Nyheter Husbil.se

Nya regler för överlast 2021 – detta gäller nu

Husbil.se 2021-08-14

Har du koll på reglerna för överlast på husbilen? Att lasta ditt fordon för mycket kan både ge dryga böter, men också vara en säkerhetsrisk. I januari 2021 kom nya regler och detta gäller nu!


Överlast av husbilar och husvagnar har längre varit ett problem, främst för att många riskerat att få indraget körkort redan vid låga överlaster. I januari 2021 kom nya förbättrade regler. Med de nya reglerna baseras överlasten på totalvikten och inte på last och lastkapaciteten som betyder totalvikt minus tjänstevikt. Även om detta främst påverkar husvagnar blir också du som husbilsägare berörd.

Gränsen ändrad om polisen stoppar dig

Samtidigt som överlastens regler har ändrats har gränsen för när polisen får hindra dig till fortsatt färd med ett överlastat fordon ändrats från 20 procent av maxilasten till 10 procent på totalvikten. Anledningen till att man har gjort den här sänkningen är för att överlast på totalvikt påverkar trafiksäkerheten mer.

Skillnaden är mindre för husbilar

De här nya överlastreglerna gäller för alla typer av fordon, inte bara husbilar och husvagnar. Husbilar är dock lika påverkade av de nya reglerna eftersom husbilens totalvikt generellt är högre än husvagnens och maxilasten inte varit lika låg. Men de nya reglerna kan ändå underlätta för de som till exempel tidigare lämnat cyklar hemma eller tömt vattentankar för att inte riskera överlast på husbilen.

Ansvaret för överlasten är din

Det är ditt ansvar att se till att husbilen inte blir lastad så mycket att det blir överlast. Ett sätt att hålla reda på detta är att väga husbilen med passagerare och packning innan du ger dig ut på vägarna. Det kan du göra hos vissa återvinningsstationer, på en del bilprovningar och hos polisens vågstationer. Håll dessutom koll på din körkortsbehörighet – totalvikten får inte överskrida vad som är tillåtet för dig. Skulle du överskrida lastvikten riskerar du böter eller indraget körkort.

Fler nyheter

Mest lästa

Tack för din prenumeration!

Du har nu valt att prenumerera på vårt nyhetsbrev.