Nyheter Husbil.se

Bästa kaffebryggaren för husbilen

Husbil.se 2021-07-10

Liten, enkel och bra – bästa kaffebryggaren för husbilen

Att kunna ta med sig hemmet dit du vill är en av många finesser med husbil. Dock kan det vara knepigt att veta vad som är viktigt att ta med sig och inte. Särskilt när det gäller köksutrustningen. Vad är viktigast att ha med sig och vad får stanna kvar hemma?

I husbilen finns ofta redan tillgång till spisplattor, kylskåp, vask och en hel del förvaringsutrymmen. Inte sällan finns det också tillgång till vanliga 230-volts vägguttag vilket underlättar. Men när det väl är dags att laga middag eller brygga första koppen kaffe så behövs betydligt mer än så och det är upp till en själv att ta med resterande. Bestick, glas, kastruller… ja, listan kan göras lång. I vimlet av all packning och planering av resmål blir väsentliga saker såsom kaffebryggare lätt bortglömda, vilket ju är det sista vi vill. Dagsbehovet av saker som kaffe försvinner ju heller inte bara för att det är semester. Det är ju först då vi äntligen får chansen av att njuta av kaffet i lugn och ro utan några krav och måsten. Kanske vill man ha en kopp i morgonsolen, efter simturen eller till eftermiddagsfikat.

Men vilken slags kaffebryggare är egentligen lämpligast i en husbil? Det kan ju kännas omständligt att kånka med bryggaren hemifrån, särskilt när det är sparsamt med utrymmen att nyttja, och att dricka frystorkat pulverkaffe gör ju heller ingen glad.

Du har kanske hört talas om kapselmaskiner – Nespresso, Dolce Gusto osv? Dessa har under åren blivit allt mer populära, och i en husbil kommer de verkligen till sin fulla rätt. Varför? Jo:

  • Liten - de mindre kapselmaskinerna tar lite plats och är dessutom lätta att stuva undan.
  • Enkel - bryggningen görs med ett knapptryck och underhållet av maskinen är minimalt.
  • Bra - kaffet är gott och smakupplevelsen konsekvent.

Vi tipsar här om några enklare maskiner från Nespresso som är perfekta att ha med i husbilen. Tips för dig som vill spara plats och vikt men som inte vill kompromissa med kvalitén på ditt kaffe helt enkelt.

Smidiga kaffemaskiner till husbil

Kapselmaskinerna Essenza, Pixie och Citiz från Nespresso. Bildkälla: kaffekapslar.se

Nespresso Essenza

: Det här är Nespressos minsta kaffemaskin.Måtten är 8.4 x 20.4 x 33 cm (vilket motsvarar ungefär en tredjedels A4-sida) och den väger endast 2,3 kilo, vilket gör den smidig att ha med sig på resande fot.Sumpen rymmer 6 kaffekapslar och vattenbehållaren 0,6 liter. Perfekt när utrymmet är knapert i husbilen med andra ord! Detta är faktiskt också vår egna favorit. Den är lätt och pålitlig, och med en prislapp kring 800 kronor dessutom billig.

  • Den väger 2,3 kg
  • Den tar 0,6 liter i vattenbehållaren
  • Måtten är 8,4 x 20,4 x 33 cm (fotavttrycket av ett tredjedels A4-papper) 
  • Sumpen har plats för 6 kaffekapslar 

”Liten och effektiv, värmer vattnet snabbt och gör det den ska göra. Gott kaffe varje gång.”

Nespresso Pixie: En kaffemaskin för dig som uppskattar espresso i sin renaste form. Den är, precis som Essenza, liten och smidig och har ett effektivt uppvärmningssystem som gör kaffet klart på bara 25 sekunder!

  • Den väger 3,0 kg
  • Den tar 0,7 liter i vattenbehållaren
  • Måtten är 11,1 x 32,6 x 23,5 cm
  • Sumpen har plats för 10 kapslar

”Jag har haft min Pixie i nästan fyra år nu och den är fortfarande fantastisk. Den gör fantastiskt gott kaffe!”

