Nyheter Husbil.se

Årets Elmiamässa över – flera försäljningsrekord slagna

Husbil.se 2018-10-04

Som vi tidigare skrivit om är intresset för fritidsfordon fortsatt stort i Sverige. Det mobila livet erbjuder många fördelar och årets mässa lockade såväl många besökare som utställare. Även om det inte återigen blev publikrekord var det inte långt ifrån – med en fullbokad mässcamping där över 7000 personer bodde. Dessutom slogs flera försäljningsrekord under mässan.

Det stora intresset för det mobila livet är fortsatt stort. Det bekräftades under årets Elmiamässa som gick av stapeln den 5–9 september i Jönköping.

”Vi på Elmia är väldigt nöjda med årets mässa. Vi vet sedan tidigare att ett valår innebär något färre besökare. Trots valåret besöktes mässan av 34 502 besökare. Flera av utställarna uppger att de slog tidigare försäljningsrekord”

Klas Brandt, projektledare för Elmia Husvagn Husbil

Förra årets rekordsiffra på 36 275 besökare nådde man alltså dock inte upp till, men 34 502 besökare är en riktigt bra siffra med tanke på det uppmärksammade valet som skedde samma helg.

5 dagar av samlade entusiaster

Under fem dagar samlades alltså aktörerna i branschen för att visa 2019 års nyheter på Elmia i Jönköping. Exempelvis lockade de populära seminarierna med rådgivning från Husbilsskolan och reseinspiration från Gone Camping stor publik.

”Det säljs runt 7 000 husbilar varje år, så det finns massor av frågor att besvara av nya eller erfarna husbilsägare. Mässan är ett perfekt forum att vara på för att ge råd och tips, samtidigt som vi har väldigt roligt!”

Stefan Janeld, chefredaktör på tidningen Husbilen Test och expert på Husbilsskolan.

På mässan var de flesta varumärken representerade. För första gången på Elmia Husvagn Husbil presenterade exempelvis Bergholm samtliga av sina varumärken. Patrik Jonsson är delägare och försäljningschef på företaget:

”Mässan är årets viktigaste händelse. Dels får vi en temperaturmätning på säsongen och dels använder vi mässan i utbildningssyfte för våra återförsäljare. Och så träffar man rätt folk här, så vi kommer tillbaka nästa år”


Beräknad uppgång 2019

Branschen beräknar som sagt en fortsatt framtida uppgång. Husvagnsförsäljningen förväntas öka med 1,8 procent medan husbilarna bedöms få en viss nedgång. Framtiden – med lättare fordon, utvecklad batteriteknik och mer digital teknik – beräknas däremot ljus både för husvagnar och husbilar. Det visar en branschundersökning som Elmia Husvagn Husbil låtit göra. 

Fler nyheter