Nyheter Husbil.se

GPS lika farligt som SMS

Madelene Kristensson 2014-06-27

Det är inte bara mobiltelefonen som är farlig att använda bakom ratten. Även hantering av GPS ökar risken för olyckor.

Det är en undersökning genomförd på uppdrag av Transportstyrelsen som har belyst problemen med hantering av GPS-navigator i fordon. Majoriteten av svenskarna anser inte att det är någon större risk att pyssla med GPS:en i trafiken. Undersökningen visar att 88 procent anser det farligt att skicka SMS, medan endast 35 procent anser detsamma om GPS-hantering. Transportstyrelsen konstaterar att det är en oroväckande statistik. 

- När bilkörningen kräver förarens uppmärksamhet är det alltid farligt att fokusera på kommunikationsutrustning istället för på vägen och kröningen. Det gäller oavsett om utrustningen är en mobiltelefon, en GPS-navigator eller bilens radio, säger Hans Yngve Berg, trafiksäkerhetsanalytiker på Transportstyrelsen i ett pressmeddelande. 

Lagändringen som trädde i kraft den 1 december förra året låter "mobiltelefon eller annan kommunikationsutrustning får endast användas om det inte påverkar körningen på ett menligt sätt". Transportstyrelsen menar att vad som anses som "menligt" är i dagens läge suddigt.

Undersökningen som genomfördes av InterMetra visar att större delen av oss är medvetna om riskerna med kommunikationsutrustning och dylikt bakom ratten. Den höga procenten som anser SMS:ande vara farligt bakom ratten är ett glädjande resultat, dock tyder flera resultat på annat. Så lite som 33 procent anser det vara mycket farligt att prata i mobiltelefon utan handsfree. Något som tyder på en svag förståelse för farligheten vid användning av all teknisk utrustning under körning.

I höst drar Transportstyrelsen igång en informationskampanj där problemet ska uppmärksammas. Samtidigt ska ett dokument framställas tillsammans med polis och åklagare för att underlätta rapportering och bötfällning vid överträdelse av lagen. Dokumenten kommer att förklara begreppet "menlig". 

Menligt är att:

  • Skicka och läsa SMS
  • Hantera GPS
  • Bläddra fram spellistor på mobilen
  • Spela spel på mobil eller surfplatta
  • Titta på film på mobil eller surfplatta

Källa: Transportstyrelsen

Fler nyheter