Nyheter Husbil.se

Vilka länder har de sämsta bilförarna?

Husbil.se 2017-05-04

Är det någon skillnad på hur man kör bil i olika länder? Svaret är ja. Det är även skillnad på hur krångligt det är att köra bil.

Det land som nådde bottennivån sommaren 2016 är Italien, som anses ha de sämsta bilförarna i Europa. Var tionde svensk är helt klar över detta och tyskar, irländare och britter som åkt på bilsemester i Europa instämmer: Italienarna är de sämsta bilisterna.

Undersökningen är hämtad ur Stena Lines årliga bilsemesterrapport och syftet är förstås att klarlägga hur bilister upplevt sin semester. Rederiet har ställt frågor i fem länder - bland annat Sverige.

Språk och kultur kan lägga krokben

Italien anses vara det besvärligaste landet att köra i, men även Frankrike, Grekland och Albanien har fått låga betyg. En kvalificerad gissning är att det åtminstone till viss del handlar om språkliga motsättningar. Ju mer man lär sig om språket och kulturen - desto enklare borde det rimligtvis bli att köra även i dessa länder.

- Varför listan ser ut som den gör kan vi bara spekulera i men troligen har det att göra med att vi har olika körstilar och temperament i olika länder. En sak är i alla fall säker och det är att det finns mindre bra förare i alla länder och det är viktigt att vara uppmärksam då många nu beger sig hemåt efter semestern och det kan bli trångt längs med vägarna, säger Jesper Waltersson, presschef på Stena Line.

Olika syn på saken

Britterna rankar fransmännen lägst och i Polen uppskattar man inte tyska bilförare och här har närmare tre av tio röstat på tyskar som sämsta bilförarna. Enligt självkritiska röster är dock svenskarna inte särskilt bra heller. Detta är rätt anmärkningsvärt eftersom vi då placerar oss själva under våra grannländer Norge och Danmark.

Uppenbart är att det finns både bra och dåliga förare i alla länder. Det gäller att vara uppmärksam, ha en bra försäkring samt att hålla bilen i gott skick. Tänk även på att det vid vissa tider på året är mycket trafik - ibland kan det vara bättre att resa tidigt på morgonen eller att välja alternativa, lugnare vägar. Du är ju trots allt på husbilssemester!

Vilket land i Europa anser du har sämst bilförare?

Italien: 10%

Albanien: 4%

Frankrike: 4%

Grekland: 4%

Sverige: 3%

Polen: 2%

Belgien: 1%

Bosnien och Hercegovina: 1%

Bulgarien: 1%

Danmark: 1%

Estland: 1%

Litauen: 1%

Norge: 1%

Portugal: 1%

Serbien: 1%

Spanien: 1%

Storbritannien: 1%

Tyskland: 1%

Ungern: 1%

Topp tre sämst ansedda bilister i Europa

Enligt svenskar:

Italienare (10 procent)

Albaner, fransmän, greker (4 procent)

Svenskar (3 procent)

Enligt tyskar:

Italienare (10 procent)

Albaner (8 procent)

Fransmän (5 procent)

Enligt britter:

Italienare (22 procent)

Fransmän (7 procent)

Greker (4 procent)

Enligt irländare:

Italienare (26 procent)

Irländare (7 procent)

Fransmän, spanjorer (4 procent)

Enligt polacker:

Tyskar (32 procent)

Britter (9 procent)

Italienare (6 procent)

Om undersökningen:

Undersökningen genomfördes av Norm i Sverige, Irland, Tyskland, Storbritannien och Polen. Urvalet var 1 000 personer i varje land fördelat på åldrarna 18-65 år. Frågorna besvarades via en webbpanel.

Fler nyheter