Nespresso CitiZ: En kapselmaskin som är något större än maskinerna nämnda ovan, men inte för vilken anledning som helst: med CitiZ kan du få en inbyggd mjölkskummare (den varianten heter CitiZ & Milk) som ger dig möjligheten till att blanda till en krämig latte eller cappucino. Här finns också 3 olika koppstorlekar tillhanda: Ristretto, Espresso och Lungo. Även denna maskin har den korta bryggtiden på 25 sekunder.

Måtten, engenskaper och vikt (exkl. mjölkskummare): 

  • Den väger 3,31kg
  • Har måtten 13 x 27,8 x 37,2 cm
  • Tar 1,0 liter i vattenbehållaren 
  • Sumpen har plats för 10 kapslar.

”Jag har använt den här maskinen i tio år nu och den fungerar som den första dagen. Magnifik!”


Gemensamma egenskaper för de olika maskinerna

Samtliga kaffemaskiner nämnda ovan har ett flertal gemensamma egenskaper såsom:

  • Automatisk avstängning efter 9 minuter. – En ypperlig funktion där el ju är en bristvara
  • Avtagbara vattenbehållare – låter dig fylla på vatten smidigt
  • Kräver endast ett eluttag – så du får plats med fler maskiner
  • Fungerar bra med tredjepartskapslar – L’or, Lavazza, Gevalia osv.

Aeroccino - externa mjölkskummare för att göra cappuccino, latte osv

Om du vill ha en separat mjölkskummare till dessa kaffemaskiner så finns Nespressos Aeroccino 3 och Aeroccino 4. Bägge är det perfekta tillskottet när du vill lyxa till kaffestunden ytterligare och använda varm eller skummad mjölk.

Skillnaden mellan de två mjölkskummarna är att Aeroccino 4 har ett flertal knappval där du kan variera skummet efter preferens, vilket lillebror Aeroccino 3 saknar. Som synes är Aeroccino 4 även lite större än föregångaren.

Aeroccino 4 och 3. Fotokälla: Nespresso.com

Alternativ om du inte vill ha en vanlig köksmaskin

För den äventyrslystne:

Förutom de sladdburna maskiner som nämnts här i artikeln så finns det också en handfull olika bärbara kapselmaskiner. Dessa köper du om du lämnar husbilen för att ge dig ut i skog och mark, men om så inte är fallet är de sladdburna alternativen absolut bättre. Även om de bärbara brygger ditt kaffe vart du än går, bokstavligt talat, så är en sladdburen maskin enklare att handha och kaffet dessutom godare.

Skulle du vara intresserad av en bärbar maskin, så är här några förslag:

Conqueco– batteridriven och kan laddas med nätspänning eller 12 volt.

Handpresso– drivs med 12 volt och är därför till för att ha i bilen.

Nanopresso– helt manuell - du behöver bara en kaffekapsel (eller vanliga bönor) och varmvatten.

Vill du veta mer så har Kaffekapslar.se skrivit ett större test av de bästa bärbara nespressomaskinerna.

Bärbara Nespressomaskiner – Conqueco, Handpresso och Nanopresso.

För den traditionella:

Kaffemaskiner med kapslar av olika smak är väldigt populärt nuförtiden. Men det kan vara kostsamt att köpa nya kapslar, och inte alla vill haka på trenden. Är du en av dem som föredrar en vanlig hederlig kaffebryggare med malet kaffe och filter? Inga problem! Det fungerar alldeles utmärkt att ha en helt vanlig kaffebryggare i husbilen. Inga krusiduller och extra finesser – bara vanligt bryggkaffe precis som du vill ha det. För dig som går i tankarna på att köpa en, så kan du kolla in testet mellan 5 kaffebryggare här.


Läs mer

Titta gärna våra  Husbils köpguider inom fler kategorier.

Fler nyheter

Mest lästa

Tack för din prenumeration!

Du har nu valt att prenumerera på vårt nyhetsbrev.