Nyheter Husbil.se

Att tänka på vid köp av begagnad husbil

Madelene Kristensson 2014-05-26

Det är många som börjar sitt husbilsägande med att investera i en begagnad husbil. Innan köpet är det dock viktigt att veta vad man letar efter och vad som gäller. Husbil.se har gett sig in i den begagnade världen och bjuder på heta tips!

Vilka behov har jag?

Det första man ska fråga sig är "vad vill jag få ut av min husbil - vilka behov har jag?". Hur många bäddar kommer vara nödvändigt, vilken är den ultimata planlösningen för mig och har jag den körkortsbehörighet som krävs? Den viktigaste frågan av alla kanske är "hur mycket är jag villig att betala?". Beroende på vad svaren blir så finns det ett mobilt hem som passar just er! 

Research, research, research

Innan man ger sig ut på andrahandsmarknaden är det nyttigt att se över olika märken och modeller samt vad nypriset står på. Genom att göra en grundlig research får man en överblick på vad man behöver och önskar av sitt mobila hem. Väljer man en välkänd husbilstillverkare som ännu producerar vet man vad man får - oavsett om husbilen är begagnad. Det är dessutom lättare att finna reservdelar och att sälja vidare än ett mer ovanligt och okänt märke. Dock ska man självklart alltid prioritera skicket på husbilen. När man väl hittat en bil och en säljare man gillar är det dags för mer research. Husbil.se föreslår att man använder sig av en berättigad husbilshandlare för att undvika opålitliga småsäljare som importerar direkt från Tyskland. Har säljaren ej betalat moms kommer kostnaden att falla på dig som köpare.

Att tänka på

Vad ska man då tänka på innan man genomför köpet? Först och främst ska man ta reda på när husbilen senast var i bruk. Har husbilen stått en längre tid föreslås det att vara aktsam. Att skaffa sig visshet om bilens ålder är att rekommendera - med det sagt behöver för den delen inte en äldre husbil vara sämre om skicket är gott. Är husbilen av äldre slag är isoleringen inte i samma slag som nyare bilar. Detta kan komma att påverka värmen under kyliga dagar. Gå igenom husbilens dokument noggrant, det är här man kommer finna om husbilen blivit stulen, avskriven från försäkring eller något annat som skulle avråda från ett köp. Granska husbilen ingående: gör ett täthetstest, se över däckens skick och ålder, belysning och bromsar. Undersök golv, väggar och tak - finns det missfärgningar eller är materialet mjukt krävs åtgärder. Testa kylskåpet, pannan, varmvatten, radio och TV-apparat. Spola i kranar och dusch samt undersök slangar efter läckor. Inspektera tank, ledningssystem, slangar, slangklämmor och tankanslutningar. Se till att kamremmen är utbytt och att husbilen har en servicebok. Det är mycket viktigt att provköra husbilen innan man bestämmer sig. En provkörning ger svar på flera frågor och kan övertyga ett köp eller få motsatt effekt.

Priset

Vid ett begagnat köp från privatperson medföljer ingen garanti eller återköpsrätt. Därför är det rekommenderat att köpa begagnat via en godkänd handlare. Se över vilka garantier som gäller för bilen innan köpet görs. Genom att ha allt klart med lån innan man beger sig ut på marknaden ses man som en attraktiv köpare och kan genomföra ett snabbt köp.

Fler nyheter

Mest lästa

Tack för din prenumeration!

Du har nu valt att prenumerera på vårt nyhetsbrev.