som fångar upp solljuset och omvandlar den till elektricitet. Elen går via en laddningsregulator till batteriet där det lagras. Ett solcellssystem omvandlar 10-15 procent av solenergin till elektricitet. Riktigt bra solceller kan producera all den elektricitet som du behöver till husbilen när du campar, men då krävs också att det är en solig dag. Placerar du husbilen i skuggan så kommer det heller ingen sol till solpanelerna. För att kunna lagra elen måste husbilen också ha ett bra bodelsbatteri.

Precis som andra solcellspaneler har solceller för 12 volt paneler som är tillverkade för utsatta miljöer. De har en aluminiumram med celler som är limmade mot härdat glas. Du placerar oftast panelen med lim eller kraftig dubbelhäftande tejp på husbilens tak. Vissa är böjbara för att passa bättre till takets form. Andra fäster du så att de går att vinkla efter behov. Det finns också de som vill ha panelen löst för att ta vara på solen mer effektivt. Du köper lösa paneler och regulatorer eller kompletta paket där allt till installationen ingår.

Fördelar med solceller till husbil

Det finns flera fördelar med solceller. Friheten är större eftersom du blir oberoende av strömförsörjningen och får elektricitet oavsett var du parkerar husbilen. Du behöver alltså varken använda bilens batteri eller ha tillgång till campingplatsens elstolpar. Det är ett miljövänligt sätt att få tillgång till ström eftersom du inte släpper ut någon koldioxid. Energin kommer från en förnybar energikälla som aldrig tar slut. Även om solcellspanelen kan kosta en del så är elen som produceras från solcellerna helt gratis.

Vilken storlek och effekt ska solcellspanelen ha?

Börja med att fundera på om solcellssystemet ska ersätta din externa el eller endast vara ett komplement vid behov. En solcellspanel ger olika mycket el beroende på storleken och effekten. Dock betyder inte alltid en större panel mer effekt så var noga med att läsa på innan du gör ditt köp. Hur mycket el som produceras beror också på hur starkt solen skiner, årstid, om är panelen är smutsig, vilken lutning solcellerna har och ålder på dem. Ju högre upp i Sverige du kommer desto lägre är effekten eftersom solens vinkel är lägre. Det finns system som ger allt från 50 till 200 watt. Många anser att 100 watt är för lite och rekommenderar minst 200 watt för att du inte ska behöva komplettera med extern el. 

Olika sorters solceller

Det finns två olika sorters solceller – polykristallina och monokristallina. De som är monokristallina ger 10-15 procent mer energi, är lite bättre i sämre ljusförhållanden men kostar oftast lite mer.

Vad händer om solen inte lyser?

Solcellerna alstrar el när solen lyser. Men när solen inte lyser på till exempel natten, molniga dagar eller under vinterhalvåret så blir elproduktionen inte lika hög. Mest el i Sverige får du mellan mars och oktober. 

Solceller till husbilen, för 12 volt.

Läs också: Säkra strömförsörjningen med solceller

Läs också: Populära 12 voltsprodukter för campare


Redaktionen
Husbil.se