Nyheter Husbil.se

EU visar vägen för vägen!

Redaktionen 2014-06-17EU-kommissionen har framställt ett enkelt och informativt verktyg för vad som gäller på vägarna i Europa - väl värt en titt för den som föredrar bilsätet framför flygplanssitsen i sommar. 

Den Europeiska Unionen är ett samarbete som strävar efter att svetsa oss européer samman, att bygga en gemenskap oavsett bakgrund eller kultur. Lagar som stiftas på EU-nivå ska i regel följas av alla medlemsstater, men det finns en hel del områden där lagarna skiljer sig länderna emellan. Ett av dom områdena är vägregler och andra bestämmelser i trafiken.

Ska du kanske göra en allomfattande turné runt kontinenten i husbilen? Eller är det så att du kanske ska parkera husvagnen på din favoritcamping vid den portugisiska kusten? Vad resmålet än må vara, och även om du bara reser igenom utan avsikt att stanna, så kan det vara väl värt att läsa på om hur vägpolicyn ser ut just där du är eller ska vara - om inte annat så för att undvika att behöva betala dyra böter för företeelser som på hemmaplan kan vara okej men som på annan ort ses allvarligt på. Visste du till exempel att det i nästan alla europeiska länder utom Sverige är strängt förbjudet att utan hands-free prata i mobiltelefonen medans du kör?

För att göra det enklare för dig som medborgare, och för att trafiken ska flyta på problemfritt har EU alltså tagit fram en webbplats där du kan se exakt vad som gäller - allt från fartgränser till promillenivåer - inom EU- och EES-länderna (Norge, Island och Liechtenstein). Länken till sidan finns här - bara välj ett land genom att klicka på kartan eller i listan, och ett specifikt regelområde du undrar över.

Fler nyheter