Nyheter Husbil.se

Intresset för begagnade husbilar ökar

Husbil.se 2023-09-08

Intresset för begagnade husbilar och husvagnar är stort. Det visar siffror från Verendus och Bilvision i en färsk branschundersökning som Elmia Husvagn Husbil har genomfört.

Foto: Elmia

Intresset för camping är rekordstort i Sverige, men trots det har nyförsäljningen av fritidsfordon minskat under 2023 jämfört med 2022. Under augusti registrerades 242 husbilar, jämfört med 318 husbilar samma månad 2022. Hittills under 2023 har 2071 husbilar registrerats, jämfört med 2823 husbilar samma period 2022. Detta innebär en minskning med 26,64 procent.

Däremot har försäljningsnedgången bromsat och en viss stabilisering märks.

- Den osäkerhet som rått i hela Sverige kring ekonomi med räntehöjningar och prishöjningar orsakade av en svag valuta börjar nu minska, säger Per Nilsson, ordförande i Husvagns- och Husbilsbranschens Riksförbund.

Även leveransproblem av husbilar och husvagnar som vi drabbades av under pandemin börjar försvinna.

Försäljningen av begagnade husbilar har ökat

Trots att nyförsäljningen av campingfordon minskat 2023 är efterfrågan på begagnade husbilar och husvagnar stort. Det visar nya siffror från Verendus och Bilvision i en färsk branschundersökning som Elmia Husvagn Husbil har genomfört. Det ökade intresset bekräftas också av landets camping- och ställplatser.

– Återförsäljarna vittnar om att det sällan har varit så mycket spring i butikerna som i år. Och försäljningen av begagnade husvagnar och husbilar går som tåget. Färska siffror visar att det hittills i år har sålts närmare 45 000 husvagnar och husbilar i Sverige. Av dem har nio av tio ekipage varit begagnade, säger Klas Brandt, mässansvarig för Elmia Husvagn Husbil.

Under årets första åtta månaderna beräknas branschen ha omsatt 22,6 miljarder kronor.

– Såväl husvagnar som husbilar lever generellt länge och har bra andrahandsvärden. Att vi har produkter som fungerar och används länge visar att vi är en klimatsmart bransch ur flera aspekter, säger Per Nilsson, ordförande för branschorganisation HRF, Husvagns- och Husbilsbranschens Riksförbund.

Branschen siar – kommande ökning av husbilar

Enligt Elmias nya undersökning tror branschen att det blir en stabilisering av nya fordon under nästa år och att volymerna kommer att bli samma som under 2023. Om återförsäljarna får sia fem år framåt är de flesta övertygade om att branschen har vuxit.

– Allt talar för det. Intresset för det mobila livet är rekordstort och de nya kundgrupper som kommit till under senare år, inte minst under pandemin, har stannat kvar. Segmentet vans lockar dessutom till sig en helt ny kundgrupp. Många uppskattar en aktiv fritid och här ger husvagn eller husbil möjlighet att leva sin dröm, säger Klas Brandt.

Återförsäljarna blir större och säljer fler varumärken

En branschtrend enligt Elmias undersökning är att återförsäljarna blir allt större och säljer fler varumärken. Många har fördubblat sina varumärken på tio år. Undersökningen visar också att man väljer sin husvagn eller husbil efter funktion, användningsområde och pris snarare än varumärke.

Fler nyheter

Mest lästa

Tack för din prenumeration!

Du har nu valt att prenumerera på vårt nyhetsbrev.