Nyheter Husbil.se

Camping - valet för den klimatsmarta semestraren

Husbil.se 2019-02-25

Norska Östfoldforskning har på uppdrag av CaravanBransjeforbundet utfört en undersökning på vilka typer av semestrar som påverkar klimatet mest och camping var inte en av dem!

En stor debatt som florerat i medierna på senaste tiden handlar om det stora klimathot vi alla står inför idag. I debatten uppmanas vi alltmer att försöka göra smartare val när det kommer till våra semestrar. Till exempel avråds vi mer och mer från att flyga, speciellt i de fall som det inte är nödvändigt. För att utreda vilka semestertyper som faktiskt påverkar klimatet mest bad CaravanBransjeforbundet norska Östfoldforskning att undersöka det hela.

En tydlig sak som framkom i undersökningen, vilket vi inte alls är förvånade över, var det faktum att campingsemestern inte alls bidrar till klimathotet i samma utsträckning som andra vanliga semesteralternativ. I undersökningen utgick Östfoldforskning från en veckas semester som inkluderade övernattningar, transporter, mat och aktiviteter.

Den största klimatboven visade sig i sin tur vara båtkryssningar. Utsläppet av koldioxid från en kryssning längs norska kusten är nio gånger så stor som hos en storstadssemester. En storstadssemester utgjorde dock en av de nästkommande stora klimatbovarna tillsammans med chartersemestern. Detta eftersom de inkluderar flygresor.

I jämförelse med flygresor uppnår husbil- och husvagnscampandet bara hälften av koldioxidutsläppet. Så, om du känner för att semestra lite mer klimatsmart nästa gång är camping valet för dig. 

Fler nyheter

Mest lästa

Tack för din prenumeration!

Du har nu valt att prenumerera på vårt nyhetsbrev.