Nyheter Husbil.se

Campervan för dig som vill ha en kompakt husbil

Husbil.se 2022-09-06

Vill du ha en husbil som är liten och kompakt och som passar för par eller den lilla familjen? Då rekommenderar vi dig att kika närmre på en campervan.

Campervan - fördelar med att köpa en campervan.

Ibland föredrar man en liten och smidig husbil och ett bra alternativ är då att köpa en campervan. Den mångsidiga husbilen passar perfekt för sig som vill leva ”compact living” och som önskar att vakna upp till en vacker vy varje morgon.

Vad är en campervan?

En campervan, eller plåtis som den också kallas – är en liten husbil i behändigt format som är lätt att ta sig fram med. Det är en mångsidig husbil som är så pass flexibel att du kan använda den både till vardags och på semestern.

Campervanen är vanligtvis kortare än sex meter och är ofta anpassad för två personer, även om vissa lite större modeller kan ha upp till fem bältade platser och sovplatser. Den har två passagerardörrar på var sin sida, skjutdörr på höger sida och öppningsbara dubbeldörrar baktill. Den har ett chassi av metall, men på senare år har det även tillkommit modeller i lättviktsmaterial som glasfiberkomposit.

Här hittar och jämför du alla campervans

Vad är fördelarna med en campervan?

Det finns många fördelar med att köpa en campervan, jämfört med en vanlig husbil. Den är mindre och har bra köregenskaper vilket gör den lätt att ta sig fram längs vägarna. Den passar extra bra i städer och eftersom både bredd och längd är kortare blir det också enklare att parkera på en vanlig parkeringsplats. Eftersom campervanen är mindre och lättare än andra husbilar drar den också mindre bränsle. Gillar du ”compact living” och vill utforska världen på semestern är detta ett mycket bra val av husbil.

Campervan – inredning

Precis som för en vanlig husbil varierar campervanens inredning. Väljer du en större modell får du plats med både stor säng, kök och badrum.

Du kan antingen välja mellan tvärbädd bak eller långbäddar, där tvärbädd är den vanligaste på campervans under sex meter. Har du en bil med popup-tak kan du få plats med en extrasäng – och detta blir på samma gång ett uterum eller altan att spendera sköna kvällar på.

Många campervans har smarta lösningar när det kommer till att få ett mer kompakt badrum – som möjlighet att fälla in handfatet, flytta in toalettstolen i väggen eller flytta på väggar.

På många modeller är köket mittemot skjutdörren så att du får en ljus och fin plats för matlagningen.

Pris – så mycket kostar en campervan

En ny campervan kostar mellan 500 000 och 700 000 kronor. Priset är beroende på vilket varumärke det handlar om, storlek och vilken utrustning som ingår.

Är du mer intresserad av en liten husbil? Läs vår artikel om liten husbil för två personer.

Hyra campervan

Vill du testa på att campa med en campervan kan ett alternativ vara att hyra en först. Det kan du antingen göra via för ett uthyrningsföretag eller privat.

Köpa begagnad campervan

Har du inte lust att köpa en ny campervan kan du köpa en begagnad, till ett billigare pris. Många campervans är välbyggda och har möbler som håller länge. Däremot är det alltid viktigt att göra en fukt- och gasolkontroll och titta över saker som kylskåp och tekniken ombord för att se vilket skick det är i.

Bygg en egen campervan

Nya campervans är utrustade med alla bekvämligheter du kan tänka dig, som kök och badrum. Ett annat alternativ är att köpa en begagnad skåpbil, riva ut hela inredningen och bygga om den till en husbil. Då kan du låta kreativiteten flöda och få campervanen precis som du själv alltid drömt om.

Vilket körkort måste man ha till en campervan?

För att få köra en campervan räcker det med ett B-körkort. Jämför detta med att du som tagit körkort efter 1 juli 1996 måste ha ett C-körkort för att få köra en större husbil.

Fler nyheter