Nyheter Husbil.se

Hur hanterar campingar och ställplatser covid-19?

Husbil.se 2020-04-09

På grund av rådande omständigheter i både Sverige och världen, så är det många som är oroliga och undrar vad som kommer att hända med planerade och bokade semestrar under våren och sommaren. Därför har vi ringt runt till några anläggningar som har berättat hur dom agerar.

Campingplatser, ställplatser och husbilsplatser är öppna och omfattas inte av sammankomstförbudet som regeringen beslutade på rekommendationer av folkhälsomyndigheten den 27 mars (kan komma att ändras) som begränsar folksamlingar på över 50 personer. Fördelen med att resa med eget boende, så som husvagn eller husbil är att man kan säkerhetsställa sin närmiljö avsevärt, man kan ha 100% kontroll på sin städning, handhygien, mathantering och man kan begränsa möten med andra människor.

Så här agerar några utav campingarna, ställplatserna och husbilsplatserna som alla aktivt följer regeringen och folkhälsomyndighetens rekommendationer och som därefter gjort en hel del förändringar på sina anläggningar för att förhindra smittspridning. Gemensamt för alla anläggningar är fokus på gästens trygghet när dom bor och besöker dom. OBS! Riktlinjer och rekommendationer kan komma att ändras och uppdateras för respektive anläggning då alla följer regeringen och folkhälsomyndighetens rekommendationer.

Saltviks camping

Joakim Ulvhammar på Saltviks camping berättar att dom ha gjort en rad förändringar för att gästerna ska känna sig trygga. I dom gemensamma utrymmen är städrutinerna kraftigt förstärkt och även efter varje besök i stuga eller rum. Utöver den vanliga städningen desinficeras alla ytor efter varje städtillfälle, så som handtag, knoppar, spolknappar, strömbrytare, osv- kort sagt alla ställen där man håller eller trycker. Det finns tvål och handsprit på toaletter, servicehus och boenden. Anslag har satts upp över hur Saltviks camping arbetar för att förebygga smittspridning och anvisningar hur gäster ska agera på campingen. Angående sommaren har Joakim Ulvhammar stor tro på att högsäsongen blir bra, men med mindre utländska gäster. Istället kommer fler svenskar att semestra hemma i år.


Tingsryd camping

Vi har infört nya rutiner på anläggningen, i servicehusen finns det information hur gästerna minimerar risken för smitta genom att sprida ut besöken och inte vara där samtidigt berättar Jan-Olof Colleen. Vi ser hellre att gästerna står utanför servicehusen och väntar på sin tur om vädret tillåter, än att vänta inne. Restaurangen fortsätter med bufféservering, men vi byter tängerna som man tar maten med oftare, vi rekommenderar att hålla avstånd i kön, handsprit finns till förfogande i lokalen. I receptionen kommer en plexiskiva att sättas upp mellan personal och gäst. Inför sommar tror Jan-Olof Colleen att detta kommer att gynna svensk camping, människor kommer generellt inte resa lika mycket efter detta, utan vara mer på hemmaplan i Sverige. Mer om Tingsryd Resort.


Daftö Resort

Vi har pratat med Emma Hermansson som är marknadskommunikatör på Daftö Resort och hon berättar att i och med att deras verksamhet bygger mycket på ledande aktiviteter och i större grupper, har dom fått styra om mycket. Vi har satt in ökade städrutiner på hela anläggningen, vissa tider stängs servicehusen ned helt, för att dessa ska kunna städas grundligt. Bor du i en utav stugorna har du egen boendeyta med altan med mycket luft runt. På Pirathotellet finns balkong till rummen som ligger helt avgränsad. Alla våra boende städas extra noga och desinficeras av vår personal efter avresa. Aktiviteter kommer att ske utomhus och inte vara ledande, istället kommer det vara i mindre grupper. Vill ni göra något på egen hand finns äventyrsgolf, padeltennis och vandring. Restaurang Packhuset kommer att hålla stängt tillsvidare, men Bistro kommer att hålla öppen, där det finns 45 sittplatser, det finns också take away. Frukostbuffén ersätts med frukostpåse. Nöjesparken har ordinarie premiär 21 maj om inget annat beslut fattas. Fri ombokning under hela 2020.


