Nyheter Husbil.se

Hyra Husbil - vad man ska tänka på

Madelene Kristensson 2014-05-16

Statistiken de senaste åren visar på en ökad trend när det kommer till att hyra husbil. Uthyrningar sker idag både via registrerade företag och privatpersoner. Vad ska man då tänka på när man bestämt sig för att hyra ett mobilt hem? Och vad gäller när man hyr någon annans husbil? Husbil.se har tipsen som hjälper dig på vägen till en utmärkt semester!

Privat eller företag?

Först och främst ska man avgöra vilken väg man vill gå: uthyrning via privatperson eller uthyrning via företag. Uthyrning genom privatperson är generellt och ska vara billigare än genom uthyrningsfirmor. Fördelarna med att hyra via företag är dock att servicen i omfattning är större. Om till exempel husbilen skulle mankera under resan så att det inte går att fortsätta, finns det tillgång till ersättningsbil. Detta kan inte privatuthyrning erbjuda. Tag dig tid att jämföra flera uthyrningsfirmor samt privatuthyrningar för att komma fram till vad som passar just dig!

Avtal och försäkring

Se till att innan avresa ha läst igenom hyresavtalet noga. Enligt Konsumentverket finns det inga konsumentskyddsregler för uthyrning - vilket innebär att det inte är lagstiftat om vad ett hyresavtal ska och inte ska innehålla. Det är alltså personen eller företaget som står för uthyrningen som upprättar hyresavtalet. Ha koll på vem är ansvarig för kostnader vid självförvållade olyckor, andra olyckshändelser eller brott. Initialt är det uthyrande part som ska stå för kostnader vid olyckor och brott. Dock vid skador orsakade av vårdslöshet kan man själv möjligen anses som ansvarig. En del uthyrande privatpersoner och företag kräver att man tecknar en hemförsäkring som täcker skador. Det är standard att det ingår upp till 200 mils körning i priset när man hyr husbil.

Välj rätt fordon

Är ni två eller sex personer som ska ut och resa? Pensionärer eller barnfamilj? Behovet ser olika ut beroende på vilket sällskap man reser i och utbudet av husbilar är brett. Kolla upp så att just eran husbil rymmer just det som ni anser viktigt. Tänker man själv stå för matlagning kan ett kök av större proportioner och ett bord anses angelägnare än ett större badrum och bredare sovplatser. Se till så att det finns tillräckligt med sovplats för alla i resesällskapet och utrymmet i bilen inte blir allt för trångt vid regniga dagar. 

Innan avresa

Gå igenom husbilen med ägaren innan avfärd. Det är bra att lära sig de många funktionerna och hur utrustningen fungerar, så man inte slås av överraskningar mitt under resan. Passa på att ta kort på fordonet både in- och utvändigt när du hämtar den. Detta för att inte i ett senare skede kunna anklagas för tidigare skador. Provkör även husbilen innan du ger dig ut på de stora vägarna. Det kan heller aldrig vara fel att dubbelchecka så att allt är helt och fungerar. Här finner du flera råd om vad som är bra att granska eller fråga om innan man beger sig iväg: Säkrare på vägen. För att köra husbil krävs B-körkort. Väger husbilen dock över 3,5 ton krävs C-körkort.

Klicka här för att se en lista på uthyrningsföretag i hela Sverige


Fler nyheter