Nyheter Husbil.se

Campervan för dig som vill ha en kompakt husbil

Husbil.se 2022-10-05

Vill du ha en husbil som är liten och kompakt och som passar för par eller den lilla familjen? Då rekommenderar vi dig att kika närmre på en campervan.

Campervan - fördelar med att köpa en campervan.

Ibland föredrar man en liten och smidig husbil och ett bra alternativ är då att köpa en campervan. Den mångsidiga husbilen passar perfekt för sig som vill leva ”compact living” och som önskar att vakna upp till en vacker vy varje morgon.

Vad är en campervan?

En campervan, eller plåtis som den också kallas – är en liten husbil i behändigt format som är lätt att ta sig fram med. Det är en mångsidig husbil som är så pass flexibel att du kan använda den både till vardags och på semestern.

Campervanen är vanligtvis kortare än sex meter och är ofta anpassad för två personer, även om vissa lite större modeller kan ha upp till fem bältade platser och sovplatser. Den har två passagerardörrar på var sin sida, skjutdörr på höger sida och öppningsbara dubbeldörrar baktill. Den har ett chassi av metall, men på senare år har det även tillkommit modeller i lättviktsmaterial som glasfiberkomposit.

Här hittar och jämför du alla campervans

Vad är fördelarna med en campervan?

Det finns många fördelar med att köpa en campervan, jämfört med en vanlig husbil. Den är mindre och har bra köregenskaper vilket gör den lätt att ta sig fram längs vägarna. Den passar extra bra i städer och eftersom både bredd och längd är kortare blir det också enklare att parkera på en vanlig parkeringsplats. Eftersom campervanen är mindre och lättare än andra husbilar drar den också mindre bränsle. Gillar du ”compact living” och vill utforska världen på semestern är detta ett mycket bra val av husbil.

Campervan – inredning

Precis som för en vanlig husbil varierar campervanens inredning. Väljer du en större modell får du plats med både stor säng, kök och badrum.

Du kan antingen välja mellan tvärbädd bak eller långbäddar, där tvärbädd är den vanligaste på campervans under sex meter. Har du en bil med popup-tak kan du få plats med en extrasäng – och detta blir på samma gång ett uterum eller altan att spendera sköna kvällar på.

Många campervans har smarta lösningar när det kommer till att få ett mer kompakt badrum – som möjlighet att fälla in handfatet, flytta in toalettstolen i väggen eller flytta på väggar.

På många modeller är köket mittemot skjutdörren så att du får en ljus och fin plats för matlagningen.

Pris – så mycket kostar en campervan

En ny campervan kostar mellan 600 000 och 900 000 kronor. Priset är beroende på vilket varumärke det handlar om, storlek och vilken utrustning som ingår.

Är du mer intresserad av en liten husbil? Läs vår artikel om liten husbil för två personer.

Hyra campervan

Vill du testa på att campa med en campervan kan ett alternativ vara att hyra en först. Det kan du antingen göra via för ett uthyrningsföretag eller privat.

Köpa begagnad campervan

Har du inte lust att köpa en ny campervan kan du köpa en begagnad, till ett billigare pris. Många campervans är välbyggda och har möbler som håller länge. Däremot är det alltid viktigt att göra en fukt- och gasolkontroll och titta över saker som kylskåp och tekniken ombord för att se vilket skick det är i.

Bygg en egen campervan

Nya campervans är utrustade med alla bekvämligheter du kan tänka dig, som kök och badrum. Ett annat alternativ är att köpa en begagnad skåpbil, riva ut hela inredningen och bygga om den till en husbil. Då kan du låta kreativiteten flöda och få campervanen precis som du själv alltid drömt om.

Vilket körkort måste man ha till en campervan?

För att få köra en campervan räcker det med ett B-körkort. Jämför detta med att du som tagit körkort efter 1 juli 1996 måste ha ett C-körkort för att få köra en större husbil.

Intervju med Forsbergs Fritidscenter

Vi har pratat om campervans med Jonas Karlsson som är VD på Forsbergs Fritidscenter.

Jonas Karlsson som är VD på Forsbergs FritidscenterJonas Karlsson,VD på Forsbergs Fritidscenter.

Vad ska man tänka på inför ett köp av en campervan?

