Nyheter Husbil.se

Nu går det byta ägare via webben

Madelene Kristensson 2016-03-01

Från och med tisdagen den 1 mars är det möjligt att anmäla byte av ägare på fordon via Transportstyrelsens webbsida.

En ny e-tjänst gör det möjligt för säljare och köpare av ett fordon att tillsammans anmäla ägarbyte. Det innebär en betydligt snabbare hantering, ökad säkerhet och framförallt omgående registrering.

I Sverige sker omkring tre miljoner ägarbyten varje år, varav en majoritet genomförs av bilhandlare som är uppkopplade mot vägtrafikregistret. Vid resterande ägarbyten, där en privatperson säljer ett fordon till en annan privatperson, är det vanligast med en skriftlig anmälan till Transportstyrelsen. Myndigheten tar årligen emot drygt 1,7 miljoner registreringsbevis med en skriftlig anmälan om byte av ägare - ett antal som Transportstyrelsen nu hoppas ska minska.

- Äntligen! Vi är redan i dag snabba och effektiva i vår hantering av inkommande ägarbyten via registreringsbevis, men jag ser bara fördelar för alla parter här. Det är bättre för oss och det blir bättre för säljaren och köparen, säger Anders Larsson, direktör fordonsregistrerings- och ärendestödsavdelningen, i ett pressmeddelande.

 Den största fördelen med den nya e-tjänsten är en förbättrad kontroll mot redan existerande uppgifter i vägtrafikregistret. Innan anmälan genomförs kontrolleras både säljarens och köparens körkortsuppgifter och visar det sig att något inte står rätt till går anmälan inte igenom. Inte heller går anmälan igenom om det skulle komma fram att fordonet är efterlyst i registret. Efter det att samtliga uppgifter kontrollerats sker en uppdatering av vägtrafikregistret omedelbart och båda parter av ägarbytet får en bekräftelse.

- Vill man minska risken att bli utsatt för någon typ av bedrägeri i samband med bilaffären rekommenderar jag att man anmäler ägarbytet den här vägen i stället för att skicka in registreringsbeviset via post. Via e-tjänsten får man omgående bekräftelse på att allt är som det ska och att allt har godkänts vilket annars kan vara en orosfaktor, berättar Larsson.

Endast privatpersoner har i nuläget möjlighet att utnyttja tjänsten, då det inte finns möjlighet för juridiska personer att identifiera och legitimera sig elektroniskt. 

Fler nyheter