Nyheter Husbil.se

Apple ska stoppa sms under bilkörning

Madelene Kristensson 2014-05-16

Det har blivit allt vanligare med ovanan att ringa och skicka textmeddelanden samtidigt som man befinner sig ute i trafiken. Trots att det i slutet av förra året trädde in en ny lag som inte tillåter användandet av mobiltelefoner eller annan kommunikationsutrustning när det påverkar körningen av fordon. Nu har Apple fått patent på ett system som ska stoppa det högst farliga sms:andet under bilkörning. Systemet ska märka genom mobilens gps-data samt kamera att bilen rör sig.


Sms:ar man samtidigt som man manövrerar ett fordon i trafik är risken 23 gånger större att man råkar ut för en olycka. I åldersgruppen 18-29 år bedrivs denna ovana i intervaller av så många som en tredjedel. För att minska olycksrisken samt sms:andet i trafiken har Apple erhållit patent på ett nytt system som ska göra det omöjligt att sms:a vid bilkörning.

Systemet fungerar så att det genom gps-data från telefonen märker om fordonet är i rörelse. Mobiltelefonens kamera har som jobb att leta rätt på ansikten. Hittar kameran endast ett ansikte - betyder det att man är ensam i bilen - och därmed föraren. Finner systemet flera ansikten, letar den vidare efter ratten och hittar på så sätt föraren. Det ska enligt patenten även vara omöjligt att lura systemet genom att dölja ratten. Patentansökan skickades in av Apple under 2008 och är först nu godkänd.Fler nyheter