Nyheter Husbil.se

Nya regler för fordonsskatt

Madelene Kristensson 2015-12-21

Vid årsskiftet träder nya regler i kraft gällande beskattning av husbilar. 

Källa: Wikimedia Commons Bild: Moskau Messe (CC BY-SA 3.0)

Då det inte finns några EU-krav berörande mätning av koldioxidutsläpp för husbilar har Transportstyrelsen och Skatteverket föreslagit ett nytt sätt att beräkna utsläppen från husbilar. I framtiden kommer samtliga husbilar att beskattas skönsmässigt, då inga eventuella koldioxidvärden ska registreras.

Från och med årsskiftet tillämpas det nya beräkningssättet, vilket även omfattar husbilar med fastställt koldioxidutsläpp. För många husbilsägare innebär förändringen en sänkning av skatten.

Omkring 45 000 - 50 000 fordon beräknas beröras av de nya reglerna som Transportstyrelsen tagit fram. Nyare modeller kommer att beskattas med utgångspunkt i koldioxidutsläpp vid blandad körning, vilket vanligtvis ges av fordonstillverkaren vid registrering. Saknas koldioxidvärdet kommer ett värde att beräknas utifrån särskilda tekniska uppgifter på fordonet.

- Teknisk utveckling och optimering av bilar sker kontinuerligt, och i takt med det kan de parametrar som påverkar koldioxidutsläppen ändras. En formel som schablonmässigt beräknar koldioxidutsläppen behöver därför uppdateras med jämna mellanrum, berättar Linda Norberg, utredare Transportstyrelsen, i ett pressmeddelande.

VariabelKoefficient
Totalvikt (kg)0,063
Fyrhjulsdriven*23,569
Fordonsår-5,234
Icke manuell**7,127
Motoreffekt (kW)0,195

* Vid fyrhjulsdriven husbil tillämpas värdet 1, om inte används 0.

**Vid manuell växellåda tillämpas värdet 0, om inte används 1.

Fler nyheter