Jämfört med en vanlig traditionell husbil så har campervanen ett par fördelar. Campervanen eller ”plåtisen” som många benämner den är väldig smidig på det sätt att det är lätt att ta sig fram dit du ska. Det är mer som att köra en vanlig personbil, lätt att parkera, smidigare att ta sig fram på trängre gator och gränder. Den som har en campervan är en ganska aktiv person som gillar aktiviteter som cykling, kitesurfing, vandring, att springa eller att spendera mycket tid utomhus. Jag brukar säga att en campervan är perfekt om du vill köra mycket och vara mer utanför än inne i bilen. Med det menar jag att den traditionella husbilskunden kan åka ut en helg i oktober/november – det behöver inte vara 25 grader och sol utan du kan sitta inne i husbilen och mysa eller bara ta det lugnt. Det kan du såklart också göra i en ”plåtis”, men boytan är mindre och fokus ligger på mer än själva husbilen.

Vilka är fördelarna framför en vanlig husbil?

De som kör en campervan nyttjar den också mer som en andrabil och som nämnts tidigare så är den lätt att hantera. Fördelen är att du också kan bo i den.

När är ett köp av campervan en dålig idé?

Det är aldrig en dålig idé att köpa en campervan. Men är du van vid en traditionell husbil som är bredare och högre kan du uppleva campervanen som lite trång.

Hur är skillnaden i inredning mot husbil?

I stort sett allt du har i en stor husbil har du i en campervan, fast i en mindre storlek så du kan behöva pussla lite mer. Toalett och dusch är kombinerat vilket fungerar utmärkt. Men du får också vara beredd på att göra vissa handhavande för att få till en dusch, som kräver att du sedan ställer tillbaka den för att få en vanlig toalettdel. Du har kök som i regel är mindre och med mindre avlastningsytor. Det är också smalare inne i bilen och är du van vid rymligheten i en traditionell husbil måste du vara beredd på detta.

Du åker fyra personer i nästan alla campervans och det vanligaste är att det finns en soffgrupp för två personer och två stolar fram som går att svänga på. Däremot är det oftast standard med enbart sovplatser för två personer, för du har ingen traditionell taksäng som du kan ha i en vanlig husbil. Nu har det däremot kommit högre vans med våningssängar bak som gör att du kan få in fyra sovplatser. På senare tid har det även kommit campervans med pop up-tak som också gör det möjligt för fyra personer att sova.

Nu har vi också börjat få in mindre campervans som i grunden är mer likt en traditionell personbil eller minivan, här är skillnaderna större. Då saknas dusch och toalett men för övrigt så har man en mindre köksdel inklusive både vatten, kyl och spis och så bäddas sittdelen till en säng alternativt att även här nyttjar man ett så kallat ”pop up”-tak till sovdel. 

Är det någon skillnad i ålderssegmentet om man är intresserad av en husbil eller campervan?

Det lätta svaret är – ja det är det! Den stora ökningen på campervans beror på nya intressegrupper och åldersgrupper och där de något yngre åldersgrupperna står för en del av tillväxten. I en undersökning som Forsbergs Fritidscenter gjorde tillsammans med SIFO såg vi att intresset för husbil eller husvagn för personer under 34 år ökar. Den målgruppen svarade att 60 procent kunde tänka sig att semestra i husbil eller husvagn, jämfört med den totala siffran som var på 55 procent.

Den största anledningen till att man i vår undersökning var så positivt inställd till husbil och husvagn var friheten att kunna ta sig dit man vill och att kunna nyttja objektet för aktiviteter och slippa åka hem. Detta har gjort att vi ser att campervans blivit den stora dragaren i den yngre målgruppen. Samtidigt så finns det de bland den mer traditionella husbilskunden som vill ”downsize:a” och som går från en större husbil till en campervan.

Vad kostar en ny respektive begagnad campervan?

Efterfrågan på campervans har de senaste två-tre åren ökat kraftigt i Sverige. Det gör att efterfrågan på begagnade campervans är stor, men tillgången är begränsad eftersom det inte har hunnit komma ut så många nya ännu. Det gör att andrahandsvärdet är väldigt bra. Får vi in en begagnad campervan idag får vi sålt den väldigt snabbt, oftast bara någon dag efter att annonsen lagts ut.

Prisexempel:

- En ny campervan kostar runt 600 000-900 000 kronor.

- En begagnad campervan kostar runt 400 000-700 000 kronor.

Anledningen till att en campervan inte är mycket billigare än en traditionell husbil beror på att du får samma saker i den och att tillverkningen kostar nästan detsamma. Allting finns i en campervan, fast allt är lite mindre.

Fler nyheter

Mest lästa

Tack för din prenumeration!

Du har nu valt att prenumerera på vårt nyhetsbrev.