Nyheter Husbil.se

Så undviker du myggorna i sommar!

Emelie Johansson 2014-06-17

Visste du att vi människor utsöndrar dofter som når mer än tjugo meter från kroppen? Det är sant. Vi människor är kanske inte riktigt medvetna om hur enkelt det är för de små myggorna att lokalisera oss. Faktum är att det är framförallt doften som aktiverar myggan till att börja orientera sig fram till våra armar, ben, fötter, huvuden, händer, och alla andra knepiga ställen de gärna tar sig ett bett på!

Survival of the fittest?

Det hör till vanligheterna att många tror att alla myggor biter tag i oss och suger blod från våra kroppar. Så är inte fallet. Endast honorna suger blod medan hanarna enbart lever på nektar från blommor och andra växtsafter. Anledningen till att honorna dricker vårt blod är för att dem behöver få i sig protein som de i sin tur behöver för att kunna lägga ägg.

Vad attraheras myggan av?

Attraktionen uppstår när myggan lockas till dig, och detta som ovan berättat vid utsöndring av dofter. Det varierar mellan olika myggarter hur mycket doft myggan kan känna. Dofterna som dominerar attraktionen är dofter från koldioxid i andedräkten, mjölksyra i svett och ammoniak i svett. Även andra dofter som kroppen skapar själv genom sin bakterieflora kan påverka.

Hur kan jag själv påverka?

Vill du som många andra undvika myggorna och göra allt som står i din makt för att de inte ska komma nära dig? Du är absolut inte ensam och det finns faktiskt en hel del smarta knep och trix man kan använda sig av för att undvika att myggorna dras till en.

Myggor dras gärna till mörka kläder så du kan påverka genom att välja att bära ett ljust klädesplagg. Det är även viktigt att kläderna du bär täcker så mycket som möjligt av kroppen. Då finns det inte lika många ställen för myggan att bita på (även om de finns ettriga knott som sommar efter sommar envisas att sticka genom tunna tyger).

Det finns grymt bra myggmedel! Idag hör det till vanligheterna att en av de saker vi absolut inte får glömma under campingsemestern är just myggmedlet. Besök ditt närmaste apotek och be personalen om hjälp för att hitta rätt myggmedel, annars kan du alltid testa dig fram på egen hand, det flesta brukar vara effektiva.

Myggnät är också ett alternativ för att få bort myggorna. De flesta myggnätet går att hitta i vanliga hobby- och fritidsaffärer och går att sätta upp både i och utanför husbilen.

Hur lindrar jag svedan vid bett?

Skulle du råka bli biten så är det vanligt att det uppstår en stark klåda som gör att du gärna vill klia på ditt myggbett. Det bästa du kan göra för att lindra sveda och klåda är att smörja bettet med kylbalsam, det har en avkylande effekt och kan ta bort lite av klådan. Har du inget kylbalsam till hand så går det lika bra att badda med kallt vatten eller en isbit inlindad i lite förband eller en tygbit.

Skulle svedan bli olidlig så finns det receptfria krämer på apoteket som kan hjälpa, en hydrokortisonkräm kan mildra om du kliat för mycket och har även en inflammationsdämpande effekt. Salvan är egentligen avsedd för eksem men eftersom den är receptfri och minskar klådan kan det vara värt att testa om knotten blir för jobbiga.

Fler nyheter

Mest lästa

Tack för din prenumeration!

Du har nu valt att prenumerera på vårt nyhetsbrev.