Nyheter Husbil.se

Få hjälp att hyra ut din husbil – med godkänd försäkring

Husbil.se 2020-05-27

Att hyra ut sin husbil när den inte används har blivit mer och mer populärt – men det är mycket att ha koll på! Med Out2Camp får du trygg hjälp när det blir dags att hyra ut. Vi har kartlagt vad som gäller om du hyr ut via privat försäkring och kommit fram till att riskerna är höga.

I kölvattnet av plattformar som Airbnb har det på senare år dykt upp flera alternativ till traditionell uthyrning – oavsett om det rör sig om bostäder eller husbilar. Genom att använda sig av en uthyrningsplattform kan riskerna och osäkerheten vid uthyrning minimeras.

Tidigare var det vanligt att privatpersoner skötte uthyrningen av sin husbil via marknadsplatser som exempelvis Blocket eller Facebook. Men numera finns det alltså säkrare alternativ att överväga – som exempelvis Out2Camp. Out2Camp är den största uthyrningsplattformen i Skandinavien, med 100 procent fokus på camping. Fredrik Rofors är en av grundarna och ansvarig för Out2Camp i Sverige.

– Vi har sedan vi började bygga Out2Camp år 2015 arbetat för att göra camping och uthyrning av husbilar och husvagnar enklare, mer tillgängligt och framför allt mer säkert och tryggt för alla, säger han.

Han menar att det är viktigt att vara vaksam när det är dags att hyra en husbil.

– Som hyrestagare ska man vara försiktig med att föra över pengar på förhand till en okänd privatperson. Vi kunde så sent som 2019 läsa om en kvinna som lurade till sig ett sexsiffrigt belopp genom att hyra ut en husvagn, som inte existerade, via Facebook. När du hyr via Out2Camp kan du tryggt boka och betala online via Mastercard eller Visa, säger Fredrik Rofors.

För den som vill hyra ut ger Out2Camp också betydligt mycket större säkerhet.

– Hyrestagarens identitet verifieras med elektronisk Bank ID, det vill säga samma säkerhetsfunktion som du ser i din internet- och mobilbank. Innan en bokning kan slutföras gör systemet ett antal bakgrundkontroller, samt tar en kreditupplysning på hyrestagaren, säger Fredrik Rofors.

Få hjälp med försäkringen

En del av uthyrningen som kan vara extra klurig är försäkringsfrågan, och det finns många fallgropar och risker som man behöver vara uppmärksam på. Out2Camp har länge arbetat med försäkringsfrågor tillsammans med försäkringspartnern Moderna Försäkringar och Tryg.

–Hyr du ut via Out2Camp ersätter vår skräddarsydda uthyrningsförsäkring din privata försäkring om det skulle inträffa en skada i hyresperioden. Försäkringen är obligatorisk och inkluderas automatiskt, säger Fredrik Rofors.

Skadeanmälan görs direkt online till Moderna Försäkringar, och i dialog med deras skadehanterare får du hjälp med att åtgärda skadan på en professionell verkstad. Självrisken skickar Moderna Försäkringar direkt till din hyrestagare.

–Till skillnad från vanliga försäkringar gäller vår försäkring via Moderna också om fordonet inte skulle återlämnas, en viktig men ofta förbisedd begränsning i de flesta andra försäkringar, säger Fredrik Rofors.

Försäkring vid uthyrning – så funkar det

En del försäkringsbolag säger tydligt nej till uthyrning och tillåter det inte, ett fåtal erbjuder tilläggsförsäkring och andra saknar specifika restriktioner kring uthyrning. Nedan kan du se vad som gäller hos de olika bolagen. I Out2Camps undersökning har man både gått igenom försäkringsvillkoren och varit i dialog med respektive försäkringsbolags kundservice.

Gemensamt för de alla är att de inte omfattar det som på försäkringsspråk kallas olovligt brukande. Skulle en hyrestagare inte återlämna ditt fordon som förväntat betraktas detta ur ett försäkringsperspektiv inte som stöld, eftersom du som uthyrare överlämnat nycklarna. Här riskerar du alltså att stå helt utan ersättning och kan i bästa fall hoppas på att polisen kan hjälpa dig finna husbilen. Återfinns den med skador omfattas dessa heller inte av försäkringen. En GPS-tracker som visar att bilen befinner sig i östra Ukraina är till föga tröst eller hjälp.

Som uthyrare kan man givetvis använda sunt förnuft och iaktta varsamhet för att undgå svindlare. I de tillfällen folk blivit lurade ordentligt är det dessvärre av ytterst duktiga och professionella aktörer.

En annan faktor att ta med i beräkningen är hanteringen av självrisk. Skulle oturen vara framme är det du som ägare av fordonet som står för självrisken. En olycka kommer sällan ensam som det heter, och försäkringsbolag kräver självrisk per skadetillfälle/tidpunkt. Här kan du som uthyrare skydda dig till viss del genom att kräva deposition, men står i övrigt själv med ansvaret för självrisk om hyrestagare inte vill betala.

Detta gäller hos försäkringsbolagen

Länsförsäkringar

Information i försäkringsvillkoren:

"Husbilen får inte användas i yrkesmässig uthyrning eller utlåning mot ersättning."

Information från kundservice hos Länsförsäkringar Privat:

Försäkringen gäller inte vid uthyrning. Länsförsäkringar Privat erbjuder inte någon tilläggsförsäkring som täcker uthyrning.

Information från kundservice hos Länsförsäkringar Företag:

Vi erbjuder uthyrningsförsäkringar, men då ska fordonet vara inregistrerat som ett uthyrningsfordon och vara ägt av en uthyrningsfirma.

If

Deras privata husbilsförsäkring täcker inte uthyrning enligt försäkringsvillkoren:

"Hyra ut husbilen: Om du hyr ut husbilen yrkesmässigt, eller lånar ut den mot betalning, gäller inte husbilsförsäkringen."

If erbjuder möjligheten för privatpersoner att teckna If Företagsförsäkring, även om husbilen är privatägd och inregistrerad för privat användande.

Företagsförsäkringen kostar i storleksordningen 12 000 – 15 000 kronor årligen, men ger ingen ersättning om husbilen inte skulle återlämnas.

Folksam

Ingen information om man får eller inte får låna ut/hyra ut sin husbil i försäkringsvillkoren.

Information från kundservice:

"Vi har inga speciella restriktioner kring uthyrning", det vill säga att det är tillåtet att hyra ut. Ingen ersättning om husbilen inte skulle återlämnas, eller skador vid olovligt brukande. Rekommenderar endast uthyrning till familjemedlemmar och bekanta.

Trygg Hansa

Ingen information om man får eller inte får låna ut/hyra ut sin husbil i försäkringsvillkoren.

Information från kundservice:

“Inga begränsningar kring uthyrning.”, det vill säga att det är tillåtet att hyra ut. Ingen ersättning om husbilen inte skulle återlämnas.

Moderna Försäkringar

Moderna erbjuder husvagnsförsäkring men har inte en ordinarie husbilsförsäkring.

Hyr du ut din husbil eller husvagn via Out2Camp har Moderna Försäkringar en skräddarsydd uthyrningsförsäkring som automatiskt ingår. Denna uthyrningsförsäkring gäller oavsett vilket bolag din privata försäkring är tecknad hos och vilka villkor kring uthyrning din privata försäkring har.

Fler nyheter