Testvinnande dubbdäck
Nokian Hakkapeliitta C3

Ett stabilt dubbdäck som ger ett balanserat grepp på vinterväglag.

Produktegenskaper

 • Slitstarka vinterdäck med fyrkantiga dubbar
 • Stabila även med tung last
 • Bäst i test

Produktöversikt

Nokian Hakkapeliitta C3 är ett dubbdäck med goda recensioner som vunnit test för den kortaste bromssträckan och den bästa accelerationen på is. Däcket har slitstarka fyrkantiga dubbar som ger ett balanserat grepp på vinterväglag, även när däcket blir äldre. Det greppar även bra vid både våt och torr väg. Tack vare specialgummit och ett skräddarsytt stålbältespaket har däcket dessutom mycket stabila köregenskaper med tung last. Däcket är tyst med bra bullernivå som ökar komforten när du kör längre sträckor med din husbil. De goda köregenskaperna behålls även i sträng kyla och däcket är godkänt för hastigheter upp till 170 km/h.


Slitstarkt dubbfritt däck
Nokian Hakkapeliitta CR3

Ett dubbfritt vinterdäck som ger bra vintergrepp.

Produktegenskaper

 • Slitstarka dubbfria vinterdäck
 • Mycket bra vintergrepp
 • Sparar bränsle och miljö

Produktöversikt

Nokian Hakkapeliitta CR3 är ett dubbfritt vinterdäck med bra vintergrepp. Tack vare de kristalliknande diamanthårda greppartiklarna i gummiblandningen får däcket köregenskaper som ökar säkerheten när du kör på isiga, snöiga och våta vägar. Det har fått bra betyg i tester kring bromsförmåga och acceleration på is och snö. Det har även en bra bromsförmåga på torr asfalt. På grund av gummiblandningen är det även lågt rullmotstånd vilket minskar bränsleförbrukningen. Körkomforten är också bra och bullernivån är låg. Däcket är godkänt för hastigheter upp till 170 km/h.


Populärt dubbfritt däck
Pirelli Carrier Winter

Ett friktionsdäck för blöta eller snöiga dagar.

Produktegenskaper

 • Slitstarka dubbfria vinterdäck
 • Ny mönsterdesign
 • Säker körning under vintern

Produktöversikt

Pirelli Carrier Winter är ett dubbfritt vinterdäck som ger dig en säker körning även vid kraftiga variationer i vädret under vinterhalvåret. Det är pålitligt både på isiga och våta vägar med förbättrade vattenplaningsegenskaper och våtgrepp. Det har en ny mönsterdesign och en ny gummiblandning som ökar säkerheten, minskar rullmotståndet och förlänger livslängden. Däcket är godkänt för hastigheter upp till 170 km/h.


Robust dubbdäck
Continental VanContact Ice

Ett bra dubbdäck med lång livslängd för tuffa vinterdagar.

Produktegenskaper

 • Lång livslängd och hög belastningstålighet
 • Mycket god bromsförmåga
 • Bra grepp på is och snö med ny dubbteknik

Produktöversikt

Continental VanContact Ice är ett robust vinterdäck för din husbil med smart däckmönster och nya dubbegenskaper. Däcket har ett bra grepp på is och snö men också på torr och våt väg. Enligt ny teknik är dubbarna är gjorda i specialhärdat stål som är integrerat med gummit. Däcket får ett säkert grepp även i kurvorna eftersom lös is fångas upp så att dubben kan gräva sig djupare ner i isen. Gummiblandningen är gjord för nordiska förhållanden och gör att däcket har en lång livslängd på vinterväglag. Bullernivån är låg vilket ger hög körkomfort när du ska åka längre sträckor. Däcket är godkänt för hastigheter upp till 140 km/h.


Köpguide: Så väljer du rätt vinterdäck till husbil

Det är många som vill använda sin husbil året runt och då måste du också byta till vinterdäck när vintern kommer. Det finns många olika vinterdäck och regler som du måste ha koll på innan du klickar hem dina nya däck. Att ha bra vinterdäck handlar om din säkerhet eftersom gummit i däcken blir sämre med åren.

Vinterdäck måste användas december – mars

Husbilen måste ha vinterdäck under perioden 1 december till 31 mars, om vinterväglag råder. Detta innefattar snö, is, snömodd eller frost på någon del av vägen. Under 1 oktober till 15 april är det okej att köra med vinterdäck om det är vinterväglag. En bra tumregel är att byta till vinterdäck när termometer visar under 7 grader. Detta gäller lätta som tunga fordon och däcken ska vara dubbade eller vara dubbfria friktionsdäck. På husbilar över 3,5 ton är det C-däck som gäller. Alla vinterdäck måste vara märkta med ”MS” (mud and snow) och en alptopp/snöflinga.

Vikten har betydelse

Det gäller att ha koll på vad husbilen väger eftersom olika regler gäller beroende på vikten. Väger den mer än 3,5 ton kallas den för tung husbil. För husbilar under 3,5 ton gäller samma regler som för en vanlig personbil, men enligt experter ska bärigheten på däcket klara den som det aktuella fordonet har för att inte riskera däckhaveri. Därför ligger ansvaret på dig som husbilsägare att kontrollera att däcken är anpassade för husbilens aktuella vikt.  

Alltid fyra vinterdäck

Den 1 april 2019 ändrades lagen om vinterdäck och idag ska en husbil alltid ha vinterdäck på alla fyra hjulen, oavsett vikt. Tidigare behövde husbilar över 3,5 ton endast ha dubbdäck på drivhjulen eller på alla fyra däcken om den var framhjulsdriven.

Däckets mönsterdjup

Vilka regler som gäller angående mönsterdjupet beror på husbilens vikt. Nya vinterdäck har ett mönsterdjup på 9–10 mm. För tunga husbilar måste mönsterdjupet vara minst 5 mm medan det för personbilar bara behöver vara 3 mm.

Öka lufttrycket

När du har satt på vinterdäcken bör du också kontrollera lufttrycket. Det gör du bäst hos en däckexpert eftersom det ofta brukar skilja sig mellan hur husbilstillverkare väljer lufttryck och hur däckexperter gör det. Eftersom ett lite lägre tryck ofta ger en mer bekväm körning brukar husbilstillverkare sänka det. Det är däremot inte optimalt eftersom tyngden av en husbil ökar trycket på däcken så kräver det ett högre lufttryck i dem. Om lufttrycket i däcken är för lågt medföljer det en del risker för själva körningen. Väggreppet blir sämre, bromssträckan förlängs och husbilen kan lättare få vattenplaning och punktering. En annan konsekvens av för lågt lufttryck är högre bränsleförbrukning eftersom det leder till att bilen rullar trögare.

Viktigt att tänka på när du köper vinterdäck till husbil.


Redaktionen
Husbil.se