Nyheter Husbil.se

Den självgående bilen

Madelene Kristensson 2014-05-30

En bil utan ratt, gaspedal och broms - är det ens möjligt? Svaret är JA! Sökmotorn Google presenterar nu prototyper på en självgående bil. Sensorer samt dator- och navigationsutrustning ska göra det möjligt att luta sig tillbaka och njuta av resan hem från arbetet, skolan eller helgens utflykt.


Bildkälla: Google

Google har förberett för att producera omkring 100 prototyper som beräknas testköras under sommaren 2014. Årets prototyp, som är helt byggt av Google själv, kommer av säkerhet innefatta ratt, gaspedal och broms. I framtiden är det planerat att bilen endast ska inrymma en start/stopp-knapp samt en skärm som låter passagerare följa färdvägen. Bilen har till en början ej utvecklats med tanke på lyx och komfort utan fokus ligger istället på det fundamentala och på att snabbt få lärdom och kunna utveckla fordonet dit man vill. 

"We're going to learn a lot from this experience, and if the technology develops as we hope, we'll work with partners to bring this technology into the world safely." - projektetledare Chris Urmson

Prototypen av den självgående bilen är rustad med två säten och ett bagageutrymme. Start/stopp-knappen ska som det låter, kunna starta bilen samt stoppa vid nödsituationer. Bilprototypen är utrustad med mjukvara och sensorer som ska ta bort döda vinklar och upptäcka föremål från ett avstånd på över 200 meter, den kommer att drivas på el och uppnå en hastighet på 40 km/h. Bilen har ingen motorhuv och är uppbyggd av ett skumliknande material för att minska krafterna vid kollision om datorn sviker. Utseendemässigt ville man skapa en bil som påminner om Smart Car och dess betryggande look. 

"We were trying to develop a shape for the veichle that would be approachable and friendly." - Chris Urmson

Och visst har man lyckats med det! Missa inte att kolla in testkörningarna av den något gulliga bilen som ser ut som den tagits direkt från en animerad film!

Fler nyheter

Mest lästa

Tack för din prenumeration!

Du har nu valt att prenumerera på vårt nyhetsbrev.