Nyheter Husbil.se

Så minskar du risken för inbrott i husbilen

Husbil.se 2021-11-08

Campingintresset fortsätter att öka hos svenskarna och intresset har även spridit sig över fler åldrar. Något som de nya camparna kanske inte vet är hur vanligt det dessvärre är med inbrott i husbilar. Därför vill vi ge några nyttiga råd och tips på hur du minskar risken för inbrott.

Stölder i samband med husbil och husvagn har ökat.

För andra året i rad ser Blocket att intresset för husbilar och husvagnar har ökat. Sökningarna har ökat med 60 procent jämfört med föregående 2020. Under sommaren ökar stölder ur husbilar både på rastplatser när ägaren sover och på campingplatser under dagen när man inte är på plats, något som kan vara bra att känna till även för nya husbilsägare. Antalet husbilar i trafik har tredubblats de senaste 10 åren och under 2019 anmäldes 15 000 stölder ur och från fordon under semestermånaderna juni till augusti. Statistik från Larmtjänst visar att det hittills i år redan har stulits 75 husvagnar och 7 husbilar. Om du ska semestra med husbil är det bra att tänka efter före resan.

Saker att tänka på 

- Lås på husbilar är ofta relativt lätt för tjuvar att bryta upp, tänk därför på att inte förvara värdesaker framme synligt i husbilen och parkera på upplysta platser. Man kan även fästa ett spännband mellan förar- och passagerardörr för att förhindra tillträde till husbilen, säger Lina Nilsson, rådgivningsexpert på SSF Stöldskyddsföreningen.

Generellt sett är det tryggt att campa i Sverige men det är viktigt att vara medveten om riskerna och göra det man kan för att minska risken för att bli utsatt för brott. Genom att vara steget före och tänka lite som en tjuv kan man minska risken för utsatthet.

SSF Stöldskyddsföreningen ger dig tips på hur du kan skydda dig mot inbrott i din husbil:

  • Välj parkeringsplats med omsorg – där det finns flera husbilar och är upplyst.
  • Lägg inte värdesaker synligt; varken i framsätet eller på instrumentbrädan.
  • Försök att hitta sätt att förstärka inbrottsskyddet på.
  • Tänk som en tjuv och lås alltid husbilen ordentligt, även för kortare stunder.
  • Förse dig med ett fastbultat värdeskåp i husbilen för värdesaker så som plånbok, pass, biljetter, extra kontokort, kameror etc. Har du inget ta med dig värdesakerna i sovdelen under natten.
  • Var försäkrad; om du skulle bli utsatt för inbrott och stöld är det viktigt att ha en bra försäkring.
  • Det finns små smarta larm du kan sätta upp på dörrar och fönster.
    Exempelvis  detta från Kjell o Company.

Genom att ta det säkra före det osäkra och följa dessa råd kan du på egen hand minska risken för att något bryter sig in i din husvagn eller husbil. En annan viktig sak är gemenskapen med dina grannar. Genom att bekanta dig med dem kan ni även hjälpas åt att hålla kolla när den andre är borta och hjälpa varandra. 

Fler nyheter