Nyheter Husbil.se

Försäljningen av husbilar ökar mest i Skandinavien

Husbil.se 2019-12-28

Tydligen så växer intresset för husbilar i hela Europa, och främst i Skandinavien. ECF (European Caravan Federation) har gjort en undersökning där de ville få fram hur stor ökningen varit när det gäller registrerade husbilar. Och det visade sig att hela 7000 fler husbilar registrerades i år kontra förra året.

ECF’s undersökning gäller ju hela Europa - men ökningen ser markant olika ut i olika länder.

Danmark

Vi börjar med att kika på Skandinavien, där Danmark sticker ut med en ökning på 40 procent, ja, hela 40 procent fler registrerade husbilar än 2018. Anledningen till denna höga ökning beror mest sannolikt på att det skedde en skatteförändring i Danmark, där de tog bort en skatt som gjorde det mycket billigare att äga husbil.

Detta har gjort att Danmark har störst ökning i hela Europa och som det ser ut nu ligger de kvar där än.

Vad som också sticker ut lite extra i Danmark är att danskarna mycket hellre köper husvagnar än husbilar. Försäljning och registrering av husvagn är tre gånger så stor än när det gäller husbil.

Hur ser det ut här i Sverige?

Det går lite sämre i Sverige än i Danmark kan man säga. Registreringarna här har minskat med nästan hälften, 49,1 procent för att vara exakt.

Siffrorna i vårt kära grannland Norge har också minskat, här med 12,4 procent. Som kanske inte verkar så mycket, med det är i alla fall en minskning. I sin helhet kör inte norrmännen lika mycket husbil och husvagn som vi andra i Skandinavien. Detta har många anledningar men den största är nog att det är så otroligt dyrt i Norge med bensin och för att inte tala om alla dyra vägtullar in och ut ur städerna. I Norge har de också avgiftsbelagda broar och tunnlar.

I topp

Danmarks ökning i all ära men tyskarna ligger fortfarande i ledning. Självklart är deras siffror på antal registrerade och sålda husbilar högst, för där finns också flest människor som köper och intresserar sig av husbilar. Men om vi kollar på den procentuella ökningen så har de en ökning som resulterar i 40 procent av hela Europas marknad. Tänk er - att nästan hälften av all husbils och husvagnsförsäljning sker av och i Tyskland.

Frankrike har plats nummer två. Dock har de bara en ökning på 1,7 procent men det räcker för att ligga på topp två.

Framtiden

Beräkningar säger att innan årsslutet, 2019, kommer det att finnas 130 000 fler husbilar än året innan. Detta är dock bara en uträkning på vad som går plus, alltså: hur många som skrotas är inte med i denna beräkningen.

Men vad vi kan klargöra är att försäljningarna går så pass mycket uppåt att vi garanterat kommer se fler husbilar på vägarna kommande år. 

Fler nyheter