Nyheter Husbil.se

Hårdare däckkrav i Norge

Madelene Kristensson 2014-12-09

Det kommer ställas högre krav på vinterdäck för tunga husbilar från och med årsskiftet. Det skriver Husbil & Husvagn.

Källa: Wikimedia Commons Bild: Legends Never Dies (CC BY-SA 3.0)

I Norge är det krav på vinterdäck under perioden 15 november till och med mars månad. Från och med den 1 januari 2015 skärps kraven ytterligare på vinterdäck för fordon med en totalvikt över 3 500 kilo.

Inom fordonsgrupperna M1-M3, N2, N3, O3 och O4 kommer det från årsskiftet vara lag på att samtliga axlar ska ha vinterdäck. Vilken fordonsgrupp ditt fordon tillhör ska finnas beskrivet i registreringsbeviset. Det finns dock undantag om det inte skulle finnas vinterdäck på marknaden. De nya vinterdäckskraven innefattar även släpvagnar.

Till kategorin vinterdäck ingår dubbdäck och friktionsdäck märkta med M+S, MS, M&S alternativt 3PMSF. Däcken ska vara tillverkade med syfte att användas på vinterväglag och ska finnas med i STRO, där alla godkända vinterdäck är listade.

Se även: Sammanställning av alla vinterdäck-tester på Test.se

Det kommer endast vara tillåtet med dubbdäck under den period* med krav på minimum fem millimeter mönsterdjup. Har ett fordon dubbdäck ska alla däck på samma axel ha dubbar, är det dock tvillingdäck är villkoret att ett av två däck är dubbade på varje sida.

* Mellan 15 oktober till och med 30 april (gäller områdena Nordland, Troms och Finnmark) är det krav på däck med minimum fem millimeter mönsterdjup. I övriga Norge gäller datumen 1 november till och med första måndagen efter annandag påsk.

Fler nyheter