Nyheter Husbil.se

Säkra strömförsörjningen med solceller - erbjudande

Husbil.se 2021-06-11

Det är inte alltid det finns el där man har tänkt parkera. Solceller är ett bra sätt att säkra husbilens strömförsörjning.

Solcellspaneler är en bra investering och allt fler har börjat inse fördelarna med ett sådant system. Den största är att du blir oberoende av strömförsörjning vilket ökar friheten när det gäller att stanna och parkera. Beroende på husbilens strömbehov kan du välja utrustning som tillgodoser detta. Dels finns det olika typer av solceller och dels finns det paneler med olika effekt.

Olika typer av solceller

Det finns två olika typer av solceller; polykristalin och monokristalin. Förutom solcellspaneler behöver du kablar, regulator och monteringskit. Antingen kan man köpa ett färdigt paket och montera själv eller köpa lösa delar för att få en personlig kombination. Om du tycker det är svårt att välja kan vi rekommendera att du vänder dig till en firma som säljer solcellsutrustning. Förutom goda råd och experthjälp på planeringsstadiet kan du även få hjälp med installering.

En solcellspanel består av många små solceller som samlar upp solenergi och omvandlar denna till el. Vissa solcellspaneler limmas direkt på taket medan andra monteras i ram eller sitter i fäste som går att svänga. Genom att vrida panelerna så att de står i 90 graders vinkel mot solen kan du öka deras laddningsförmåga rejält. Vinklingsbara paneler är också bra eftersom du då kan komma åt takytan under - för rengöring och eventuellt underhåll. Vinklingsbara eller vridbara fästen är populärt vid tillfälliga monteringar på mark, montering på vägg och till viss del tak men existerar nästan inte till husbil. Där ligger de alltid platt, antingen limmat direkt mot plåten (flexibla tunna paneler) eller i fästen som limmas på plåten.

Vilken effekt behövs?

Beroende på vad du vill att elen ska räcka till kan du anpassa effekten. Välj exempelvis på 50W, 100W eller 150W. En bra riktlinje är att försöka täcka hela den tillgängliga takytan. Man kan aldrig räkna med att få ut 100 % av den effekt som utlovas och därför är det bra att ta i i överkant när man beräknar behovet. Mycket spelar in - hur starkt solen skiner, vilken årstid det är, var i landet du befinner dig och vilken lutning solcellerna har.

Seriekoppling kräver att strömmen (A) är likvärdig på panelerna. Så t.ex. en 100W 12V (ca 20V 5A) och en 120W 12V (ca 20V 6A) är inte så bra. Däremot 100W 12V (20V 5A) och 200W 24V (40V 5A) funkar fint att seriekoppla. Dock ska man tänka på att spänningen ökar i i det sista fallet hade spänningen blivit 60V vilket kräver en regulator som klarar det. Billigare regulatorer hade i det fallet gått sönder och om den överlevt slängt bort allt över 13,8-14,4V (= en förlust på 70%) medan en bra MPPT-regulator hade använt överspänningen och gjort laddning av även det. Skuggning är också viktigt i en serie då en solpanel skuggad i en serie förstör hela serien i sin helhet.

På samma sätt kan man parallellkoppla solcellspaneler. Då är det istället inte viktigt med ström (A) utan att panelerna har samma spänning (Volt). Nackdel parallell: Blir lägre spänning (samma som innan) men högre ström vilket kan kräva grövre kablar. Fördel: Om en skuggas så fortsätter den andra panelen att leverera ström.

Bra batteri viktigt

För att du ska kunna lagra el behöver husbilen utrustas med bra bodelsbatteri. Ofta finns redan ett bodelsbatteri inkopplat, men du kan eventuellt behöva utöka kapaciteten med flera batterier än vad som finns med som standard. Det går att koppla samman nya batterier med gamla, men detta kan medföra att batterierna laddar ur i olika takt. Du kan jämföra med en tandemcykel där man inte vet hur mycket den andre faktiskt trampar. Och du kan aldrig få ut större effekt än vad det svagaste batteriet levererar.

Husbilar kan vid kris laddas med landström. Om batteriet är helt urladdat kan det ta 2-3 dagar att ladda upp det igen med hjälp av solceller (100W solpanel). Eftersom batteriet väger en del är det en kompromiss att välja. För 100-120W kan ett 200Ah-batteri vara lagom. Särskilt om du vill kunna använda apparater och ha möjlighet att koppla in både dator och Tv. Många föredrar dock ett på 100Ah för att slippa dra runt på onödig vikt.

Långsiktig investering

Ett solcellssystem kostar en del, men många paneler har upp till 20 års effektgaranti, vilket innebär liten kostnad om man slår ut inköpspriset över tid. Tänk på att det kan vara klokt att välja en variant med fästen som gör så lite ingrepp i bilen som möjligt. Håltagning kan sänka värdet då det påverkar utseendet rent kosmetiskt, samtidigt som all påverkan på karossen ökar risken för fuktangrepp. Om fast montering ska ske kan vi rekommendera att anlita en professionell firma för installation. 
Det går också utmärkt att även installera solceller på sin husvagn.

Erbjudande till våra besökare

I samarbete med legoelektronik.se kan vi erbjuda ett fantastiskt pris på solcellspaket för besökare på husbil.se!

Direktlänk till erbjudandet

Använd koden i kassan här:

Fler nyheter