Nyheter Husbil.se

Åka husbil över Öresundsbron - pris och tips

Husbil.se 2023-02-20

Ta Öresundsbron över till Danmark med husbilen så har du möjlighet att lära känna vårt vackra grannland. Du har dessutom möjlighet att åka vidare ut i Europa. Här delar vi med oss av priser och tips.

Foto: Johan Nilsson/ØresundsbronFoto: Johan Nilsson/Øresundsbron

Ska du ta Öresundsbron över till Danmark med husbilen? Ta del av prislista och se andra bra tips inför din husbilssemester.

Pris Öresundsbron – husbil

Vad det kostar att åka över Öresundsbron med husbil beror på hur lång husbilen är. Priset beror också på om du betalar för enkel väg eller tur och retur och om du har ett BroPass. Priserna nedan avser privatpersoner och hämtades 20/2-23.

Husbil 6-10 meter

BroPass Fullpris
Enkelresa 536 kr 1220 kr
Tur/retur 1072 kr 2400 kr

Husbil över 10 meter

BroPass Fullpris
Enkelresa 1.011,25 kr 2310 kr
Tur/retur 2.022,50 kr 4620 kr

Köp din biljett online

Köper du din biljett online slipper du att stå i biljettkö. Du registrerar husbilens registreringsnummer och så känner betalstationen av det och du kan köra rakt igenom de gröna banorna.

Vad är ett BroPass?

Ett BroPass är ett rabattavtal som gör att det blir billigare för dig att åka med husbilen över Öresundsbron, även om du bara åker en gång per år. Det kostar 495 kronor per år och gör att du kör över bron för halva priset. Du behöver dessutom aldrig stanna vid betalstationen utan kan köra rätt igenom. När du köper ett BroPass blir på samma gång medlem i Club BroPass och får både tips och rabatt på saker att se och göra i Danmark.

Tips för dig som ska åka med husbil i Danmark

Att resa med husbil är ett perfekt sätt att upptäcka Danmark. Campingplatserna håller en generellt hög standard och ligger ofta i naturfina områden. Välj mellan 570 olika campingplatser eller parkera på rastplatser eller offentliga parkeringsplatser. Däremot är det inte tillåtet att fricampa i Danmark eftersom det finns någon allemansrätt.

De danska trafikreglerna är ungefär samma som de svenska, även om symboler och färger på skyltar kan vara lite annorlunda. Däremot skiljer sig hastighetsgränserna. Sedan 2018 får husbilar med en totalvikt på över 3 500 kilo generellt köra högst 100 km/h på motorvägar och 80 km/h på övriga vägar. Detta gäller dock endast för husbilar som är Tempo-100-godkänd - som görs på vissa besiktningsföretag i Danmark. För övriga husbilar ligger hastighetsgränsen på 80 km/h. Om inget annat anges är det 80 km/h på landsvägar, 80 eller 90 km/h på motortrafikleder och 50 km/h inne i städer.

Motorvägsnätet i Danmark är väl utbyggt och binder samman de största städerna. De flesta vägarna i är ofta raka med en god sikt, medan några kan ha en varierande standard och vara i sämre skick och sakna vägren. Längs motorvägarna finns rastplatser ungefär var femte mil och här finns det kiosk eller kafeteria, toalett och trafikinformation. Med undantag för Öresundsbron och Stora Bältbron är det danska vägnätet avgiftsfritt.

Du kan läsa mer om trafikreglerna på Retsinformation.dk. På den tyska hemsidan Adac.de kan du också läsa mer om länders olika hastighetsbegränsningar.  

Välja bro eller färja - våra läsare ger tips:

Våra läsare delar också med sig av sina bästa erfarenheter och tips kring att ta husbilen till Danmark - och om det är bro eller färja som är bäst. 

– Visst kan det vara intressant att åka bron till Danmark men det beror på varifrån du kommer, om det är lönt eller inte, säger Lennart Axelsson.

– Vi som kommer E4/E6 och antingen ska till Danmark eller vidare ut i Europa tjänar istället på att åka H-H-färjan. Själva färjepriset är nästan samma som bron, nåja, några kronor billigare, men vi åker cirka 55 kilometer kortare och får en paus på köpet.

– Varför bron alltid rekommenderas vet jag inte och jag har själv bara kört omvägen en gång av ren nyfikenhet, annars har vi sedan "hedenhöstid" (mitten på 60-talet) kört ett otal gånger via Helsingör. Kör du Strandvejen H-ör - Köpenhamn i endera riktningen så får du också se mycket utöver det vanliga, säger Lennart Axelsson.

Du kan även ta färja för att upptäcka Europa – läs vår artikel:
Husbil och färja mot kontinenten - alla rutter från Sverige

Fler tips om husbil utomlands - läs vår artikel: 

Restips för dig som ska utomlands med husbilen

Fler nyheter

Mest lästa

Tack för din prenumeration!

Du har nu valt att prenumerera på vårt nyhetsbrev.