Nyheter Husbil.se

Vad gäller för vinterdäcken på din husbil?

Husbil.se 2018-11-07

I Sverige gäller olika regler för vinterdäck beroende på hur tung en husbil är. Har du koll på vilka regler som finns? Och var viktgränsen går?

För husbilar som väger mer än 3500 kg skiljer sig reglerna ifrån dem som ligger under den viktgränsen. För alla bilar som ligger under gränsen gäller samma regler som för vanliga personbilar. Det kanske inte låter speciellt knepigt, men många glömmer att var tredje husbil i Sverige väger mer än 3,5 ton. Dessutom kan samma modell av husbil hamna på båda sidor av gränsen om den till exempel omregistreras för att öka lastvikten…

Olika regler

För husbilar under 3500 kg gäller som nämnt samma regler som för vanliga personbilar. Det ska finnas vinterdäck på alla fyra hjul, till skillnad från en tung husbil som bara behöver ha vinterdäck på drivhjulen. Är husbilen däremot framhjulsdriven behöver det finnas vinterdäck även på bakhjulen. En annan sak som skiljer reglerna åt är kravet på mönsterdjup. För tunga husbilar ska det vara mins fem millimeter medan det för personbilar bara behöver vara 3 millimete

För att säkerställa din egna och andras trygghet under vintern rekommenderar vi att man alltid har vinterdäck på alla fyra hjul oavsett vilken husbil man har.

Glöm inte lufttrycket

För att inte ge dig själv ännu mer svårigheter under vintern rekommenderar vi att du kontrollerar lufttrycket i däcken hos en däckexpert. Det brukar nämligen skilja sig mellan hur husbilstillverkare väljer lufttryck och hur däckexperter gör det. Eftersom ett lite lägre tryck ofta ger en mer bekväm körning brukar husbilstillverkare sänka det. Det är däremot inte optimalt eftersom tyngden av en husbil ökar trycket på däcken kräver det ett högre lufttryck i dem.

Om lufttrycket i däcken är för lågt medföljer en del risken för själva körningen. Väggreppet blir sämre och bromssträckan förlängs. Dessutom kan husbilen lättare få vattenplaning och punktering. En annan konsekvens av för lågt lufttryck är högre bränsleförbrukning eftersom det leder till att bilen rullar trögare.

För att säkerställa att dina vinterdäck håller måtten och lufttrycket som krävs rekommenderar vi att du tar hjälp av en däckexpert. 

Här kan du beställa vinterdäck

  • Bythjul.com - C-däck som är anpassade för husbilar - Se sortiment
  • Dackonline.se - Se utbudet för husbilsanpassade däck här - Se sortiment

Fler nyheter

Mest lästa

Tack för din prenumeration!

Du har nu valt att prenumerera på vårt nyhetsbrev.