Nyheter Husbil.se

Vilket körkort krävs för att köra husbil?

Husbil.se 2021-05-18

Det gäller att hålla ordning på vilken körkortsbehörighet som gäller för att köra husbil. Beroende på när du fått körkort och om du blivit av med det någon gång så gäller olika regler.

Vissa kan köra tunga personbilar på sin B-behörighet, medan andra kan behöva skaffa tyngre behörighet. Här är två grundläggande regler:

  • Om du har haft körkort sedan innan den 1 juli 1996 har du rätt att köra personbil med maxvikt över 3500 kg. Du kan välja vilken  husbil du vill - förutsatt att den klassas som personbil. För husvagn gäller särskilda regler.
  • Om du tagit körkort efter 1 juli 1996 får du köra personbil med maxvikt 3500 kg. Vill du köra personbil över 3500 kg (men under 7500 kg) måste du ha minst behörighet C1.

Observera att det i det förstnämnda fallet måste du haft körkort oavbrutet under hela perioden. Du får alltså inte ha blivit av med ditt körkort någon gång efter 1 juli 1996. Utökad information om regler och övergångsregler hittar du hos Motormännens Riksförbund

I Europa tillämpas också något som kallas "grandfather rights" eller "farfars-rättigheter". Mer om detta kan du läsa på  Transportstyrelsens sida. Där hittar du även utökad information om körkortsklasser och behörighet.

Förenklad tabell för körkortsbehörighet
 
B (före 1996) Personbil över 3500 kg
B (efter 1996) Personbil max 3500 kg
C1 Personbil över 3500 kg men inte över 7500 kg / tung lastbil
D1 Buss

Totalvikt och lastvikt

På registreringsbeviset finns fordonets vikt angiven. För att räkna ut lastvikten tar du totalvikten minus fordonets vikt. Detta är alltså vikten på den last du får lov att ta med. Tänk på att lastvikten innefattar allt som finns i husbilen. Färskvatten, utrustning som förtält, antenn, klimatanläggning, cykelställ, packning, livsmedel och annat. Föraren är undantagen men passagerarnas vikt ska också räknas med.

Räkna inte för snålt! Om ni är fyra personer i bilen kan stor del av lastvikten i vissa fall vara förbrukad redan där. Många har fått obehagliga överraskningar då de beläggs med böter för övervikt, trots att de har packat lätt. Om du verkligen brinner för campingliv kan det alltså vara värt att skaffa tyngre behörighet, för att kunna köpa en husbil med större lastkapacitet och högre totalvikt.

Övervikt kan bli dyrt

Att bryta mot reglerna är inte så oskyldigt som det kan tyckas. Ett par kilo hit eller dit, vad spelar det för roll? I grund och botten är det förstås en säkerhetsfråga och en överlastad husbil kan bli onödigt svårmanövrerad och osäker i en nödsituation. En mer direkt anledning till att hålla sig inom ramarna för vad som är tillåtet är att påföljderna bli riktigt kännbara om gränserna överskrids.

Varje år stoppas ett antal bilister som varit överoptimistiska i sina beräkningar. Ibland stannar det med dryga böter, men många fall går även vidare till rätten. Om lastvikten överskrids med 50 % kopplas åklagare in och du kan bli åtalad för vårdslöshet i trafiken. Det kan även hända att du inte får lov att köra ifrån platsen. Då måste bilen tömmas på en del av vikten innan du får åka vidare.

Bötesbelopp för överlast

1-20 procent = 2 000 kronor
21-30 procent = 2 500 kronor
31-40 procent = 3 000 kronor
41-50 procent = 4 000 kronor
51 procent eller mer = åklagare kopplas in och i vissa fall kan det bli fråga om åtal för vårdslöshet i trafik

Vid 100 procent överlast (eller mer) ska körkortet omhändertas.

Fler nyheter