Nyheter Husbil.se

Högre hastighet med rockmusik

Madelene Kristensson 2014-12-10

Påverkas hastigheten av vilken musik som spelas i fordonet? JA, menar en av fem svenska bilförare. Det visar en ny undersökning från OKQ8.

Källa: Wikimedia Commons Bild: Tom Corser (CC BY-SA 3.0)

OKQ8 har låtit YouGov undersöka hur musik påverkar fordonets hastighet. Det har då framkommit att 21 procent av landets bilförare faktiskt ökar eller sänker farten beroende på vilken musik som spelas i sitt fordon.

Vilken musikgenre bidrar då till att man trycker pedalen i bott? Jo, rock! Hela 46 procent av de förare som påverkas av musik under bilkörning anser att rockmusik gör att man gasar på lite extra. Samtidigt menar 21 procent att pop och 11 procent att disco får en att öka hastigheten. Önskar man sänka hastigheten är det däremot jazz och soul man ska vända sig till, då dessa har en lugn verkan på förarna.

- Trots att dagens moderna bilar är säkrare och bekvämare än någonsin kan vi inte påverka hur föraren känner sig. Det finns mycket forskning kring just musik och bilkörning som tydligt visar att den påverkar oss som förare. Den kan både försämra och skärpa uppmärksamheten så därför är det viktigt att vara medveten om detta. Jag tror att vi bara precis börjat förstå hur musiken påverkar oss, både våra känslor och vår hälsa, säger kompositören Håkan Lidbo, som är initiativtagare till Sounds for Driving, i ett pressmeddelande.


Musikgenrer som ökar hastigheten

  1. Rock (46,5%)
  2. Pop (21%)
  3. Disco (11%)
  4. Hip Hop (4%)
  5. Reggae (2,5%)
  6. Jazz (0,5%)
  7. Soul (0,5%)
  8. Annat (14%)

I och med undersökningen har OKQ8 tagit fram en Spotify-lista med mål att öka säkerheten i trafiken och sänka hastigheten. Listan hittar du här: Kör Lugnt Med Jazz Och Soul

Fler nyheter

Mest lästa

Tack för din prenumeration!

Du har nu valt att prenumerera på vårt nyhetsbrev.