Kronocamping Lidköping

Vi har garderat oss med att sätta upp information från folkhälsomyndigheten på anläggning berättar Pernilla Söderström. Gemensamma och offentliga ytor så som duschar, toaletter och servicehus har förstärkta städrutiner. Det kommer att finns desinfektionsmedel att använda. Vi uppmanar gästerna till att tvätta händerna med tvål och vatten både före och efter besök i servicehusen. Vi tror på sunt förnuft, att alla hjälps åt i denna situation säger Pernilla. All utcheckning kommer att ske utomhus för att minimera kontakt. Påskprogrammet är ändrat och alla aktiviteter kommer att vara utomhus och en maxgräns på 20 personer har införts. Restaurangen öppnar till påsk, här följer vi de allmänna riktlinjerna som myndigheterna utfärdat. Vi har tagit fram en app berättar Pernilla Söderström, där det blir möjligt att beställa take away från restaurangen. Läs mer om campingen här.


Byske Havsbad

Servicebyggnader städas dagligen och dessutom desinficeras specifika ytor såsom handtag, spolknappar och så vidare. Vi uppmanar alla som besöker oss, både gäster och personal, att vara noga med att tvätta händerna ofta säger Linn Sundvall på Byske Havsbad. Vi har förberett med handtvål och pappershanddukar för engångsbruk i alla våra servicebyggnader. I receptionen tvättas nycklar och passerkort efter varje utcheckning. Samt att vi torkar av alla ytor frekvent såsom kunddisk och kortläsare. Vi kommer också att markera upp på golvet hur gästerna ska stå för att hålla rekommenderat avstånd. Gästerna har också möjlighet att boka, betala och checka in i en app, så dom måste inte komma in i receptionen, om de inte vill, vi kommer istället ut med nyckel eller passerkort. För personalens del så är vi extra noggranna med vår handhygien. Personalen stannar hemma vid förkylning med halsont, feber eller hosta, även vid lindrigare symptom. Vi håller rekommenderat avstånd från kollegor och gäster. Vi städar också alla stugor och rum mellan varje gäst. I rumsboende där de delar badrum och kök har vi infört extra städrutiner och desinficerar alla ytor noggrant. I möjligaste mån försöker vi låta stugorna och rummen stå tomma mellan bokningarna. Linn Sundvall tror och hoppas på en campingsommar. För de gäster som bor hos oss och kommer med husvagn eller husbil så kan de kontrollera sin egen miljö och använda sina egna kök/wc om de önskar.


Eriksberg Vilt & natur

All matservering serveras på tallrik och frukost på bricka. Det finns take away på både lunch och fika. Vi placera gäster långt ifrån varandra genom att vi spritt ut borden. Safariparken är öppen som vanligt, här kör besökarna i egna bilar utomhus och kan hålla avstånd från andra besökare. Vi förespråkar att vara ute i naturen i friska luften.
Inför öppningen av parken kommer det att finns möjlighet för den som vill, att köpa biljett via en lucka. På så sätt minskar vi kö till entrén. Läs mer om ställplatsen här.


Falsterbo Resort

På Falsterbo Resort har städrutinerna höjts på hela anläggningen, servicehusen desinficeras regelbundet, stugorna städas och desinficeras efter avresa. Även alla kuddar och täcken tvättas efter avresa. Kontaktytor så som reception, dörrhandtag, passerkort m.m. rengörs regelbundet med desinfektionsmedel. Elenor Mårtensson på Falsterbo Resort berättar att dom uppmanar sina besökare att tvätta händer ofta och noga med tvål och vatten och att använda handsprit. Tvål finns i alla våra lokaler. Frukostbuffén är tillsvidare stängd, vi tar istället förbeställningar på frukost.


