Nyheter Husbil.se

Havsbadet Smitingen ska få en hållbar camping!

Husbil.se 2018-10-23

Inom de kommande två åren ska First Camp utreda vilka förutsättningar som finns för att bygga en camping vid Smitingen. Projektet som innefattar ett område på 59 000 kvadratmeter kommer inte bara bli stort utan också värna om miljön!

Smitingen havsbad och naturreservat är ett vida omtyckt område och ska nu även utrustas med en camping. Marknadsanvisningsavtalet har tilldelats First Camp som i sin tur är Sveriges ledande campingaktör. Uppdraget kommer att präglas av miljömedvetenhet vilket alla First Camps destinationer gör. Campingen förväntas ge många positiva effekter för besöksnäringen i Höga kusten och uppdraget genomförs med stor framtidstro.

Campingen blir helt klart en storsatsning på besöksnäringen i Härnösand och för hela Höga kusten. Anledningen till att det just tillfallit First Camp handlar om att verksamhetens vision stämmer överens med Härnösands kommuns. I ett pressmeddelande berättar First Camps vd, Unni Åström tillsammans med Uno Jonsson, Tillväxtchef för Härnösands kommun att det finns stora förhoppningar för projektet hos dem båda:

En attraktiv camping ger många positiva kringeffekter för besöksnäringen i Härnösand och hela Höga Kusten. Befintliga aktörer kan  utvecklas och nya aktörer kan tillkomma. Det gör i sin tur hela området ännu mer attraktivt vilket leder till positiva effekter för den nya campingen. Året runt! Smitingen är ett av Sveriges bästa surfställen. Under hösten och vintern kommer långväga gäster för att utmana vågorna i viken, säger Uno Jonsson. 

Samarbetet har sina fördelar även för First Camp:

Äntligen har vi hittat hem på Höga Kusten och befäster därmed vår position som Norrlandskustens främsta campingaktör. När campingen vid Smitingen havsbad och naturreservat står färdig kommer den att bli Höga Kustens nya friluftsdestination – med modernt boende, spännande aktiviteter och fantastiska naturupplevelser. Att bygga en helt ny destination kräver stora investeringar, och vi tror verkligen på detta! För våra gäster från Sverige, Norge, Danmark och Tyskland kommer detta bli en ny favorit, säger Unni Åström. 

First Camp arbetar som nämnt alltid med hållbarhet. Det yttrar sig genom att alla First Camps destinationer certifierats och blivit, eller genomgår för att bli, miljömärkta med Green Key. Att bli certifierad med Green Key innebär att till exempel all el är köpt från förnybara källor. Enligt First Camp handlar det för dem om att ha respekt för platsen såväl som framtiden: 

Alla våra lägen kräver att vi vårdar och tar hänsyn till platsen, eftersom vi faktiskt alltid verkar i naturen. Vi månar alltid om att bevara det vi fått till låns, så att det finns kvar för kommande generationer. Smitingen är en orörd pärla som vi självklart kommer att förädla med stor omtanke. Att vi får möjlighet att ge fler tillgång till en av Sveriges vackraste naturmiljöer är en ynnest, berättar Unni Åström.

First Camps planer för campingen är inte blyga; 300 campingtomter, centrumhus med reception, butik, restaurang, servicehus, husbilsplatser och 30 campingstugor planeras att byggas på området. Härnösands kommun har i sin tur också höga målsättningar för den nya campingen:

Vårt drömscenario är att Smitingen blir en av Sveriges mest attraktiva, populära och kända campingplatser. Här finns precis det som både svenska och inte minst utländska campingturister efterfrågar, närhet till fantastisk, och i det närmaste oförstörd natur och nära till attraktioner som Högakustenbron, Ulvön, Hemsö fästning, Hernö gin och High Coast Whiskey. Vi har verkligen alla förutsättningar att lyckas med Smitingen! Här bor campinggästerna nästan direkt på sandstranden samtidigt som den omgivande naturen erbjuder både en mysig insjö, spännande grottor och dramatiska berg och klippformationer, avslutar Uno Jonsson.

 

Fler nyheter