Nyheter Husbil.se

Så minskar du risken för inbrott i husbilen

Husbil.se 2020-10-20

Vi har haft nöjet att rapportera om ett ökat campingintresse hos svenskarna i många månader nu. Allt fler går att återfinnas på diverse campingar runt om i landet och intresset har även spridit sig över fler åldrar. Något som de nya camparna kanske inte vet är hur vanligt det dessvärre är med inbrott i husbilar. Så som en vänlig påminnelse skulle vi vilja förmedla några nyttiga råd och tips på hur du minskar risken för inbrott.

Under sommaren ökar stölder ur husbilar både på rastplatser när ägaren sover och på campingplatser under dagen när man inte är på plats. Antalet husbilar i trafik har tredubblats de senaste 10 åren och förra året anmäldes 15 000 stölder ur och från fordon under semestermånaderna juni till augusti. Om du ska semestra med husbil är det bra att tänka efter före resan.

  • Lås på husbilar är ofta relativt lätt för tjuvar att bryta upp, tänk därför på att inte förvara värdesaker framme synligt i husbilen och parkera på upplysta platser. Man kan även fästa ett spännband mellan förar- och passagerardörr för att förhindra tillträde till husbilen, säger Lina Nilsson, rådgivningsexpert på SSF Stöldskyddsföreningen.

Generellt sett är det tryggt att campa i Sverige men det är viktigt att vara medveten om riskerna och göra det man kan för att minska risken för att bli utsatt för brott. Genom att vara steget före och tänka lite som en tjuv kan man minska risken för utsatthet.

SSF Stöldskyddsföreningen ger dig tips på hur du kan skydda dig mot inbrott i din husbil:

  • Välj parkeringsplats med omsorg – där det finns flera husbilar och är upplyst.
  • Lägg inte värdesaker synligt- varken i framsätet eller på instrumentbrädan.
  • Försök att hitta sätt att förstärka inbrottsskyddet på.
  • Tänk som en tjuv och lås alltid husbilen ordentligt, även för kortare stunder.
  • Förse dig med ett fastbultat värdeskåp i husbilen för värdesaker så som plånbok, pass, biljetter, extra kontokort, kameror etc. Har du inget ta med dig värdesakerna i sovdelen under natten.
  • Var försäkrad- om du skulle bli utsatt för inbrott och stöld är det viktigt att ha en bra försäkring.
  • Finns små smarta larm du kan sätta upp på dörrar och fönster.
    Ex.vis detta från Kjell o Company.

Genom att ta det säkra före det osäkra och följa dessa råd kan du på egen hand minska risken för att något bryter sig in i din husvagn eller husbil. En annan viktig sak är gemenskapen med dina grannar. Genom att bekanta dig med dem kan ni även hjälpas åt att hålla kolla när den andre är borta och hjälpa varandra. 

Fler nyheter