Nyheter Husbil.se

Grebbestad – en pärla för husbilar

Husbil.se 2023-04-06

Sommarfavoriten Grebbestad ligger vackert i Bohuslän och lockar med trevliga aktiviteter, bra shopping och ett stort utbud av nöje långt in på hösten. Dessutom är Grebbestad en husbilsvänlig destination – vi möter upp Reinert Sörensson som är grundare till två av Grebbestads ställplatser, varav en är störst i Sverige. 

Naturställplatsen i Grebbestad. Naturställplatsen i Grebbestad är Sveriges största ställplats med el med sina 122 platser. 

Grebbestad är en liten pärla i norra Bohuslän och dessutom centret för Sveriges produktion av vilda ostron. Här väntar skärgårdsliv och skaldjur, men också fornlämningar, nöje och mycket shopping. Reinert Sörensson är grundare av Sportshopen i Grebbestad, som är Nordens största sportbutik. Han driver de två centrala ställplatserna Naturställplats Grebbestad och Sportshopen Ställplats Grebbestad, som båda ligger nära Sportshopen. Tillsammans har dessa två ställplatser 189 platser för husbil. I anslutning till butiken finns dessutom utomhuspadelbanor, restaurang, studsattraktioner och klätterbanor för hela familjen.

Sportshopen har ett brett utbud av aktiviteter.Sportshopen har ett brett utbud av aktiviteter, som padelutomhusbanor. 

Har du tips på besöksmål för den som kommer med husbil till Grebbestad?

– Naturreservatet Tjurpannan är en mäktig upplevelse. Vill du se den klassiska Ronja Rövardotter-klyftan ska du besöka Kungsklyftan. Härifrån har du utsikt över hela skärgården och sedan kan du ta en fika på bryggan i Fjällbacka. Gör dessutom ett besök på Grebbestadsbryggan, där även Sporthopen har en mindre butik.

Naturreservatet TjurpannanNaturreservatet Tjurpannan är en mäktig upplevelse och ett populärt utflyktsmål.

Vad är fördelarna med att besöka era ställplatser?

– Grebbestad är en riktig pärla för husbilar. Både Grebbestads campingar och våra två ställplatser tar emot husbilar, vilket gör att det i princip alltid finns plats för husbilar att parkera här. Våra ställplatser ligger nära samhället och du har nära till hav och bad, bryggan, restauranger och shopping. Det är unikt att ha en ställplats så nära till allt; ofta hamnar du en bit utanför byn och har kanske nära till strand men långt till restauranger.

Naturställplatsen vann pris för Sveriges populäraste ställplats 2022. 

Vad skiljer Sportshopens ställplats mot Naturställplatsen?

– Sportshopens ställplats har grusunderlag medan Naturställplatsen har gräsunderlag. Naturställplatsen ligger lite mer ostört, fast ändå med ett centralt läge och nära till samhället. Sporthopens ställplats ligger också centralt. Vill du stanna några dagar och det är fint väder rekommenderar vi Naturställplatsen. Planerar du däremot bara att stanna någon natt passar Sportshopens ställplats bra. På Naturställplatsen har alla platser el och på Sporthopens ställplats har ungefär hälften av platserna el.

Finns det gång- eller cykelväg från ställplatserna?

– Ja, det finns bra gång- och cykelväg mellan Sportshopen och samhället. Det finns även ett promenadstråk längs kustlinjen som går mellan Grebbestad och Tanumstrand. Kommunen håller på att utveckla fler gång- och cykelleder mellan Hamburgsund, Grebbestad, Fjällbacka och Gerlesborg. Inom fem år kan du ställa husbilen och ta cykel eller elcykel och upptäcka hela kusten och kan stanna ett par nätter istället för en för att hinna med allt. Är det dåligt väder kan du åka på utflykt istället för att ligga på stranden. Med en bra cykelväg behöver du inte ta med husbilen till exempel Fjällbacka och behöver därför inte trängas med alla andra om parkeringarna.

Hur ser framtida planer ut?

– Vi har planer på att bygga ut Naturställplatsen med tömningsstationer, vatten och kylrum för sopor på området. Idag tömmer du vattnet hos Grebbestadfjorden som vi driver ställplatsen ihop med, eller på Sportshopens ställplats. Vi tror att tömningsstationer, bättre vägnät och bättre hållbarhet kommer att göra Naturställplatsen ännu mer populär.

När på året är Grebbestad bäst att besöka?

– Den populäraste tiden att åka till Grebbestad är från påsk fram till höstlovet. På hösten är det mycket ostron och hummer som gäller och det finns många småföretagare i kommunen som erbjuder hummer- och ostronutflykter. Många erbjuder även möjlighet att hyra kajak och sup.

Grebbestad. Grebbestad är populärt från påsken fram till hösten. 

Finns det någon speciell mat man måste prova vid ett besök i Grebbestad?

– När du är i Grebbestad ska du gärna äta fisk och skaldjur, eller vidga dina vyer och våga prova ostron. Gillar du inte ostron rekommenderar jag gratinerade ostron med vitlök som smakar nästan som en köttbit. Både Restaurang Telegrafen och Grebys Fisk & Skaldjursrestaurang erbjuder goda gratinerade ostron på bryggan i Grebbestad. Farmor Ellen är en annan populär restaurang. När du bor på ställplatserna är det populärt att äta frukost på Sjögrens i backen som har en stor frukostbuffé.

Om Grebbestads ställplatser

Naturställplats Grebbestad

Naturställplatsen i Grebbestad ligger ett stenkast från bekvämligheter på Grebbestadfjordens Camping och är Sveriges största ställplats. Det är 800 meter till Sportshopen, promenadavstånd till Grebbestads livliga brygga och du har sandstrand och klippor på bekvämt avstånd. Ställplatsen har plats för 122 husbilar, varav alla numera har tillgång till el. Här finns tillgång till dricksvatten, men avloppstömning hänvisas till Sportshopens ställplats eller Grebbestadfjorden.

Sportshopen Ställplats Grebbestad

Sportshopens ställplats i Grebbestad ligger 50 meter från Sporthopen, som även erbjuder restaurang, toalett, lekland och skateboardramp. Det finns en promenadväg in till Grebbestad som lockar med fina badmöjligheter och sin populära brygga. Ställplatsen har 67 platser varav ungefär hälften har tillgång till el. Här finns möjlighet till latrintömning och påfyllning av dricksvatten.

Fler nyheter