Nyheter Husbil.se

Maxhastighet på husbil – dessa regler gäller i Sverige

Husbil.se 2023-04-24

Hur snabbt får du köra med en husbil och finns det olika regler beroende på körkort och hur mycket husbilen väger? Här får du svaren, så att du kan hålla dig enligt regelboken och få en trygg och säker semester i Sverige.

Maxhastighet för husbilar i Sverige.

Vi ger dig alla svaren kring vilka maxhastigheter som gäller när det kommer till att köra husbil i Sverige.

Hur fort får man köra med en husbil?

Hur fort du får köra med en husbil beror på hur tung din husbil är. Man brukar prata om husbilar under 3500 kilo och husbilar över 3500 kilo. När du kör en husbil är det viktigt att följa både vägens hastighetsbegränsningar och de begränsningar som eventuellt gäller för din husbils vikt. Gör du inte detta finns det både risk för olycka, böter och indraget körkort.

Hastighet för husbilar under 3500 kg

Idag registreras de flesta husbilar som personbil klass II vilket innebär att du får köra de med B-körkort. Även hastighetsbegränsningarna blir samma som för en vanlig personbil och du följer de angivna hastighetsbegränsningarna som skyltarna visar. På en motorväg brukar det vara en maximal hastighet på 90, 100, 110 eller 120 km/h.

Hastighet för husbilar över 3500 kg

En husbil som väger över 3500 kilo men under 7500 kilo kan registreras som tung lastbil, även om det inte är lika vanligt som tidigare. På landsväg är det då en maxhastighet på 80 km/h som gäller. På motortrafikled eller motorväg får husbilen maximalt köra i 90 km/h. Är din husbil som väger över 3500 kilo registrerad som personbil klass II är det vanlig skyltning som gäller. 

Notera även att en husbil som väger över 3500 kilo kräver en behörighet på C1 eller C. Särskilda regler gäller dock om B-körkortet togs före 1 juli 1996.

I vår artikel om körkort kan du läsa mer om vilket körkort du behöver ha för att köra husbil

Vad händer om jag kör för fort med husbilen?

Följer du inte de rekommenderade hastighetsbegränsningarna som gäller för din husbil riskerar du att få böter. Hur mycket du får i böter beror på hur fort du kört och på vilken väg du kör på. Du kan även få indraget körkort och dessutom utgör du en risk för både dina medtrafikanter och dig själv om du överskrider den tillåtna hastighetsgränsen.

Tänk på att andra länder har andra regler

Om du ska åka utomlands med husbilen kan andra hastighetsbegränsningar gälla än de i Sverige. Innan du åker behöver du därför kontrollera vad som gäller i de länder du ska åka till eller igenom. Maxhastigheten kan ligga på allt mellan 80 km/h till 120 km/h beroende på vikten på din husbil.

Läs också: Husvagn och hastighet – så fort får du köra

Fler nyheter

Mest lästa

Tack för din prenumeration!

Du har nu valt att prenumerera på vårt nyhetsbrev.