Nyheter Husbil.se

Grebbestad – en pärla för husbilar

Husbil.se 2024-06-17

Sommarfavoriten Grebbestad ligger vackert i Bohuslän och lockar med trevliga aktiviteter, bra shopping och ett stort utbud av nöje långt in på hösten. Dessutom är Grebbestad en husbilsvänlig destination – vi möter upp Reinert Sörensson som är grundare till en av Grebbestads ställplatser, Sportshopen ställplats. 

Naturställplatsen i Grebbestad. Naturställplatsen i Grebbestad är Sveriges största ställplats med el med sina 122 platser. Under 2024 är den dock stängd tills vidare.

Grebbestad är en liten pärla i norra Bohuslän och dessutom centret för Sveriges produktion av vilda ostron. Här väntar skärgårdsliv och skaldjur, men också fornlämningar, nöje och mycket shopping. Reinert Sörensson är grundare av Sportshopen i Grebbestad, som är Nordens största sportbutik. Han driver även den mycket populära ställplatsen; Sportshopen Ställplats, som ligger centralt i Grebbestad och i direkt anslutning till Sportshopen. I anslutning till den stora sportbutiken finns dessutom utomhuspadelbanor, restaurang, studsattraktioner och klätterbanor för hela familjen.

Sportshopen har ett brett utbud av aktiviteter.Sportshopen har ett brett utbud av aktiviteter, som padelutomhusbanor. 

Har du tips på besöksmål för den som kommer med husbil till Grebbestad?

– Naturreservatet Tjurpannan är en mäktig upplevelse. Vill du se den klassiska Ronja Rövardotter-klyftan ska du besöka Kungsklyftan. Härifrån har du utsikt över hela skärgården och sedan kan du ta en fika på bryggan i Fjällbacka. Gör dessutom ett besök på Grebbestadsbryggan, där även Sporthopen har en mindre butik.

Naturreservatet TjurpannanNaturreservatet Tjurpannan är en mäktig upplevelse och ett populärt utflyktsmål.

Vad är fördelarna med att besöka er ställplats?

– Grebbestad är en riktig pärla för husbilar. är en riktig pärla för husbilar. Både Grebbestads campingar och vår ställplats tar emot husbilar, vilket gör att det i princip alltid finns plats för husbilar att parkera här. Sportshopen ställplats ligger nära samhället och du har nära till hav och bad, bryggan, restauranger och shopping. Det är unikt att ha en ställplats så nära till allt; ofta hamnar du en bit utanför byn och har kanske nära till strand men långt till restauranger.

Naturställplatsen vann pris för Sveriges populäraste ställplats 2022. 

Finns det gång- eller cykelväg från ställplatsen?

– Ja, det finns bra gång- och cykelväg mellan Sportshopen och samhället. Det finns även ett promenadstråk längs kustlinjen som går mellan Grebbestad och Tanumstrand. Kommunen håller på att utveckla fler gång- och cykelleder mellan Hamburgsund, Grebbestad, Fjällbacka och Gerlesborg. Inom fem år kan du ställa husbilen och ta cykel eller elcykel och upptäcka hela kusten och kan stanna ett par nätter istället för en för att hinna med allt. Är det dåligt väder kan du åka på utflykt istället för att ligga på stranden. Med en bra cykelväg behöver du inte ta med husbilen till exempel Fjällbacka och behöver därför inte trängas med alla andra om parkeringarna.

När på året är Grebbestad bäst att besöka?

– Den populäraste tiden att åka till Grebbestad är från påsk fram till höstlovet. På hösten är det mycket ostron och hummer som gäller och det finns många småföretagare i kommunen som erbjuder hummer- och ostronutflykter. Många erbjuder även möjlighet att hyra kajak och sup.

Grebbestad. Grebbestad är populärt från påsken fram till hösten. 

Finns det någon speciell mat man måste prova vid ett besök i Grebbestad?

– När du är i Grebbestad ska du gärna äta fisk och skaldjur, eller vidga dina vyer och våga prova ostron. Gillar du inte ostron rekommenderar jag gratinerade ostron med vitlök som smakar nästan som en köttbit. Både Restaurang Telegrafen och Grebys Fisk & Skaldjursrestaurang erbjuder goda gratinerade ostron på bryggan i Grebbestad. Farmor Ellen är en annan populär restaurang. När du bor på ställplatsen är det populärt att äta frukost på Sjögrens i backen som har en stor frukostbuffé.

Om Grebbestads ställplats

Sportshopen Ställplats Grebbestad

Sportshopens ställplats i Grebbestad ligger 50 meter från Sporthopen, som även erbjuder restaurang, toalett, lekland och skateboardramp. Det finns en promenadväg in till Grebbestad som lockar med fina badmöjligheter och sin populära brygga. Ställplatsen har 67 platser varav ungefär hälften har tillgång till el. Här finns möjlighet till latrintömning och påfyllning av dricksvatten.

Fler nyheter

Mest lästa

Tack för din prenumeration!

Du har nu valt att prenumerera på vårt nyhetsbrev.