Nyheter Husbil.se

Extra hastighetskontroller i veckan

Madelene Kristensson 2016-04-18

Under veckan genomförs extra hastighetskontroller. Det meddelar Nationalföreningen för Trafiksäkerhetens Främjande (NTF).

Hastigheten på landets vägar är alldeles för hög, skriver NTF. Under fjolåret rapporterades det om över 435 000 hastighetsöverträdelser från Polismyndigheten. I veckan genomförs extra kontroller av hastigheten på våra vägar.

Statistik från Trafikverket visar att omkring 54 procent kör över hastighetsbegränsningarna på det statliga vägnätet, vilket är likvärdigt med föregående år. Senast 2020 är målet att 80 procent ska köra inom hastighetsgränserna, vilket är ett mål satt av flera svenska myndigheter. För att nå målet krävs flera olika åtgärder.

- Vi ser att många olyckor sker på 70-vägarna och de blir förstår extra viktiga när vi ska planera våra hastighetsmätningar, även om det kan se olika ut lokalt. Vi ska helt enkelt stå där det är som viktigast för att undvika att man dör och skadas i trafiken, berättar Ursula Eriksson, trafikstrateg Polismyndigheten, i ett pressmeddelande.

Andra åtgärder är bland annat trafiksäkerhetskamerorna, ISA-utrustning som säger till föraren när hastigheten är för hög samt att som passagerare våga säga till föraren när det går för fort.

- Tänk så mycket säkrare och lugnare det skulle bli om alla bara bestämde sig för att hålla hastigheten, säger Marie Nordén, generalsekreterare NTF.

Fler nyheter