Lundåkrahamnen

Vi har pratat med Mårten Larsson på Lundåkrahamnen och dom håller öppet som vanligt, än så länge. Vi har satt upp information om att det är viktigt att hålla avstånd till varandra och att hålla sig hemma om man är sjuk, Det är lämpligt att man i största mån använder sina egna faciliteter i husbilen mer nu än vad man normalt brukar göra. Vår tömningsanläggning är enkel och välanvänd vilket gör det lätt att tömma sin toalett och gråvatten samt fylla på med nytt vatten. Frekvensen på städningen på toaletter är ökad. Restaurangen Idas bye the sea har öppet som normalt, men har mer take away och utlämning än tidigare. När vi frågar Mårten om hans tankar om sommaren, svarar han så här.

- Om folk vågar ge sig ut med husbilen mer än tidigare är svårt att säga men om det inte blir hårdare restriktioner från myndigheter tror vi att det blir fler besökare än normalt eftersom många kommer att semestra i Sverige i sommar. Det är tryggare att stanna här än att ge sig ut i världen. coronasmittan kommer inte att helt försvinna så snabbt och möjlighet till sjukvård om det behövs är betydligt större i Sverige än utomlands i detta läget.


Stenåsa stugor & camping

Kent-Olof och Annicka Nord äger och driver tillsammans Stenåsa stugor & camping, dom berättar att även dom har fått styra om på campingen. Det är i våra gemensamma utrymmen det är störst risk att smittas och därför har vi höjt beredskapen och valt att endast ha ett servicehus öppet. På så sätt kan vi hålla ordentligt rent och desinficera enligt nya rutiner. Vi har även uppdaterat städrutinerna vid slutkontroll av stugorna. Vi ber våra gäster att kontakta oss innan ankomst, då kan vi planera att det är så lite folk som möjligt som möts i receptionen. Det behövs bara en person vid incheckning, resten av sällskapet behöver inte vara med. Reser ni med eget boende, använd era egna faciliteter i första hand. Då kan vi minimera smittan. Vi uppmanarar gästerna att vara mycket noga med sin handhygien, tvätta med tvål och ofta. Vi vet att det är många av våra gäster som inte har setts på länge, men försök att hålla avstånd till grannar. Undvik att besöka servicehuset när det är andra där. Respektera instruktioner och markeringar som finns för att hålla ett rekommenderat avstånd. 

Hafsten Resort

Vi har mailat med Hafsten Resort och de berättar att man har förstärkt och förbättrat städrutinerna på alla sina gemensammahetsytor och även likadant i stugor och rum. De kompletterar med att desinficera alla ytor vid varje städtillfälle. På alla deras offentliga utrymmen och toaletter finns det både tvål och desinficering. Allt detta för att gästerna ska kunna känna sig trygga. Haftsen Resort vill också be att deras gäster tvätta händerna noga och ofta. På badanläggning följer man samma åtgärder som på resten av anläggningen, här städas det extra mycket. Bassängvattnet desinficeras med klor och uv-ljus/aktivt kol samt kontinuerlig spädning, det dödar både bakterier och virus. Virus kan inte föröka sig i bassängvatten, de kan bara försöka sig i celler i tex. människor och djur. Smitta avtar snabbt i bassängvatten och viruset dör av desinfektionsmedel. På Hafsten har de även utökat reglerna i poolområdet. Bl.a har dem placerat ut skyltar där man uppmanar gästerna att hålla ett socialt avstånd på 1.5 meter både i poolerna och mellan solstolarna. Man har även sänkt max. antalet gäster som får befinna sig i poolområdet på samma gång. 

Fler nyheter

Mest lästa

Tack för din prenumeration!

Du har nu valt att prenumerera på vårt nyhetsbrev.