Nyheter Husbil.se

Hund i husbil – Vad gäller?

Husbil.se 2021-06-21

Det är populärt att ha med sig hund i husbilen. Men vilka regler gäller och vad ska man tänka på?

Förutom den rent praktiska biten finns det regler och säkerhetsbestämmelser som du måste följa. Det finns inga särskilda regler just för husbil, utan samma regler som för vanliga fordon gäller. Tänk till innan och vänj hunden vid husbilen innan ni åker iväg, så kommer allt fungera bättre när ni väl åker på semester. Om både ni och hunden kan koppla av blir det nämligen ett ömsesidigt nöje.

Hunden ska vara säkrad

De allvarligaste missarna är att ha hunden lös i bilen och att missbedöma temperaturen. I husbil finns det finns två sätt att transportera hunden säkert - antingen i ett hundbälte eller i en bur som är förankrad i bilens golv. Många har sina djur lösa och det finns skräckexempel där hundar lämnas vind för våg i husbilen under färd. Det kan tyckas oförargligt att låta katten eller hunden lägga sig var den vill, men om något inträffar kan idyllen lätt förvandlas till en mardröm.

Om hunden inte är säkrad kan du få dryga böter och det är inte helt utan anledning. Skulle ni krocka förvandlas nämligen den minsta hund till en projektil - och du kan säkert själv förstå utgången av en sådan olycka. Man kan tänka att en hund inte väger så mycket men enligt beräkningar som gjorts av NTF i Skåne kan viktförändringen se ut så här vid en krock:

 
Krockvikt vid 50 km/h Krockvikt vid 90 km/h
Liten hund (tex pomeranian) 2 kg 80 kg 256 kg
Stor hund (tex schäfer) 30 kg 1 200 kg 3 840 kg
Se upp med temperaturen!

En hund får inte lämnas ensam i en bil eller husbil i mer än 3 timmar när bilen står stilla. Om det kan befaras bli mer än 25 grader i bilen får hunden inte lämnas alls. Sommartid kan temperaturen stiga mycket snabbt och enligt  SKK drabbas varje år ett antal hundar av värmeslag. Luftfuktigheten har också betydelse och denna kan öka fort då hunden hässjar. Under resan gäller det förstås att se till att hunden rastas och får vatten - minst var sjätte timme.

Vilka hundar trivs i husbil?

De flesta hundar kan lära sig att trivas med husbilsliv, men det kan vara vettigt att inte välja de allra största raserna. Det kan nämligen bli lite trångt. En hund som vaktar mycket kan bli problematisk på välbesökta campingplatser och andra ställen med mycket folk. Då gäller det att du som hundägare kan hantera situationen, för att det inte ska bli ohållbart. En hund som skäller konstant är både stressande för dig själv och andra. Och på en campingplats har alla ett gemensamt ansvar att bevara semesterfriden.

Tänk på detta när du väljer husbil

Någonstans i husbilen bör det finnas plats för hundbur. Mer information om detta finns att läsa på Jordbruksverkets  hemsida. För större hundar kan det vara smidigare med bälte. I en bur ska hunden kunna stå upp och ligga ner naturligt, men det blir ändå långsamt för den att sitta stilla länge. Se därför till att stanna ofta och aktivera hunden. Även kortare sökövningar kan göra underverk för hundens välbefinnande. Göm en godis och säg "sök".

Hur får man hunden att trivas?

Om hunden inte åkt husbil förut måste den i regel vänja sig vid den nya miljön. Den måste även lära sig att hundburen betyder vila och lugn. Genom att lägga in tuggben och leksaker i buren - även vid tillfällen ni inte ska åka någonstans - kan hunden lära sig att det är en plats där den kan slappna av. Har ni gjort detta förarbete väl så blir det sällan problem när ni väl ska åka iväg.

Hunden måste även vänja sig vid att vara ensam i husbilen kortare stunder - precis som i hemmet. Eftersom väggarna i en husbil är relativt tunna, kommer hunden uppfatta minsta ljud utifrån. Ett tips är att ha en skål med godis lättillgänglig i husbilen. Så fort någon kommer ger ni hunden en godisbit, oavsett hur den reagerar. På så vis kommer den lära sig att ha fokus på att få en godis istället för att vakta, så fort någon rör sig utanför husbilen.

Tänk på detta:
  • Se till att hunden sitter säkert - i hundbur eller bälte.
  • Lämna hunden ensam i fordonet i max 3 timmar.
  • Det är viktigt med skugga och god ventilation.
  • Se till att temperaturen inte överstiger +25°C eller understiger -5°C.
  • Rasta och erbjud vatten ofta. Aktivera gärna hunden.
  • Bind inte fast hunden vid husbilen!

Bra produkter för hunden på resa

Bilbaksäte, Ett mjukt och stabilt bilsäte för hundar som vill kunna sitta och titta ut under hela bilfärden
Portabel vattenskål, Trail Runner Bowl är en ultralätt vattenskål som är enkel att fälla ihop när den inte används.

Fler nyheter

Mest lästa

Tack för din prenumeration!

Du har nu valt att prenumerera på vårt nyhetsbrev.